• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöön tulee remontti – hui kauhistus?

As.oy Remontti-Mallinnus Osa 1.

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2024
20217_71729.jpg

As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.

Putkiremontti, KVR, linjasaneeraus, julkisivu- ja vesikattoremontti, ilmanvaihdon uudistus, sähköistyksen modernisointi, sähköautojen latauspaikat... Kuulostaa pelottavalle ja kalliille. Monesti remonttia vastustetaan, koska sen hyötyä ei ymmärretä ja tarpeellisuus kyseenalaistetaan juurikin kustannusten vuoksi.

Kunnossapitoselvityksen tarkoitus

Taloyhtiön hallitus on laatinut lain vaatiman kunnossapitotarveselvityksen, johon on kirjattu rakennuksen ennemmin tai myöhemmin tarvitsemat korjaukset. Selvitys on käsitelty yhtiökokouksessa ja muuta ei sitten välttämättä olekaan tapahtunut.

Seuraavana vuonna selvitys kopioidaan sellaisenaan tai pienin muutoksin, kun vaikkapa lipputanko saatiin maalattua tai hallituksen vaihduttua korjaustarpeista on eri näkemyksiä kuin aiemmin.

Kunnossapitotarveselvityksen tarkoituksena on muun muassa järkeistää rakennuksen ylläpitoa ja korjaustoimenpiteiden ajoitusta, mutta valitettavasti selvitys ei velvoita mihinkään. Korjauksia kyllä suunnitellaan, mutta moni taloyhtiö kuitenkin lykkää niiden tekemistä vuodesta toiseen. Vähän maalia päälle tai patteria isommalle, niin vielä pärjätään? Tämä ei ole taloudellista kiinteistön ylläpitoa, vaan ainoastaan siirtää ja kasvattaa kustannuksia pitemmällä aikavälillä.

Rakennuskannan ikärakenne edellyttää korjauksia

Remontteja tulisi ajatella normaaleina investointeina, joiden avulla yhtiön omaisuuden arvoa säilytetään. Kuntotutkimuksella tai -kartoituksella voidaan varmistaa lähestyvä korjaustarve. Kun rakenteiden nykyinen kunto on selvitetty ja korjauksella on tavoite, esimerkiksi energiataloudellisuus ja esteettömyys, voidaan korjaukset suunnitella ja toteuttaa.

On tärkeää osata yhdistää ja porrastaa remontteja siten, että esimerkiksi julkisivu- ja ikkunaremontit toteutetaan samalla kertaa tai että katto-, putki- ja julkisivuremontit eivät osu liian lähekkäin. Korjausten yhteydessä on helppo nostaa varustetasoa ja muita ominaisuuksia vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Mutta, kun se on niin kallista…

Usein taloyhtiöltä puuttuu tietoa korjausratkaisuista ja niiden taloudellisista vaikutuksista. Remontin laajuuskin herättää kysymyksiä: eikö rakenteen käyttöiän jatkaminen riittäisi vai pitäisikö sittenkin budjetoida uuteen?

Asukkaita kiinnostaa myös remontin vaikutus omaan asumiseen. Paljonko remontista tulee melu- ja pölyhaittoja, kauanko se kestää, pitääkö muuttaa toisaalle remontin ajaksi ja mitä tehdä huonekaluille sekä muille tavaroille siinä tapauksessa?

Ei se aina ole niin hankalaa, kallista ja aikaavievää kuin kuvitellaan. Omataloyhtiö.fi kumppaneineen päätti luoda kuvitteellisen taloyhtiön, jonka myötä valotetaan muun muassa remontin työvaiheita ja aikataulua, sekä ennen kaikkea, mitä se maksaa.

As.oy Remontti-Mallinnus korjataan perusteellisesti, jolloin remonteille laaditaan aikataulu ja suuntaa antava budjetti perustason korjaukselle sekä vaihtoehtoisesti tason parannukselle. Näin eri remonteista saa käsityksen, miten ne pääpiirteittäin etenevät taloyhtiössä ja vaikuttavat yhtiön talouteen sekä maksettaviin vastikkeisiin.

Lähde mukaan matkalle taloyhtiön remontointiin ja ota selvää, miten esimerkiksi remonttien esivalmistelut kuuluisi suorittaa.

As.oy Remontti-mallinnus artikkelisarja

Remontti
ilmanvaihto
kunnossapito
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
Ilmanvaihto hyvä huomioida remonteissa
Korvausilmanvaihto on tärkeä osa monen remonttien onnistumista – huomioi etenkin energiaremontin yhteydessä
Moni energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä remontti vaikuttaa suoraan ilmanvaihtoon. Etenkin rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää varmistua ilmanvaihdon toimintaedellytyksistä. Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa ja ne tulisi löytyä kaikista kiinteistöistä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä.
20096_17438.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihto
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneeraustaPerinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä joita lämmitysjärjestelmän uusimisella tavoitellaan. Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Vallox 90 SE,150 SE ja 200 SE -malleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia, mikä ilmenee VTT:n tuotesertifikaateista.Valloxin kaikissa matalaenergiailmanvaihtokoneissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimillavarustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton