• Etusivu
  • Piha

Taloyhtiön kulkureitit kuntoon

Varmista esteetön kulku kaikille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Oy (Maisematuotteet)
Julkaistu 07.05.2021Päivitetty 28.09.2023
20215_70494.jpg

Pihakiviä voi käyttää monenlaiseen piharakentamiseen. Muurikiven avulla saadaan eroteltua alueet toisistaan helposti. Toteuta turvalliset ja kestävät portaat betonikivillä.

Taloyhtiöön kuuluu useimmiten useita asuntoja ja sitä myöden myös pihan käyttäjämäärät ovat suuremmat kuin esimerkiksi omakotitalojen pihoilla. Silti usea taloyhtiöpiha on niin sanotussa luonnontilassa eli kulkutiet ovat hiekkaa tai soraa. Sadesäällä tämä kostautuu aula- ja porrastilojen lisääntyneenä siivoustarpeena.

Pihasta kaikille helppokulkuinen

Koska taloyhtiöissä asuu sekä nuorempaa että vanhempaa väkeä, kannattaa taloyhtiön pihaa suunnitellessaan ottaa huomioon helppokulkuisuus. Esimerkiksi kiikkerät ja mahdollisesti liukkaat portaat ovat suuri vaaranpaikka niin pienille lapsille kuin ikäihmisillekin. Turvallinen kulku voidaan taata esimerkiksi Ruduksen betonikivistä tehdyillä portailla, joiden etuna on mm. kestävyys. Betoniporraskivet ovat huoltovapaa sekä kestävä ratkaisu. Lisäksi portaissa sekä askelkorkeus että etenemä toteutuvat automaattisesti oikein mitoitetun tuotteen avulla.

Pihakivillä kivetyltä pihalta ei kulkeudu sisätiloihin ylimääräisiä epäpuhtauksia.
Pihakivillä kivetyltä pihalta ei kulkeudu sisätiloihin ylimääräisiä epäpuhtauksia.
Betonikivisten portaat ovat huoltovapaa sekä kestävä ratkaisu. Pihakivien avulla on helppo toteuttaa luiska esimerkiksi lastenrattaiden kanssa kulkua varten.
Betonikivisten portaat ovat huoltovapaa sekä kestävä ratkaisu. Pihakivien avulla on helppo toteuttaa luiska esimerkiksi lastenrattaiden kanssa kulkua varten.

Myös polut sekä kulkutiet ja oleskelutilat on hyvä kivetä. Tämä jo siksi, että pihan huolto ja ylläpito helpottuu – unohtaa ei tietenkään voi myöskään turvallisuusnäkökulmaa. Pihakiveys on helppo pitää siistinä rikkaruohoista sekä puhtaana ylimääräisestä hiekasta ja sorasta. Näin myöskin sisätilat eivät likaannu kuraisten kenkien ja tassujen takia.

Pihan kiveämistä voi toki ajatella myös estetiikan kautta. Mikä olisikaan miellyttävämpää kuin viettää aikaa kauniilla sisäpihalla, jonne johtavat siististi kivetyt polut. Haluaako taloyhtiösi erottua naapureistaan? Voit luoda pihakivien avulla uskomattoman sekä omaleimaisen ilmeen sisäänkäyntien luokse.

Kurkista erilaisia pihakivivaihtoehtoja.

Piha on tasapainoinen ja helppohoitoinen kun pihan toiminnallisuudet on jaettu selkeisiin alueisiin.
Piha on tasapainoinen ja helppohoitoinen kun pihan toiminnallisuudet on jaettu selkeisiin alueisiin.
Reunakivien avulla pihasta tulee huolitellun näköinen.
Reunakivien avulla pihasta tulee huolitellun näköinen.

Entä istutukset ja pengerrykset?

Erityisesti rinnepihoilla pihaa on hyvä rytmittää sekä istutuksin, että muurien avulla. Muurit ovat helppo sekä näyttävä tapa erotella piha-alueita toisistaan sekä luoda mielenkiintoisia paikkoja sekä oleskelulle että istutuksille. Erilaisten muurien avulla voi myös herättää mielenkiintoa, kiinnittää huomion sekä korostaa haluttuja yksityiskohtia. Erilaisten muurien sekä muurikivien avulla toteutettujen istutusalueiden avulla voit johdattaa kulkijan esimerkiksi pääsisäänkäynnin luo.

Myös erilaisten istutusaltaiden toteutus onnistuu erilaisia muurikiviä käyttämällä. Ruduksen valikoimasta löytyy sekä luonnonkiveä jäljittelevää Rustikko-kiveä että enemmän kaareviakin muotoja sallivaa aitakiveä kuin myös ulkomuodoltaan massiivisemman tuntuista Antikko-muurikiveä. Minkä tyylistä taloyhtiösi kaipaa, ratkaisu löytyy varmasti Ruduksen valikoimasta. Onnistuneen toteutuksen takana on hyvä suunnitelma sekä laadukkaat tuotteet.

Muurikivillä näyttävä piha

Maanpinnan korkoerot on helppo häivyttää muurirakenteiden avulla.
Maanpinnan korkoerot on helppo häivyttää muurirakenteiden avulla.

Jäikö jokin askarruttamaan? Haluatko, että asiantuntija on sinuun yhteydessä?

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rudus Oy (Maisematuotteet)
Piha
pihasuunnittelu
aidat
isännöinti
julkisivu
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lähes jokaisen taloyhtiön pihalla on lasten leikkipaikka, jossa erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
20175_49114.jpg
Onko taloyhtiösi aikeissa kunnostaa piha-alueita?
Syksyn korvalla ehtii vielä siistiä pihat ennen talvea ja maan jäätymistä. Tai mikäli pihan kunnostustyöt ovat edessä vasta ensi keväänä, suunnitelmia ja luonnoksia kannattaa alkaa miettiä jo hyvissä ajoin. Olipa suunnitelmissasi piha-alueiden kunnostustyöt tai pihateiden siistiminen, kannattaa käyttää muutama hetki suunnitteluun ja tarpeiden kartoittamiseen. Niin takaat, että piha-alueet ja kulkureitit toimivat käytössä ja kestävät pitkälle tulevaisuuteen.
20179_50230.jpg
Salaojasuunnittelulla terveet perustat
Salaojasuunnittelulla terveet perustatMaaperässä on aina kosteutta, mutta hyvällä suunnittelulla pidät sade- ja sulamisveden sekä kapillaarisen kosteuden erillään rakenteista. Huolellisella salaojituksella ja oikeilla kivituotteilla takaat, että talosi rakenteet säilyvät kuivina ja saat asua uudessa kodissasi ilman pelkoa kosteusvaurioista.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton