Piha-alueet kuntoon hyvällä suunnittelulla ja oikeanlaisilla kiviaineksilla

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Maaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
Hulevedet hallintaan
Salaojituksen tarkoitus on pitää hulevedet kurissa, eli ohjata sade- ja sulamisvedet pois talon seinustoilta. Suunnitelman mukaisesti vedettyjen salaojaputkien lisäksi toimiva salaojitus vaatii raekooltaan optimaaliset kivituotteet läpäisemään vettä ja estämään hienomman kiviaineksen kulkeutumisen salaojaputkistoon.
Katkaise kapillaarikosteuden kulku
Pohjaveden pinnasta kapillaarisesti nouseva kosteus rasittaa talon alapohjaa. Siksi rakenteiden alle lisätään kerros kiviainesta, joka katkaisee kapillaarisen vedennousun. Tässä vaiheessa on tärkeää valita tuotteet huolella. Yleinen virhe on käyttää maanvaraisen laatan alla salaojasoraa, joka ei estä kapillaarista ilmiötä. Valitse siis rakenteiden alle kapillaarikatkosepeliä. Sen koostumus takaa, ettei vesi pääse kulkeutumaan ylöspäin maaperästä alapohjaan. Puhtaus eli vesiseulottu materiaali toimii parhaiten, kun kosteudelle otollista huokoista pintaa ei ole tarjolla.
Valitsemalla oikeat kivituotteet salaojitukseen ja kapillaarikatkokerrokseen:
- Suojaat pohjarakenteen kosteusvaurioilta ja ehkäiset homeen syntymahdollisuutta
- Estät sade- ja muiden vesien tulon kellaritiloihin
- Estät veden pääsyn anturan alle, tällöin routa ei pääse tekemään tuhojaan tilanteessa, jossa pakkanen pääseekin kuormittamaan rakennetta.
- Tehostat radonkaasun poiskeräystä rakenteissa, joissa on tuuletusputkisto.

Varmista talosi terveys valitsemalla oikeat kiviainekset.
Huomio
Kestävän pihatien rakentaminen
Valitsemalla oikeat pohjamateriaalit, saadaan aikaan kestävä ja tasainen pihatie. Pihatien pohjustus tehdään kerroksittain.
1. Pohjan eristäminen
Suodatinkankaan tai muun vastaavan eristämisen tehtävänä on estää pihatien karkeaa maa-ainesta sekoittumasta hienojakoisempaan pohjamaahan. Tarvittaessa tehdään muu routaeristys eristelevyillä, mikäli maanvaihto ei ollut mahdollista.
2. Karkea kivimurske
Ajoteillä kantavan kerroksen vahvuus on routimattomilla mailla yleensä 15–20 cm. Pelkästään jalan liikuttavilla alueilla vahvuudeksi riittää 10 cm. 0/32 tai 0/56 kalliomurskeet toimivat erinomaisesti kantavassa kerroksessa. Kantavan kerroksen maa-ainekset tasataan ja tiivistetään 20 cm:n kerroksiin täryttämällä.
Kiviaines valitaan pääsääntöisesti siten, että sen raekoko on noin kolmannes kerrospaksuudesta. Liian isorakeinen kiviaines on vaikea kotikonstein tiivistää eli turhan järeää ainesta on syytä välttää. Mikäli käytössä on raskasta kalustoa tiivistämiseen, saadaan isolla raekoolla vähemmällä kerrosmäärällä pohja, joka kestää varmasti isommatkin ajoneuvot. Pienempirakeisellakin kiviaineksella saadaan paksumpia kantavia rakenteita, kun kiviaines tiivistetään useammassa erässä.
3. Hienompi kivimurske
Tekemällä välikerros hienommasta murskeesta, kuten 0/16 kalliomurskeesta, saadaan aikaan helpommin tasoitettava pinta, johon menee vähemmän asennushiekkaa tai muuta viimeistelymateriaalia.
4. Asennuspohja
Kivituhkalla tai asennushiekalla tehdään viimeinen tasoitus ennen esimerkiksi pihatien kiveämistä. Kivituhka 0/5 tai asennushiekka 0/8 toimivat viimeisenä kerroksena ennen pintamateriaalin asennusta.
5. Pintamateriaali
Viimeisenä tulee pintamateriaali, mikäli tietä ei haluta jättää kivituhkapintaiseksi. Usein pihatie halutaan päällystää kivellä, mutta toisinaan myös asfaltoida tai jättää hiekkatieksi, jolloin päällimmäisenä kerroksena on kivituhka 0/5 tai hieno murske kuten 0/11 tai 0/16 kalliomurske.
Kotipolku on tukenasi rakentamisen polulla
- Ruduksen Kotipolku-verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennustöiden eri vaiheisiin.
- Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai konkari.
- Lue lisää osoitteesta rudus.fi/kotipolku.

Aiheeseen liittyvää

Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille

Onko taloyhtiösi aikeissa kunnostaa piha-alueita?

Hyvin rakennettu piha tuo asumisviihtyvyyttä sekä turvallisuutta

Työllistä, kysy lasituksen talviasennusetua!

Tuulettuva julkisivujärjestelmä - Julkisivu varman päälle
