• Etusivu
  • Piha

Piha-alueet kuntoon hyvällä suunnittelulla ja oikeanlaisilla kiviaineksilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 18.09.2017Päivitetty 27.09.2022
20179_50230.jpg

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.

Salaojasuunnittelulla terveet perustat

Maaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.

Hulevedet hallintaan

Salaojituksen tarkoitus on pitää hulevedet kurissa, eli ohjata sade- ja sulamisvedet pois talon seinustoilta. Suunnitelman mukaisesti vedettyjen salaojaputkien lisäksi toimiva salaojitus vaatii raekooltaan optimaaliset kivituotteet läpäisemään vettä ja estämään hienomman kiviaineksen kulkeutumisen salaojaputkistoon.

Katkaise kapillaarikosteuden kulku

Pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva kosteus rasittaa talon alapohjaa. Siksi rakenteiden alle lisätään kerros kiviainesta, joka katkaisee kapillaarisen vedennousun. Tässä vaiheessa on tärkeää valita tuotteet huolella. Yleinen virhe on käyttää maanvaraisen laatan alla salaojasoraa, joka ei estä kapillaarista ilmiötä. Valitse siis rakenteiden alle kapillaarikatkosepeliä. Sen koostumus takaa, ettei vesi pääse kulkeutumaan ylöspäin maaperästä alapohjaan. Puhtaus eli vesiseulottu materiaali toimii parhaiten, kun kosteudelle otollista huokoista pintaa ei ole tarjolla.

Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen:

  • Suojaat pohjarakenteen kosteusvaurioilta ja ehkäiset homeen syntymahdollisuutta
  • Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
  • Estät veden pääsyn anturan alle, tällöin routa ei pääse tekemään tuhojaan tilanteessa, jossa pakkanen pääseekin kuormittamaan rakennetta.
  • Tehostat radonkaasun poiskeräystä rakenteissa, joissa on tuuletusputkisto.
Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.

Huomio

Huomio

Kestävän pihatien rakentaminen

Valitsemalla oikeat pohjamateriaalit, saadaan aikaan kestävä ja tasainen pihatie. Pihatien pohjustus tehdään kerroksittain.

1. Pohjan eristäminen
Suodatinkankaan tai muun vastaavan eristämisen tehtävänä on estää pihatien karkeaa maa-ainesta sekoittumasta hienojakoisempaan pohjamaahan. Tarvittaessa tehdään muu routaeristys eristelevyillä, mikäli maanvaihto ei ollut mahdollista.

2. Karkea kivimurske
Ajoteillä kantavan kerroksen vahvuus on routimattomilla mailla yleensä 15–20 cm. Pelkästään jalan liikuttavilla alueilla vahvuudeksi riittää 10 cm. 0/32 tai 0/56 kalliomurskeet toimivat erinomaisesti kantavassa kerroksessa. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksiin täryttämällä.
Kiviaines valitaan pääsääntöisesti siten, että sen raekoko on noin kolmannes kerrospaksuudesta. Liian isorakeinen kiviaines on vaikea kotikonstein tiivistää eli turhan järeää ainesta on syytä välttää. Mikäli käytössä on raskasta kalustoa tiivistämiseen, saadaan isolla raekoolla vähemmällä kerrosmäärällä pohja, joka kestää varmasti isommatkin ajoneuvot. Pienempirakeisellakin kiviaineksella saadaan paksumpia kantavia rakenteita, kun kiviaines tiivistetään useammassa erässä.

3. Hienompi kivimurske
Tekemällä välikerros hienommasta murskeesta, kuten 0/16 kalliomurskeesta, saadaan aikaan helpommin tasoitettava pinta, johon menee vähemmän asennushiekkaa tai muuta viimeistelymateriaalia.

4. Asennuspohja
Kivituhkalla tai asennushiekalla tehdään viimeinen tasoitus ennen esimerkiksi pihatien kiveämistä. Kivituhka 0/5 tai asennushiekka 0/8 toimivat viimeisenä kerroksena ennen pintamateriaalin asennusta.

5. Pintamateriaali
Viimeisenä tulee pintamateriaali, mikäli tietä ei haluta jättää kivituhkapintaiseksi. Usein pihatie halutaan päällystää kivellä, mutta toisinaan myös asfaltoida tai jättää hiekkatieksi, jolloin päällimmäisenä kerroksena on kivituhka 0/5 tai hieno murske kuten 0/11 tai 0/16 kalliomurske.

Kotipolku on tukenasi rakentamisen polulla

  • Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin.
  • Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai konkari.
  • Lue lisää osoitteesta rudus.fi/kotipolku.
20179_50228.jpg
http://www.rudus.fi/kotipolku
Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
20175_49114.jpg
Onko taloyhtiösi aikeissa kunnostaa piha-alueita?
Syksyn korvalla ehtii vielä siistiä pihat ennen talvea ja maan jäätymistä. Tai mikäli pihan kunnostustyöt ovat edessä vasta ensi keväänä, suunnitelmia ja luonnoksia kannattaa alkaa miettiä jo hyvissä ajoin. Olipa suunnitelmissasi piha-alueiden kunnostustyöt tai pihateiden siistiminen, kannattaa käyttää muutama hetki suunnitteluun ja tarpeiden kartoittamiseen. Niin takaat, että piha-alueet ja kulkureitit toimivat käytössä ja kestävät pitkälle tulevaisuuteen.
20215_70494.jpg
Hyvin rakennettu piha tuo asumisviihtyvyyttä sekä turvallisuutta
Taloyhtiöön kuuluu useimmiten useita asuntoja ja sitä myöden myös pihan käyttäjämäärät ovat suuremmat kuin esimerkiksi omakotitalojen pihoilla. Silti usea taloyhtiöpiha on niin sanotussa luonnontilassa eli kulkutiet ovat hiekkaa tai soraa. Sadesäällä tämä kostautuu aula- ja porrastilojen lisääntyneenä siivoustarpeena.
20151_42049.jpg
Työllistä, kysy lasituksen talviasennusetua!
Kaikille 12.-31.1.2015 aikana suunnittelu- ja kustannusarvion tilanneille ja siitä tarjouksen saaneille ilmainen lämpömittari!*Pieni ja langaton lämpömittari ilmoittaa lämmön huomaamattomasti maisemaan istuen. Sisältää sisä- ja ulkoyksikön. Vastaanotin pystyy vastaanottamaan signaaleja jopa kolmelta ulkoanturilta.Tilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!Talviasennuksessa on ideaa!Käytä hyväksesi talvialennustaJätä hyvästit lumitöilleSäästää pihaa ja istutuksia terassin asennuksessaEnergiansäästöä ja suojaaAikaista kevättäTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti lasituksesta!
11_P_114436_1.jpg
Tuulettuva julkisivujärjestelmä - Julkisivu varman päälle
Weberin lanseeraama, tuulettuva julkisivujärjestelmä SerpoVent Julkisivujärjestelmä sopii korjaus- että uudisrakentamiseen. Se on mahdollistaa levyrappauksen lisäksi myös muiden julkisivumateriaalien tehokkaankäytön ja ajattoman lopputuloksen. SerpoVent Julkisivujärjestelmä on kokonaisjärjestelmä, joka sisältää levyrappauksen lisäksi kaiken tarvittavan rakennusrungosta valmiiseen julkisivupintaan saakka.Järjestelmällä on mahdollista toteuttaa rappauksen lisäksi myös muita julkisivupintoja. Myös kaikki ulkonäkövaihtoehdot ovat mahdollisia, kaarevat rakenteet, ulokkeet ja syvennykset.
20236_82063.jpg
Vesimaksun maksuperuste?
Haluaisin tietää, onko perustetta periä taloyhtiössä vesimaksua myös sellaisten osakkeiden osalta, joissa ei ole vesipistettä (esim. erillinen varasto tai autotalli)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton