• Etusivu
  • Remontti

Suunnitelmallinen kunnossapito tuo säästöä taloyhtiöille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SafeDrying Oy
Julkaistu 14.01.2022Päivitetty 25.02.2022
20221_75441.jpg

Asunto-osakeyhtiö Vaasan Tiilitehtaankatu on rakennettu vuonna 1984.

Suunnitelmallinen kunnossapito säästää taloyhtiön rahoja ja auttaa ennakoimaan myös äkillisten korjauksien tarpeita. Näin myös toimitaan vaasalaisessa taloyhtiössä, jossa kosteusongelmien korjaamisen huolellinen suunnittelu säästi taloyhtiöltä tuhansia euroja.

Oma-aloitteinen asenne auttaa taloyhtiön hoidossa

Hannele Lithén on asunut samassa taloyhtiössä vuodesta 1984 asti. Hän on kuulunut koko ajan hallitukseen ja toiminut yli 30 vuotta puheenjohtajana. Talossa ei ole ollut rakennusalan ihmisiä ja Lithén itse on kauppatieteiden maisteri. Niinpä hän päätti ensitöikseen puheenjohtajan pestin alettua mennä Vaasan Rakennuskeskuksen järjestämälle omakotitalon rakennuskurssille.

– Halusin olla perillä asioista ja tuntea rakentamiseen liittyvät keskeiset asiat, Lithén kertoo.

Vuosien varrella hän on myös käyttänyt asiantuntijoita apunaan.

Hyvästä valmistautumisesta oli apua, koska 90-luvun puolivälissä ensimmäiset merkit kosteusongelmista tulivat näkyviin. Kellarin seinissä näkyi kupruilua ja "kukkimista". Haju ja ilma kellarissa ei ollut miellyttävä vaan kylmän kostea.

Remontteja suunniteltaessa taloyhtiön hallituksella on ollut ohjenuorana, että tutkitaan ennemmin liikaa kuin liian vähän. Näin säästytään turhilta isoilta remonteilta. Niin tehtiin nytkin. Kylmäkellarin kompressorin rikkoutuminen kahdesti kuitenkin hidasti korjauksien etsimistä, joten 2000-luvun taitteessa korjauksia alettiin miettimään kunnolla.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannele Lithén

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannele Lithén

Alkuperäiset salaojat päätettiin korjata ja lisätä puuttuvat patolevyt. Salaojaremontti aloitettiin vuonna 2005. Remontti kesti suunniteltua kauemmin, koska kaivuita tehdessä talon alta pursusi vettä. Asiantuntijoiden mukaan talon alle oli muodostunut "vesipatja" johtuen liian hienojakoisesta ja vääränlaisesta täyttömaasta, joka oli liian pientä soraa ja hiekkaa. Samalla huomattiin, että rakenteiden suhteellinen kosteus seinissä ja lattioissa oli 100 %.

Lue myös:Kun salaojaremontti ei ole ratkaisu – näin korjaat mahdottomat kosteusongelmat

Kosteusongelma korjattiin edullisesti SafeDrying-järjestelmällä

Kosteusongelmien korjaaminen kustannustehokkaasti osoittautui haastavaksi, koska ongelman ydin on lähellä sijaitseva kallio, jonka reuna sijaitsee vain metrien päässä talon länsipäädystä. Kaikki sade- ja sulamisvedet pääsevät kalliota pitkin valumaan taloa päin ja sen alle.

Vaikka kosteutta oli vain A-rapussa, asiantuntijat puhuivat silti jopa maamassojen vaihdosta, mikä kuulosti melko hurjalta. Taloyhtiön hallitus päätti, ettei edes tarjousta pyydetä, koska summa olisi varmasti ollut kuusinumeroinen. Tämä ei kuitenkaan olisi edes poistanut seinille kapillaarisesti nousevaa kosteutta, koska perustukset on valettu suoraan kallion päälle.

Lopulta Lithén löysi SafeDryingin ja perehtyi heidän järjestelmäänsä kunnolla. Isännöitsijä ja hallitus olivat vähän mietteliäinä järjestelmän suhteen, mutta tiesivät, että Lithéniin voi luottaa. Päätöstä vahvistivat myös SafeDryingin yhteistyökumppanit ja referenssijutut.

Kun taloyhtiön hallitus oli hyväksynyt huomattavasti huokeamman tarjouksen, SafeDrying-järjestelmä asennettiin kesällä 2021.

SafeDrying-kuivatusyksikkö on asennettu pyörävarastoon.

SafeDrying-kuivatusyksikkö on asennettu pyörävarastoon.

Kuivatuskanavat kiertävät ympäri kellaria niille asennettujen koteloiden sisällä.

Kuivatuskanavat kiertävät ympäri kellaria niille asennettujen koteloiden sisällä.

Jo parin kuukauden tehokuivatuksen jälkeen ilma kellarissa tuntui miellyttävältä. Se oli puhtaan lämpöinen. Muutkin asukkaat kiinnittivät tähän huomiota.

– En olisi osannut odottaa varsinkaan aistinvaraisia tuloksia niin nopeasti, Lithén kertoo.

Palaute asukkailta on ollut pelkästään positiivista.

Ennen asennusta asukkaille järjestettiin etäpalaveri, jossa he saivat kysellä asennukseen liittyä kysymyksiä. Tästä oli suuri apu remontin keskellä, koska asukkaat osasivat varautua esimerkiksi asennuksesta aiheutuvaan meluun eikä remontin aikana tullut yllätyksiä.

– Se, että saa kysyä ja saa vastauksia, on tärkeää nykypäivänä. Arvostan, kun saimme reippaasti ja runsaasti informaatiota. Teams-palavereissa sai esittää kaikentasoisia kysymyksiä laidasta laitaan ja niihin sai vastauksen.

Yrityksenä SafeDryingista tuli turvallinen tunne. Taloyhtiön osakkaat ja asukkaat voivat luottaa, että he saavat jatkossakin apua. Erityismaininnan saavat asennusmiehet, jotka olivat aina kohteliaita ja vastasivat myös kysymyksiin. Eräs asennusmies kierrätti Lithéniä tilassa ja näytti tehdyt asennukset, miten ja miksi oli tehnyt tiettyjä ratkaisuja. Se herätti lisää luottamusta.

Tulevaisuuden suunnittelu on avainasemassa taloyhtiön hoidossa

Taloyhtiön ennakoiva ote ja suunnitelmallisuus on säästänyt osakkaiden rahoja, kuten tämän projektin aikana myös huomattiin.

Hallituksen voimin varastotila remontoitiin toimivaksi. Tila sai uuden pintamaalin ja sukset uudet säilytystilat. Kellarin häkkivarastoihin tehtiin ohjeistus, ettei lattialla saa säilyttää isoja pahvilaatikoita. Kaikille halukkaille ostettiin metallihyllyt omaan häkkivarastoon.

Kaikki taloyhtiössä ovat erittäin tyytyväisiä projektiin. Sana on jo kiirinyt ja muista taloyhtiöistä ollaan tulossa katsomaan järjestelmää.

Aiemmin kellarissa oli kaikki häkkivarastojen puuosat nostettu ylös lattialta ja lattioihin koski vain muovinastat. Näin yritettiin vähentää mahdollisten kosteuksien nouseminen ylöspäin.

Aiemmin kellarissa oli kaikki häkkivarastojen puuosat nostettu ylös lattialta ja lattioihin koski vain muovinastat. Näin yritettiin vähentää mahdollisten kosteuksien nouseminen ylöspäin.

Korjauksia pyritään tekemään ennakkoon, jotta säästyttäisiin isommilta remonteilta ja rahanmenolta. Tämän vuoksi taloyhtiössä tarkastetaan asuntojen kylppärit ja keittiöt muutaman vuoden välein. Jos puutteita havaitaan, ne korjataan tai laitetaan seurantaan.

– Suosittelen jokaiselle taloyhtiölle tarkastuksia. Pienet tarkastukset ovat helppoja ja nopeita toteuttaa. Niiden avulla olemme huomanneet monet vuotavat tiivisteet ajoissa. Ne auttavat myös ennakoimaan remonttien tarpeet.

Taloyhtiön rahatilanne onkin ihanteellinen. Lainaa ei ole ja osakkaat ovat voineet maksaa kaikki remontit heti pois tai käyttää rahoitusvastiketta.

Taloyhtiön suunnitelmallinen kunnossapito oli yksi syy, kun Hannele Lithénin luotsaama taloyhtiön hallitus voitti Isännöitsijäliiton myöntämän Paras hallitus -palkinnon vuonna 2014. Tärkeässä roolissa oli myös yhteen hiileen puhaltava, aktiivinen hallitus ja hyvä, toimiva yhteistyö isännöitsijä Terhi Savolan kanssa Isännöinti Mäkinen Oy:ltä.

Taloyhtiön yksi vahvuuksista on viestintä. Esimerkiksi onnistuneen asennuksen jälkeen Lithén tiedotti asukkaita kellarin kuivumisesta samalla muistuttaen häkkivarastojen käytöstä.

Taloyhtiön yksi vahvuuksista on viestintä. Esimerkiksi onnistuneen asennuksen jälkeen Lithén tiedotti asukkaita kellarin kuivumisesta samalla muistuttaen häkkivarastojen käytöstä.

Kiinnostuitko? Tilaa esite ja jätä yhteydenottopyyntö

Haluaisitko lisätietoa? SafeDryingin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SafeDrying Oy
Remontti
kuivatus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20209_66652.jpg
Näin ratkaistiin kerrostaloasunnon vuosikymmeniä muhinut kosteusongelma
Vuonna 1992 Tuomas Häme osti perheineen asunnon Töölöstä Apollonkadulta. Ostotilanteessa asunnossa vaikutti olevan kaikki kunnossa ja mahdollisista ongelmista ei kerrottu. Jonkun ajan kuluttua kuitenkin Häme huomasi, että asunnossa ei ollutkaan kaikki kunnossa ja siitä alkoi vuosien mittainen korjauskierre.
202011_67314.jpg
Kosteusongelmat selätettiin Sipoossa - katso kuivumistulokset
Sipoon Torpanmäessä sijaitsevassa rivitalo­yhtiön kolmikerroksisessa neljän asunnon talossa havaittu kosteusongelma oli vähällä viedä asukkailtaan yöunet ja jopa toivon. Rakennuksen muutaman kodin alin, osin maanalainen kerros oli imaissut ulkoa kosteutta sisätiloihin. Selvisi,että rivitalo on monien muiden vastaavien kiinteistöjen ta­voin aikansa rakennustapojen uhri.Useiden koeteltujen, raskaiden ja kallii­denkin korjausyritelmien jälkeen tässä si­poolaisessa taloyhtiössä löydettiin lopul­ta ratkaisu ongelmaan. Rivitalon kostuneet rakenteet kuivattiin patentoidun tampere­laiskeksinnön eli SafeDrying-menetelmän avulla. Sitä ennen koettiin kuitenkin monta mutkaa.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on noussut esiin viime aikoina. Nyt onkin aika tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Jos kosteusongelmia alkaa ilmenemään kyseisessä tilassa, ovat ratkaisut usein vähissä. Näin kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä, jossa korjausehdotuksena olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti. Nämä remontit olivat liian kalliita ja hankalia toteutettavaksi, mutta kuitenkin väestönsuojalle piti tehdä jotain ennen kuin siellä ilmenisi hometta. Myyrinkarin innokas ja osaava hallitus pelasti taloyhtiön kalliilta ja pitkältä remontilta.
20153_42513.jpg
Hajuhaitta huoneistossa voi johtua alapohjan kosteudesta
Taloyhtiöiden alapohjien kaksi tyypillisintä ongelmaa ovat kosteus sekä radon. Näihin molempiin oli törmätty myös Helsingin kaupungin vuokrataloyhtiöissä.Herttoniemen Siilitiellä sijaitsevan kerrostalon kosteus- ja radonongelma saatiin ratkaistua, vaikka 1950–60-luvulla rakennettu kerrostalo on osaksi kallion päällä valitettavasti vieläpä niin, että pintavesien valuminen kohti perustuksia on väistämätöntä.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
20154_42984.jpg
Märän alapohjan kuivatus = parempi sisäilma
Kosteus, home, hajut – tiedostatko kiinteistön alapohjan ongelmat?Talon alapohjan huono tai puutteellinen ilmanvaihto ja rakenteelliset ongelmat aiheuttavat hajua, kosteusvaurioita ja jopa hometta. Asukkaille ne ovat terveysriski, jota ei aina tiedosteta.VELCO APT -laitteisto on tehokas ja taloudellinen tapa kuivata kiinteistön alapohja pitäen sen kuivana ja tuuletettuna pysyvästi. VELCO voidaan asentaa niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloonkin. Se soveltuu kaikkiin tiloihin, joissa tarvitaan kosteuden kurissa pitävää tuuletuslaitteistoa.Jätä yhteydenottopyyntö Velco APT -laitteistosta
20164_46104.jpg
Mistä voisi johtua alakäytävän tunkkainen haju?
Monelle asukkaalle ja kiinteistön omistajalle tulee yllätyksenä, missä kunnossa rakennuksen alapohja on. Ongelma havaitaan usein vasta siinä vaiheessa, kun asuin- tai oleskelutiloissa huomataan epämiellyttää hajua. Hajut ja muut ilman epäpuhtaudet kulkeutuvat rakennevuotoina asuintiloihin asuntojen ollessa hieman alipaineisia alapohjaan nähden. Useissa tapauksissa myös kiinteistön ilmanvaihto on muutenkin puutteellista eikä korvausilman saanti ole riittävää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton