• Etusivu
  • Remontti

Säästä energiaa – älä hehkuta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2010
20102_20568.jpg

Maaliskuussa 2009 Euroopan komissio antoi vaatimukset lamppujen energiatehokkuudelle. Asetuksen (244/2009) myötä tietyn valomäärän tuottamiseen saa kulua vain tietty enimmäismäärä sähköenergiaa. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että perinteiset hehkulamput poistuivat markkinoilta. Hehkulamput eivät täytä tiukentuneen asetuksen vaatimuksia, joten jatkossa on valittava tehokkaampi lamppu vanhan tilalle. Energiansäästölamppu on helppo valinta uudeksi lamppuvaihtoehdoksi.

Mistä tiedän, millaisen lampun ostan?

Hehkulamppujen käyttö ei siis ole kielletty, mutta tehottomia lamppuja ei jatkossa saa enää tuoda markkinoille. Kun kaupan hyllyltä ei tulevaisuudessa löydy tuttuja lamppuja, helpottaa hehkulamppujen poistuminen markkinoilta nimenomaan kuluttajien valintoja.

Energiansäästölamppujen vastaavuus totuttuihin lamppuihin on tehty mahdollisimman helpoksi. Kotitalouslamppujen pakkauksissa on kodinkoneistakin tuttu energiatehokkuuden asteikko. Asteikon lisäksi pakkauksesta käy ilmi lampun antaman valovirran määrä, teho sekä lampun käyttöikä tunteina. Energiansäästölamppu on siis taloudellinen ja ympäristöystävällinen valinta.

Lähes jokaiseen valaisimeen sopii energiansäästölamppu, joka onkin usein paras valinta hehkulampun tilalle. Hyvät energiansäästölamput kuuluvat A-luokkaan, kun jo markkinoilta poistuneet olevat hehkulamput kuuluivat alimmille tasoille.

Monipuolista säästöä

Energian- ja vedenkulutus muodostaa noin 40 %:n osuuden asuinkiinteistön hoitokustannuksista. Energiaa säästävillä valinnoilla voidaan suoraan vaikuttaa tähän osuuteen. Säästöjen myötä myöskin vastikkeiden ja vuokrien nousupaineet pienenevät, jolloin muutoksesta hyötyy koko taloyhtiö osakkaineen ja asukkaineen. Hehkulampun vaihtaminen energiansäästölamppuun vaikuttaa myönteisesti energiansäästön lisäksi kasvihuonepäästöihin sekä kustannuksiin.

1. Enemmän energiansäästöä

20102_20570.jpg

Hehkulamppu hehkuu nimensä mukaisesti lämpöä, vain pieni osa lampun energiantarpeesta kuluu valon tuottamiseen.

Energiansäästölampulla saadaan enemmän valoa ja samalla kulutetaan vähemmän energiaa. Esimerkiksi 60W hehkulampun vaihtaminen 15W energiansäästölamppuun tuo 75 % vähennyksen energiankulutukseen.

Lämmityskausi on Suomessa pitkä, joten säästö on tuntuva vuositasolla, vaikka kesällä varsinaisia lämmityskustannuksia ei syntyisikään.

2. Vähemmän kasvihuonepäästöjä

Kasvihuonepäästöjen määrä huolettaa maailmanlaajuisesti, jokaisen tulisi kantaa kortensa kekoon päästöjen vähentämiseksi. Osakkaiden ja asukkaiden helpoin tapa osallistua on vaihtaa kaikkiin valaisimiin energiansäästölamput. Valikoima laajenee jatkuvasti, joten myös yleisten tilojen lamput voidaan vaihtaa energiatehokkaisiin versioihin. Siitäkin huolimatta että energiansäästölamppu on ongelmajätettä käyttöikänsä jälkeen, luonnonvarat säästyvät paremmin juuri käyttöiän pidentyessä jopa kymmenkertaiseksi.

3. Enemmän kustannussäästöjä

Kun vanhat hehkulamput on vaihdettu energiansäästölamppuihin, sähkölasku tulee joka tapauksessa olemaan nykyistä pienempi. Ei siis ole merkittävää mikä lämmitysjärjestelmä kiinteistössä on. Säästön määrään vaikuttaa luonnollisesti se, montako hehkulamppua on korvattu ja kauanko niitä pidetään päällä päivittäin. Mikäli haluaa laskea tarkan kustannussäästön, on huomioitava hankintakulut sekä taloussähkön ja lämmitysenergian (ks. kohta 1) hinta.

20102_20569.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Hallituksen vastuu ja toimivalta?
Viime keväänä oli eripuraa tehdäänkö n.200 000€ maksava piharemontti vai ei. Hallitus joka ei ollut edes yhtiöjärjestyksen mukainen oli päättänyt tehdä tämän remontin ilman äänestystä. Olivat jo teetättäneet pihasuunnitelmakuvat sekä valvonnan sopineet. Isännöitsijä oli jo maksanut nämä suunnitelmat (7000 euroa).Piharemontti peruuttiin kun isännöitsijä suostui kovan "väännön" jälkeen järjestämään ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa kallis piharemontti äänestettiin nurin.Kysymys on nyt siitä, että saadaanko noita rahoja(7000€) perittyä takaisin jotka menivät suunnitelmiin joista ei koskaan ole mitään hyötyä. Tuon piharemontin oli päättänyt hallitus, jossa oli kaksi osakkeen omistajaa sekä isännöitsijä.
20214_69876.jpg
Linjasaneeraus tulossa - miksi vanhat lattiakaivot pitäisi uusia?
Vanhoja lattiakaivoja jätetään linjasaneerauksen yhteydessä paikalleen usein säästösyistä, vaikka uusien kaivojen vaihtamisella vältyttäisiin tulevaisuudessa monilta ongelmilta.
20223_77295.jpg
Oletko ostamassa tai myymässä asuntoa? Näin huoneisto­tieto­järjestelmä vaikuttaa
Suomessa on otettu vuonna 2019 käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jonne kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt ovat perustamisesta lähtien huoneistotietojärjestelmässä. Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään. Sen jälkeen yksittäiset osakkeenomistajat hakevat oman osakehuoneistonsa omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään.Maamme kaikkien vanhojen asunto-osakeyhtiöiden on siirryttävä huoneistotietojärjestelmään viimeistään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen on vanhoille keskinäisille kiinteistöosakeyhtiöille vapaaehtoista. Tätä kirjoitettaessa uuteen järjestelmään on siirtynyt jo noin 5 % Suomen 90 000 asunto-osakeyhtiöstä, ja uuteen huoneistotietojärjestelmään siirtyvien yhtiöiden määrä kasvaa jatkuvasti. Miten välivaihe, jossa osa yhtiöistä on jo huoneistotietojärjestelmässä ja osa vielä ei, vaikuttaa asuntokauppoihin? Tässä artikkelissa kerromme erilaisista vaihtoehtoisista kauppatilanteista.
20236_82003.jpg
Kirjallisen varoituksen käyttö taloyhtiössä?
Voiko taloyhtiön hallitus antaa kirjallisen varoituksen ilman mitään oleellista syytä? Yksi aamu tuli vain haastemies ovelleni. Eikö kuuluisi ensin ottaa selvää asioista ja keskustella osakkaan kanssa? Pitääkö hallituksen antaa tämä tiedoksi osakkaille ja asukkaille? Kyllä olisi hyvä tietää, ketä olen häirinnyt ennen ja jälkeen varoituksen ja muutenkin osakkaitten kirjallinen selvitys häirinnästä.
20208_66308.jpg
Rakennuttajan sekä asukkaan yhteinen asia - energiatehokkuus
Hyvä kiinteistö suunnitellaan ja rakennetaan nykypäivän tarpeiden mukaan. Asunnoista tehdään energiatehokkaita kaikki sääolosuhteet ympäri vuoden huomioiden. Niissä on hyvä sisäilma ja energiaa säästävät sähkölaitteet ja valaistus. Entä vedenkulutus?Kiinteistöjä suunniteltaessa ja rakennettaessa energiatehokkuuteen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lämmöneristyksellä, ikkunoiden energiatehokkuudella, ilmanpitävillä rakenteilla, koneellisella lämmön talteenottavalla ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla sähkölaitteilla saadaan paljon säästöä taloyhtiölle pitkässä juoksussa. Usein kuitenkin unohtuu, miten suuret kustannukset vedenkulutukseen ja erityisesti veden lämmittämiseen liittyy.
201911_61221.jpg
Kenestä taloyhtiön turvallisuuspäällikkö?
Taloyhtiön hallitus voi nimetä työnsä tueksi taloyhtiöön turvallisuuspäällikön tai -tiimin. Turvallisuustiimiin voi kuulua hallituksen jäseniä, asukkaita ja toiminnanharjoittajia. Turvallisuuspäälliköksi tai -tiimiin ryhtyminen on täysin vapaaehtoista, mutta mukana saisi mielellään olla aidosti turvallisuudesta kiinnostuneita henkilöitä. Jos tällaisia henkilöitä ei löydy, turvallisuudesta vastaa taloyhtiön hallitus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton