• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöön tulee remontti – hui kauhistus?

As.oy Remontti-Mallinnus Osa 1.

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.05.2018Päivitetty 13.10.2023
20217_71729.jpg

As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.

Putkiremontti, KVR, linjasaneeraus, julkisivu- ja vesikattoremontti, ilmanvaihdon uudistus, sähköistyksen modernisointi, sähköautojen latauspaikat... Kuulostaa pelottavalle ja kalliille. Monesti remonttia vastustetaan, koska sen hyötyä ei ymmärretä ja tarpeellisuus kyseenalaistetaan juurikin kustannusten vuoksi.

Kunnossapitoselvityksen tarkoitus

Taloyhtiön hallitus on laatinut lain vaatiman kunnossapitotarveselvityksen, johon on kirjattu rakennuksen ennemmin tai myöhemmin tarvitsemat korjaukset. Selvitys on käsitelty yhtiökokouksessa ja muuta ei sitten välttämättä olekaan tapahtunut.

Seuraavana vuonna selvitys kopiodaan sellaisenaan tai pienin muutoksin, kun vaikkapa lipputanko saatiin maalattua tai hallituksen vaihduttua korjaustarpeista on eri näkemyksiä kuin aiemmin.

Kunnossapitotarveselvityksen tarkoituksena on mm. järkeistää rakennuksen ylläpitoa ja korjaustoimenpiteiden ajoitusta, mutta valitettavasti selvitys ei velvoita mihinkään. Korjauksia kyllä suunnitellaan, mutta moni taloyhtiö kuitenkin lykkää niiden tekemistä vuodesta toiseen. Vähän maalia päälle tai patteria isommalle, niin vielä pärjätään? Tämä ei ole taloudellista kiinteistön ylläpitoa, vaan ainoastaan siirtää ja kasvattaa kustannuksia pitemmällä aikavälillä.

Rakennuskannan ikärakenne edellyttää korjauksia

Remontteja tulisi ajatella normaaleina investointeina, joiden avulla yhtiön omaisuuden arvoa säilytetään. Kuntotutkimuksella tai -kartoituksella voidaan varmistaa lähestyvä korjaustarve. Kun rakenteiden nykyinen kunto on selvitetty ja korjauksella on tavoite, esimerkiksi energiataloudellisuus ja esteettömyys, voidaan korjaukset suunnitella ja toteuttaa.

On tärkeää osata yhdistää ja porrastaa remontteja siten, että esimerkiksi julkisivu- ja ikkunaremontit toteutetaan samalla kertaa tai että katto-, putki- ja julkisivuremontit eivät osu liian lähekkäin. Korjausten yhteydessä on helppo nostaa varustetasoa ja muita ominaisuuksia vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Mutta, kun se on niin kallista…

Usein taloyhtiöltä puuttuu tietoa korjausratkaisuista ja niiden taloudellisista vaikutuksista. Remontin laajuuskin herättää kysymyksiä: eikö rakenteen käyttöiän jatkaminen riittäisi vai pitäisikö sittenkin budjetoida uuteen?

Asukkaita kiinnostaa myös remontin vaikutus omaan asumiseen. Paljonko remontista tulee melu- ja pölyhaittoja, kauanko se kestää, pitääkö muuttaa toisaalle remontin ajaksi ja mitä tehdä huonekaluille sekä muille tavaroille siinä tapauksessa?

Ei se aina ole niin hankalaa, kallista ja aikaavievää kuin kuvitellaan. Omataloyhtiö.fi kumppaneineen päätti luoda kuvitteellisen taloyhtiön, jonka myötä valotetaan mm. remontin työvaiheita ja aikataulua, sekä ennen kaikkea, mitä se maksaa.

As.oy Remontti-Mallinnus korjataan perusteellisesti, jolloin remonteille laaditaan aikataulu ja suuntaa antava budjetti perustason korjaukselle sekä vaihtoehtoisesti tason parannukselle. Näin eri remonteista saa käsityksen, miten ne pääpiirteittäin etenevät taloyhtiössä ja vaikuttavat yhtiön talouteen sekä maksettaviin vastikkeisiin.

Lähde mukaan matkalle taloyhtiön remontointiin ja ota selvää, miten esimerkiksi remonttien esivalmistelut kuuluisi suorittaa.

As.oy Remontti-mallinnus artikkelisarja

Remontti
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20206_65416.jpg
Avustuksia asuinrakennuksille - korjaa talosi 2050-luvun tavoitetasoon
ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin. Energia-avustuksen saamiseksi taloyhtiön tulee parantaa energiatehokkuuttaan riittävästi. Kerrostaloilla tämä tarkoittaa 32 prosentin parannusta E-luvun osalta talon rakentamisajankohtaan verrattuna.
20216_71380.jpg
Sähköinen allekirjoitus helpottaa taloyhtiön hallintoa
Taloyhtiön arkipäivän ja hallinnon pyörittämiseen kuuluu monenlaista hommaa, jotka sisältävät paljon erilaisia paperitöitä sekä kommunikointia taloyhtiön oman porukan tai muiden toimijoiden, kuten esimerkiksi huoltoyhtiön tai isännöitsijän kanssa. Tässä taloyhtiön paperirumbassa auttaa, kun työkalut kommunikointiin ja sähköiseen allekirjoittamiseen ovat kunnossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton