• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöiden ikkunat toimivat lämmityslaitteena

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2025
20106_22091.jpg

Norokujalla ikkunat ja parvekeovet uusittiin energiatehokkaiksi. Patentoitu tuloilmaventtiili pienentää energiankulutusta selvästi.

Vantaan Norokujalla ja Norotiellä on kolme 70-luvulla rakennettua taloyhtiötä, joiden ulkovaipat – rappaus, tiilimuuraus ja parvekkeet ovineen – olivat kipeästi kunnostuksen tarpeessa. Tiensä päässä olivat myös ikkunarakenteet, joista tuleva vedon tunne häiritsi asukkaita pahasti. Koska ikkunoilla on tärkeä rooli paitsi asumismukavuudessa myös ilmanvaihdossa ja energiataloudessa, niihin haluttiin panostaa hiukan enemmän.

Viime joulukuussa käynnistyi ensimmäisen taloyhtiön, As Oy Myyrinlehvän remontti. As Oy Myyrinvarressa ja As Oy Myyrinheinässä se aloitettiin kuluvan vuoden helmikuussa. Kukin taloyhtiö kilpailutti urakat erikseen, ja niillä oli yksilöllisiä toiveita mm. väreistä, parvekeovista ja tuotteiden ominaisuuksista.

Urakoiden pääsuunnittelija Jonna Haikonen Suomen Talokeskus Oy:stä otti toiveet huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Ensimmäiseksi vaihdettiin taloyhtiöiden ikkunat ja parvekeovet, ja keväällä keskitytään muuhun ulkovaippaan. Kaikista vaipan osista ikkunat hukkaavat eniten lämpöä, joten niillä on merkittävä rooli energiatehokkuuden parantamisessa.

Ikkunoilla asumismukavuutta

Remonttien rakennesuunnittelija Juha Hartikka Suomen Talokeskus Oy:stä kertoo, että samalla kun taloyhtiöissä haluttiin lisätä asumismukavuutta vaihtamalla vetoisat ikkunat uusiin, oli järkevää panostaa myös niiden energiatehokkuuteen. Kaikissa kolmessa yhtiössä sekä parvekeovet että ikkunat päätettiin ottaa saatujen tarjousten perusteella Fenestralta. Kaikkiaan vaihdettiin 890 ikkunaa ja 150 parvekeovea. Fenestran projektipäällikkö Kukka Saadin mukaan ovet toimitettiin Fenestran Viitasaaren tehtaalta ja ikkunat Forssan tehtaalta. Kustannukset ja aikataulu toteutuivat suunnitelmien mukaan.

– Saneeraushankkeille tyypillisiä yllätyksiä ei tullut vastaan. Lähiökerrostalot ovat yleensä rakenteeltaan samanlaisia, ja niiden riskitekijät ovat meille tuttuja. Lisäksi hankkeen valmistelu ja perehtyminen kohteeseen hoidettiin mallikkaasti. Esimerkiksi nykyaikaiset ikkunavaihtoehdot selvitettiin tilaajalle kattavasti, sanoo Hartikka.

<p data-block-key="f1pbv">Fenairin yläosan venttiili kierrättää tuloilmaa ikkunan välitilassa. Talvella sisään tuleva ilma lämpiää 10–20 astetta. Pääsuunnittelija Jonna Haikonen ja rakennesuunnittelija Juha Hartikka.</p>
Fenairin yläosan venttiili kierrättää tuloilmaa ikkunan välitilassa. Talvella sisään tuleva ilma lämpiää 10–20 astetta. Pääsuunnittelija Jonna Haikonen ja rakennesuunnittelija Juha Hartikka.

Oikein säädetty ilmanvaihto säästää energiaa

Paitsi seinärakenteiden eristävyys ja lämmön talteenotto, myös tehokas ilmanvaihto vaikuttaa energiankulutukseen olennaisesti. Ilmanvaihtoa on helppo parantaa samalla, kun vanhat ikkunat vaihdetaan uusiin ja rakenteita tiivistetään.

Suurin säästö saavutetaan tuloilmaikkunan ja ilmanvaihtojärjestelmän optimoinnilla. Energiatehokkuutta voi parantaa helposti ja kustannustehokkaasti yhdistämällä energiaikkunaan ulkoilman sisäänottojärjestelmä. Norokujalla ilman sisäänoton vaihtoehdot olivat joko venttiili, jonka kautta tulevaa ilmaa voidaan säädellä tai perinteinen rakoventtiili, jonka kautta ilma virtaa vapaasti. Rakoventtiili ei kuitenkaan ole energiataloudellinen ja se koetaan Hartikan mukaan talvisin vetoisaksi, joten sama ongelma olisi jatkunut. Vetoisuus olisi vain korostunut rakenteiden tiivistämisen jälkeen, kun kaikki tuloilma tulee sisään yhdestä kohdasta.

Valinta oli siis selvä. Valittujen ikkunoiden U-arvo, 1,1, on Juha Hartikan mukaan lähes parasta, mitä kolmilasisella ikkunalla voi saada. Matala lämmönläpäisykerroin laskee jo sinänsä energiankulutusta huomattavasti. Taloyhtiöt hakivat valtion suhdanneavustusta, joten ne saanevat 10 prosenttia remonttikuluista takaisin.

Ikkuna lämmittää sisään tulevan ilman

Pääosa asennetuista ratkaisuista oli Fenair-ikkunoita, joissa on patentoitu tuloilmaventtiili. Taloyhtiöiden viidessä talossa niitä asennettiin sekä olo- että makuuhuoneisiin yhteensä 480 kappaletta. Fenairissa olevan venttiilin kautta virtaava ulkoilma lämpenee ikkunan välitilassa.

Kylmä ilma valuu ikkunan ulkolasia pitkin alas ja nousee lämmintä sisälasin pintaa ylös. Ilma virtaa vain yhteen suuntaan, joten lämmin ilma ei karkaa ulos. Fenair on markkinoiden ainoa ikkuna, jossa venttiilistä saatava hyöty on maksimoitu laventamalla karmin ja puitteen välistä tilaa pokkauksella.

– Tuloilmaventtiilien käytöstä syntyvä energiansäästö muodostuu kahdesta tekijästä, selvittää Hartikka. – Ensinnäkin sisään tuleva ilma lämpiää ikkunoiden välitilassa. Toiseksi venttiiliä ei voi täysin sulkea, joten ilmaa tulee sisään koko ajan. Tämän ansiosta ilmanvaihto toimii säätöjen mukaan, mikä on kokonaisuuden kannalta tärkeää. Jos venttiilejä suljettaisiin joissain asunnoissa, muista venttiileistä tulisi enemmän ilmaa sisään.

Kun ikkunat oli asennettu ensimmäiseen taloyhtiöön, tammikuisena pakkaspäivänä Hartikka, korjaustyön valvoja sekä hallituksen ja Fenestran edustajat tutkivat niiden energiatehokkuutta lämpökameralla. Ikkunoiden hyödystä saatiin konkreettinen todiste, sillä -15-asteinen ulkoilma lämpeni ikkunapuitteiden välissä noin 10 astetta.

Taloyhtiöt sijaitsevat lentomelualueella, joten ikkunoissa on lisäksi tavallista paksummat lasit. Kukka Saad korostaa myös ikkunoiden ilmansuodattimen vaihdon helppoutta ja turvallisuutta. – Suodatinpalkki on kiinnitetty magneeteilla. Kun suodatinkangas on aika vaihtaa, palkki voidaan yksinkertaisesti irrottaa ja vaihtaa kangas esimerkiksi pöydän ääressä.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet ovien ja ikkunoiden talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
202110_73038.jpg
Taloyhtiön saunan hoito ja kunnostus
Oma tupa oma lupa -sanonta pätee myös kerrostalojen saunojen osalta. Vanhempien kerrostalojen yhteisissä saunoissa on oma nostalgiansa, omassa saunassa puolestaan itselle kulloinkin sopiva aikataulu. Yhteissaunakulttuuri elää onneksi vielä ja saunoja onkin kunnostettu ja modernisoitu. Investoinnille halutaan kuitenkin pitkää käyttöikää.Taloyhtiöissä, etenkin kerrostaloissa, on vielä nykyisinkin yhteiset saunatilat, jotka toimivat saunavuoroperiaatteella. Huoneistokohtaiset saunat ovat yleistyneet 90-luvulta alkaen ja niitä on tehty vanhempiinkin asunto-osakkeisiin, mutta useissa taloyhtiöissä halutaan pitää vielä kiinni yhteissaunoista.
Pahvilaatikko miehen lonkalla
Viikon kysymys: Kenen kellarikoppi
Omistamme kellarikopin kellostalossa. Asuntoon kuului ensin koppi, joka oli täynnä vesiputkia ja täytyi se usein tyhjentää parin päivän varoituksella, jos putkiin oli päästävä käsiksi, eli säilyttäminen on ns. mahdotonta.Saimme vaihtaa koppia ja isännöitsijä kävi korjaamassa uuteen koppiin meidän asuntomme numeron. Nyt kuitenkin melkein 20 vuoden jälkeen asukas, joka asuu asunnossa, joka sai vanhan koppimme, laittoi postiluukustamme lapun, jossa vaatii meitä tyhjentämään koppimme kahden viikon aikana. Sama asukas väittää, että hallitus on samaa mieltä; tästä ei ole ollut minkään laista kokousta tai meille ilmoitusta, jossa hallitus päättänyt asiasta.Onko laillista ja aiheuttaako tämä teidän mielestä epäluottamusta hallitukseen? Hallituksen jäsen ei myöskään vastaa viesteihimme. 
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osallistumisoikeus
Osallistumisoikeus yhtiökokoukseen on yhtiön jokaisella osakkeenomistajalla. Osallistumisoikeus käsittää puhe- ja äänivallan käyttämisen, mutta sen edellytyksenä on, että osakkeenomistaja on merkitty yhtiön osake-luetteloon. Osakkeenomistaja voi kuitenkin esittää yhtiökokouksessa selvityksen saannostaan, jolloin hän voi osallistua yhtiökokoukseen.Jos osakeryhmän omistusoikeus kuuluu useammalle kuin yhdelle omistajalle, he voivat käyttää osakkeenomistajan oikeuksia yhtiökokouksessa vain yhteisesti. Näin ollen kaikkien osaomistajien tulisi olla paikalla tai asia on syytä muutoin järjestää valtuutuksen kautta.Osakkeenomistaja voi käyttää osallistumisoikeuttaan yhtiökokoukseen joko henkilökohtaisesti tai valtuuttamalla siihen asiamiehen. Valtuutus tulee tehdä kirjallisesti esittämällä päivätty valtakirja, joksi hyväksytään avoin asianajovaltakirja. Ellei valtakirjasta muuta ilmene, se koskee vain yhtä kokousta. Sekä avustaja että tämän asiamies voivat yhtiökokouksessa käyttää myös ulkopuolista avustajaa.Osallistumisoikeus yhtiökokouksessa on lisäksi hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä. Tämä perustuu siihen, että uuden lain 6-luvun 10 §:n nojalla hallituksen ja isännöitsijän on huolehdittava siitä, että osakkeen-omistajan 6-luvun 25 §:ssä tarkoitettu kyselyoikeus voi toteutua.Kyselyoikeus tarkoittaa sitä, että hallituksen ja isännöitsijän on yhtiökokouksessa osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka vaikuttavat tai voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävien asioiden arviointiin.Ellei osakkeenomistajan kysymykseen voida vastata kokouksessa käytettävissä olevilla tiedoilla, on vastaus annettava osakkeenomistajalle kahden viikon kuluessa kirjallisesti.Uuden asunto-osakeyhtiölain 6-luvun 11 §:n nojalla on vuokraoikeuden tai muun vastaavan perusteen nojalla asuvilla asukkailla oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Tämä osallistumisoikeus on kuitenkin sillä tavoin rajoitettu, että se edellyttää ensinnäkin taloyhtiössä olevan vähintään viisi osakehuoneistoa, joilla on eri omistajat.Lisäksi asukkaan osallistumisoikeus edellyttää, että yhtiökokouksessa käsitelläänyhtiössä noudatettavia järjestyssääntöjä;yhtiön yleisten tilojen käyttöä taisellaista kunnossapito- tai uudistamistyötä, joka vaikuttaa olennaisesti vuokralaisen tai asukkaan huoneiston tai taloyhtiön yhteisten tilojen käyttöön.Asukkaalla on em. tilanteessa oikeus käyttää puhevaltaa, mutta hänellä ei ole oikeutta osallistua päätöksentekoon.
20236_82145.jpg
Huoneiston remontti- ja muutostyön ehdot ja vaikutukset?
Vuokratun huoneistoni seinä- ja käytävänaapuri on tehnyt hallitukselle muutostyöilmoituksen, jossa huonejärjestystä muutetaan, seiniä ja lattioita puretaan, vesi-, viemäri ja sähköjärjestelmiä muutetaan. Remontin kestoksi on ilmoitettu 9 kk ja tehdään ilmeisesti osin iltatyönä. Kysymykseni kuuluu:1. mikä on oikeusturvani, jos vuokralaiseni irtisanoo/purkaa vuokrasopimuksen remontin aiheuttamien haittojen vuoksi. Ainakin äänihäiriöitä syntyy varmasti. Millaisia ehtoja hallitus voi asettaa hyväksymiselle?2. taloyhtiöllä ei ole mitään tarvetta näin laajaan remonttiin. Remontti menee syvästi taloyhtiön vastuualueelle rakenteissa. Voidaanko remontin ehdoksi asettaa se, että kaikki kustannukset remontista jää osakkaalle ja tehdä siitä sitova sopimus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton