• Etusivu
  • LVI

Seinäpuhalluslaitteilla uusia mahdollisuuksia kerrostalon ilmanvaihtoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 22.02.2021Päivitetty 01.11.2023
20212_68777.jpg

Vallox Out/in Varion väri voidaan valita julkisivun tyyliin parhaiten sopivaksi. Laitteella on Eurofins Expert Servicen myöntämä sertifikaatti.

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon voi toteuttaa helposti sekä uusiin että vanhoihin kerrostalokohteisiin ja korkeisiin rakennuksiin. Toteuttamalla ilman sisäänoton ja ulospuhalluksen huoneistokohtaisella seinäpuhalluslaitteella, hormitilan säästö on huomattava kustannustekijä uudisrakennuksissa. Saneeratuissa kerrostaloissa vanhat poistoilmareitit voidaan hyödyntää muuhun talotekniikkaan.

Hyötyä niin rakentajalle kuin asukkaalle

Noin puoleen uusista kerrostaloista rakennetaan huoneistokohtainen ilmanvaihto, sillä sen edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Vanhempien kerrostalojen ilmanvaihtoremontteihin löytyy ensisijaiset kannustimet energiansäästötavoitteista. Lämmöntalteenotolla varustetut ja automatiikan avulla tarpeenmukaista ilmanvaihtoa tarjoavat ilmanvaihtokoneet vähentävät rakennuksen lämmitystarvetta.

Seinäpuhalluslaitteiden avulla rakennuksen huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet puhaltavat ja ottavat ilmaa suoraan ulkoseinän läpi. Seinäpuhalluksen hyödyt näkyvät etenkin tilaratkaisuissa, sillä sen ansiosta hormivedot ovat lyhyitä, eikä ylempien kerrosten asunnoista tilaa vieviä pystyrailoja tarvita. Saneerauskohteissa vanhat poistoilmareitit voidaan hyödyntää muun talotekniikan käyttöön.

Ilman sisäänotto ja ulospuhallus oikeista paikoista

Huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen ilman sisäänotto ja ulospuhallus on nyt toteutettavissa tyylikkäästi ja toimintavarmasti uuden Vallox Out/in Vario seinäpuhallus- ja ilmanottolaitteen kanssa. Koska sen rakenne mahdollistaa ulos- ja sisäänpuhallusosien sijoituksen jopa eri puolille taloa, voidaan ne sijoittaa joustavasti niin, että Sisäilmasto ja ilmanvaihto -oppaassa määritellyt vähimmäisetäisyydet ilmanlaatua heikentävistä lähteistä (kuten jätekatokset, autojen pysäköintipaikat, tuuletusviemärit, tupakointipaikat ja vilkasliikenteiset tiet) saadaan täytettyä.

Suojaa sateelta, lumelta ja jäätymiseltä

Vallox Out/in Varion suunnittelussa huomioitiin alusta alkaen myös vedenerottelukyky ja laitteen säänkestävyys. Nämä ovat tärkeitä seikkoja, sillä ulkoilmalaitteiden kautta ei saa päästä ilmanvaihtojärjestelmään siinä määrin lunta tai sadevettä, että se aiheuttaisi vahinkoa järjestelmälle, sisäilman laadulle tai haittaisi järjestelmän toimintaa.

Vallox Out/in Varion hyvä vedenerottelukyky perustuu säleikön erityiseen muotoiluun ja vesikouruun, joka varmistaa vähäistenkin vesipisaroiden poistumisen. Käytännön testauksesta huolehti Eurofins Expert Services.

Seinäpuhalluksen käytännön haasteena on ollut laitteiden jäätyminen pakkasella. Vallox Out/in Variossa tämä on ratkaisu niin, että jäteilman kanssa tekemisissä olevat osat ovat seinärakenteen sisällä. Laitteen on testattu toimivan jopa -30 asteen pakkasella.

Patentoitu rakenne – pieni painehäviö

Erityistä laitteessa on kuitenkin sen patentoitu rakenne, joka mahdollistaa ulospuhallusnopeuden moniportaisen säädön. Tällöin sen toiminnasta aiheutuva painehäviö on pieni. Nämä kaikki ominaisuudet parantavat huomattavasti ilmanvaihtokoneen toimintaa

Tyylikäs ratkaisu erilaisiin julkisivuihin

Koska seinäpuhalluslaitetta ei voi sijoittaa näkymättömästi rakennuksen syvennyksiin tai nurkkauksiin, pitää laite olla sovitettavissa erilaisiin julkisivuihin. Vallox Out/in Varion värivalikoima antaa suunnittelijalle mahdollisuuksia valita kohteeseen sopiva väri ja häivyttää laite julkisivuun sopivaksi. Harmaa, tiilenpunainen ja valkoinen ovat saaneet rinnalle nyt myös suunnittelijoiden kaipaavan mustan värivaihtoehdon.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
20098_18402.jpg
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
20099_18521.jpg
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton