• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiöiden ikkunat toimivat lämmityslaitteena

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2010Päivitetty 22.06.2023
20106_22091.jpg

Norokujalla ikkunat ja parvekeovet uusittiin energiatehokkaiksi. Patentoitu tuloilmaventtiili pienentää energiankulutusta selvästi.

Vantaan Norokujalla ja Norotiellä on kolme 70-luvulla rakennettua taloyhtiötä, joiden ulkovaipat – rappaus, tiilimuuraus ja parvekkeet ovineen – olivat kipeästi kunnostuksen tarpeessa. Tiensä päässä olivat myös ikkunarakenteet, joista tuleva vedon tunne häiritsi asukkaita pahasti. Koska ikkunoilla on tärkeä rooli paitsi asumismukavuudessa myös ilmanvaihdossa ja energiataloudessa, niihin haluttiin panostaa hiukan enemmän.

Viime joulukuussa käynnistyi ensimmäisen taloyhtiön, As Oy Myyrinlehvän remontti. As Oy Myyrinvarressa ja As Oy Myyrinheinässä se aloitettiin kuluvan vuoden helmikuussa. Kukin taloyhtiö kilpailutti urakat erikseen, ja niillä oli yksilöllisiä toiveita mm. väreistä, parvekeovista ja tuotteiden ominaisuuksista.

Urakoiden pääsuunnittelija Jonna Haikonen Suomen Talokeskus Oy:stä otti toiveet huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Ensimmäiseksi vaihdettiin taloyhtiöiden ikkunat ja parvekeovet, ja keväällä keskitytään muuhun ulkovaippaan. Kaikista vaipan osista ikkunat hukkaavat eniten lämpöä, joten niillä on merkittävä rooli energiatehokkuuden parantamisessa.

Ikkunoilla asumismukavuutta

Remonttien rakennesuunnittelija Juha Hartikka Suomen Talokeskus Oy:stä kertoo, että samalla kun taloyhtiöissä haluttiin lisätä asumismukavuutta vaihtamalla vetoisat ikkunat uusiin, oli järkevää panostaa myös niiden energiatehokkuuteen. Kaikissa kolmessa yhtiössä sekä parvekeovet että ikkunat päätettiin ottaa saatujen tarjousten perusteella Fenestralta. Kaikkiaan vaihdettiin 890 ikkunaa ja 150 parvekeovea. Fenestran projektipäällikkö Kukka Saadin mukaan ovet toimitettiin Fenestran Viitasaaren tehtaalta ja ikkunat Forssan tehtaalta. Kustannukset ja aikataulu toteutuivat suunnitelmien mukaan.

– Saneeraushankkeille tyypillisiä yllätyksiä ei tullut vastaan. Lähiökerrostalot ovat yleensä rakenteeltaan samanlaisia, ja niiden riskitekijät ovat meille tuttuja. Lisäksi hankkeen valmistelu ja perehtyminen kohteeseen hoidettiin mallikkaasti. Esimerkiksi nykyaikaiset ikkunavaihtoehdot selvitettiin tilaajalle kattavasti, sanoo Hartikka.

Fenairin yläosan venttiili kierrättää tuloilmaa ikkunan välitilassa. Talvella sisään tuleva ilma lämpiää 10–20 astetta. Pääsuunnittelija Jonna Haikonen ja rakennesuunnittelija Juha Hartikka.
Fenairin yläosan venttiili kierrättää tuloilmaa ikkunan välitilassa. Talvella sisään tuleva ilma lämpiää 10–20 astetta. Pääsuunnittelija Jonna Haikonen ja rakennesuunnittelija Juha Hartikka.

Oikein säädetty ilmanvaihto säästää energiaa

Paitsi seinärakenteiden eristävyys ja lämmön talteenotto, myös tehokas ilmanvaihto vaikuttaa energiankulutukseen olennaisesti. Ilmanvaihtoa on helppo parantaa samalla, kun vanhat ikkunat vaihdetaan uusiin ja rakenteita tiivistetään.

Suurin säästö saavutetaan tuloilmaikkunan ja ilmanvaihtojärjestelmän optimoinnilla. Energiatehokkuutta voi parantaa helposti ja kustannustehokkaasti yhdistämällä energiaikkunaan ulkoilman sisäänottojärjestelmä. Norokujalla ilman sisäänoton vaihtoehdot olivat joko venttiili, jonka kautta tulevaa ilmaa voidaan säädellä tai perinteinen rakoventtiili, jonka kautta ilma virtaa vapaasti. Rakoventtiili ei kuitenkaan ole energiataloudellinen ja se koetaan Hartikan mukaan talvisin vetoisaksi, joten sama ongelma olisi jatkunut. Vetoisuus olisi vain korostunut rakenteiden tiivistämisen jälkeen, kun kaikki tuloilma tulee sisään yhdestä kohdasta.

Valinta oli siis selvä. Valittujen ikkunoiden U-arvo, 1,1, on Juha Hartikan mukaan lähes parasta, mitä kolmilasisella ikkunalla voi saada. Matala lämmönläpäisykerroin laskee jo sinänsä energiankulutusta huomattavasti. Taloyhtiöt hakivat valtion suhdanneavustusta, joten ne saanevat 10 prosenttia remonttikuluista takaisin.

Ikkuna lämmittää sisään tulevan ilman

Pääosa asennetuista ratkaisuista oli Fenair-ikkunoita, joissa on patentoitu tuloilmaventtiili. Taloyhtiöiden viidessä talossa niitä asennettiin sekä olo- että makuuhuoneisiin yhteensä 480 kappaletta. Fenairissa olevan venttiilin kautta virtaava ulkoilma lämpenee ikkunan välitilassa.

Kylmä ilma valuu ikkunan ulkolasia pitkin alas ja nousee lämmintä sisälasin pintaa ylös. Ilma virtaa vain yhteen suuntaan, joten lämmin ilma ei karkaa ulos. Fenair on markkinoiden ainoa ikkuna, jossa venttiilistä saatava hyöty on maksimoitu laventamalla karmin ja puitteen välistä tilaa pokkauksella.

– Tuloilmaventtiilien käytöstä syntyvä energiansäästö muodostuu kahdesta tekijästä, selvittää Hartikka. – Ensinnäkin sisään tuleva ilma lämpiää ikkunoiden välitilassa. Toiseksi venttiiliä ei voi täysin sulkea, joten ilmaa tulee sisään koko ajan. Tämän ansiosta ilmanvaihto toimii säätöjen mukaan, mikä on kokonaisuuden kannalta tärkeää. Jos venttiilejä suljettaisiin joissain asunnoissa, muista venttiileistä tulisi enemmän ilmaa sisään.

Kun ikkunat oli asennettu ensimmäiseen taloyhtiöön, tammikuisena pakkaspäivänä Hartikka, korjaustyön valvoja sekä hallituksen ja Fenestran edustajat tutkivat niiden energiatehokkuutta lämpökameralla. Ikkunoiden hyödystä saatiin konkreettinen todiste, sillä -15-asteinen ulkoilma lämpeni ikkunapuitteiden välissä noin 10 astetta.

Taloyhtiöt sijaitsevat lentomelualueella, joten ikkunoissa on lisäksi tavallista paksummat lasit. Kukka Saad korostaa myös ikkunoiden ilmansuodattimen vaihdon helppoutta ja turvallisuutta. – Suodatinpalkki on kiinnitetty magneeteilla. Kun suodatinkangas on aika vaihtaa, palkki voidaan yksinkertaisesti irrottaa ja vaihtaa kangas esimerkiksi pöydän ääressä.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20234_81396.jpg
Parvekelasitusten huolto on tärkeää - sitä ei kannata väheksyä
Parvekelasitus on tehty kestämään aikaa ja elämää, mutta hyväkin tuote kaipaa tasaisin väliajoin huoltoa ja säätöä. Parvekelasien huolto antaa turvallisia ja viihtyisiä lisävuosia parvekkeelle.
20098_18394.jpg
Isännöitsijä -sankari vai konna?
Vaatimukset isännöitsijän ammattitaitoa ja toimintaa kohtaan ovat lisääntyneetSuomessa on 80 000 asunto-osakeyhtiötä, joissa on yli miljoona asuntoa. Tätä sadan miljardin omaisuusmassaa omistaa noin kaksi miljoonaa osakasta. Osakkaiden ja asukkaiden etua valvoo taloyhtiöiden hallituksissa noin neljännesmiljoona jäsentä, joiden keskeinen yhteistyökumppani ammatillisella tasolla on isännöitsijä. Päätoimisia ammatti-isännöitsijöitä on vain muutama tuhat. Alalle kaivataankin lisää isännöitsijöitä niin määrällisesti kuin myös laajemmin koulutettuna.Isännöitsijä on useimmissa taloyhtiöissä yhtiön luottomies, täysverinen ammattilainen niin talouden suunnittelun kuin remontoinninkin hallinnassa. Vastapainoksi joissain yhtiöissä isännöinti koetaan pakkopullana, välttämättömänä pahana. Molemmissa tapauksissa vaatimukset isännöinniltä saatavaa palvelua kohtaan ovat kuitenkin korkeat. Joissain yhtiöissä tästä palvelusta ollaan valmiita maksamaan, joissain taas isännöitsijä valitaan pelkän hinnan perusteella. Entäpä sitten kun remonttitarve iskeekin kuin ne kuuluisat telefaxit, odottamatta ja pyytämättä. Ja kun tilanne on ns. päällä, on isännöitsijän näytettävä kykynsä tai kyvyttömyytensä, oltava taloyhtiön pelastava sankari tai mitään aikaansaamaton luuserikonna.Lue lisää Taloyhtiö-palvelusta...
20236_82145.jpg
Kuka maksaa remontin?
Miten kustannukset tulisi jakaa oheisessa remontissa:Havaitsin kosteusvaurion kylpyhuoneen suihkutilassa. Otin yhteyttä isännöitsijään ja hän ja hallituksen puheenjohtaja kävivät toteamassa tilanteen. Kosteusvaurio johtui puutteellisesta ja virheellisestä vesieristyksestä, joka tehtiin v. 2004 huoneiston remontin yhteydessä.Myöhemmin remonttia tehdessä ilmeni, että saunan lattia pitää myös vesieristää ja laatoittaa. Remontin tekijä on mennyt konkurssiin v. 2008 ja remontin jälkeen olen kolmas asunnon omistaja. Taloyhtiö oli sitä mieltä, että remonttikustannukset kuuluvat yksinomaan minulle koska suihkutila ja sauna on tehty jälkikäteen ja näin ollen olisivat osakkaan vastuulla. Nyt remontti on tehty, suihkutilan lattia ja seinät laatoitettu ja saunan lattia laatoitettu. Taloyhtiö maksoi remontissa ainoastaan kosteusmittaukset. Otin yhteyttä isännöitsijään. Isännöitsijä vastasi vaateeseeni, että minun on tehtävä korvausvaatimus hallitukselle. Lähetin korjausvaatimukseni ja asia käsitellään helmikuussa hallituksen kokoontuessa.Kysyisin lisäksi, onko minulla oikeutta olla läsnä kun asiaa käsitellään hallituksessa.
20213_69534.jpg
Asetusluonnos ARA-asuntojen korjauksesta
Valtion tukemien ARA-asuntojen korjaamiseen tarkoitetulla avustuksella pyritään kannustamaan sekä väestönkehityksen ja asuntomarkkinatilanteen kanssa painivia kuntia että vuokrataloyhtiöitä korjaamaan omaa asuntokantaansa paremmin ikääntyneiden käyttöön sopiviksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton