• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Hallituksen jäsenen estellisyys / valtakirjan käyttäminen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 03.11.2014Päivitetty 11.01.2021
202111_73743.jpg

OTM, ToimitusjohtajaMarkus TalvioLakimiesJuriNet

Hallituksen jäsen tai hänen valtuutettunsa ei voi äänestää tili- ja vastuuvapautta myönnettäessä. (Asunto-osakeyhtiölaki 6 luku 15 §).

1.) Osakas tai osakkaat (ei hallituksen jäseniä) ovat valtuuttaneet hallituksen jäsenen edustamaan itseään valtakirjalla yhtiökokouksessa.

Voiko hallituksen jäsen valtakirjan valtuuttamana äänestää vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä valtakirjan osakkeilla?

2.) Hallituksen jäsen on valtuuttanut osakkaan (ei hallituksen jäsen) edustamaan itseään yhtiökokouksessa.

Voiko valtuutettu äänestää omilla osakkeillaan vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä?

Vastaus:

Montako osakehuoneistoa taloyhtiössänne on? Pienin varauksin vastaan sinulle, että ensinnäkin, valtuutetun tulee pidättyä äänestämästä kertomassasi tilanteessa ja jäävätä itsensä. Toiseksi, osakas, joka ei ole hallituksen jäsen saa vapaasti äänestää kertomassasi asiassa omien osakkeidensa oikeuttamalla äänimäärällä.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja tai hänen valtuutettunsa ei saa äänestää asiassa, joka koskee osakkeenomistajan itsensä ja yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustointa, sekä vastuuvapauden myöntämistä osakkeenomistajalle itselleen, kannetta osakkeenomistajaa itseään vastaan taikka hänen vapauttamistaan vahingonkorvausvelvollisuudesta tai muusta velvoitteesta yhtiötä kohtaan;

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja tai hänen valtuutettunsa ei saa äänestää myöskään asiassa joka koskee osakkeenomistajan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien hallinnassa olevien huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta; taikka osakkeenomistajan osakehuoneiston ottamista yhtiön hallintaan. Osakkeenomistaja tai hänen valtuutettunsa ei myöskään saa äänestää yhtiön ja kolmannen välisestä 1 momentissa tarkoitetusta asiasta, jos hänellä on odotettavissa siitä olennaista etua, joka saattaa olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa.

Edellä sanottua ei sovelleta, jos yhtiön kaikki osakkeenomistajat ovat esteellisiä, koska silloinhan yhtiökokous ei käytännössä voisi tehdä asiassa lainkaan päätöksiä.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20227_79035.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Jurinet Oy
Osakas
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20223_77510.jpg
Miten voi hanke­suunnitelman koko talo­yhtiölle maksattaa kahdella osakkaalla?
Kaksi osakasta hakee As Oy:ltä muutostyölupaa ilmalämpöpumpun hankinnasta ja asennuksesta huoneistoihinsa kesäajan jäähdytystä varten (asuntoja yhteensä 32). Hanke vaatii rakennusvalvonnan toimenpideluvan.Taloyhtiön hallitus ei hyväksy näiden kahden huoneiston hakemusta, koska isännöitsijä haluaa teettää suunnitelman koko yhtiötä varten. Jäähdytyslämpöpumput asennettaisiin kaikkiin 32 huoneistoon. Näiden kahden osakkaan avustaja tekee suunnitelman kaikkiin 32 huoneistoon.Toimenpidelupa on haettu ja saatu. Taloyhtiön hallitus aikoo maksattaa näillä kahdella osakkaalla koko taloyhtiön (32 asuntoa) jäähdytyslämpöpumppusuunnitelman. Tiedossa ei ole onko tähän hankkeeseen lähdössä muita noiden kahden osakkaan lisäksi.Toteutuuko yhdenvertaisuusperiaate tässä tapauksessa?
20216_71056.jpg
Saako taloyhtiön asukas rakentaa pihalle grillin ilman lupaa?
Asukas on rakentanut grillin/takan pihalle ilman lupaa. Hän perusteli asiaa sillä, että se on pieni kasa tiiliä ja hän käyttää grillissä vain grillihiiliä, ei oksia tai puuklapeja. Miten tulee suhtautua luvan myöntämiseen jälkikäteen?Minusta luvan lisäksi on kaksi muutakin asiaa ennen sen myöntämistä.Koska grilli on ilman piippua tiilirakenteinen, minusta se on avotulipaikkaEn löytänyt ohjeita tai suositusta minimietäisyydestä rakennukseen, koska alueella, jossa n.80 % tuulen suunta on etelän ja lännen välistä. Koska piha on talon eteläpuolella, pidän etäisyyttä taloon tärkeänä.
20217_71617.jpg
Onko taloyhtiössä tapahtunut kunnossa­pito­velvollisuuden laimin­lyönti?
Kyse on vakavasta asumishaitasta. Ylemmän kerroksen lattia-asennus on todettu virheelliseksi ja äänieristys on todettu mittauksella (v. 2020) merkittävästi heikommaksi kuin rakennusajan ( -72) standardi. Korona-ajan tuoma muutos kyseisen asunnon asukasmäärässä on vielä huonontanut olosuhteita.Remonttihanke on ollut vireillä mutta ei etene. Tietoa on annettu huonosti. Ensin luvattiin remontti alkuvuodesta, mutta se vesittyi. Sitten maaliskuussa, mutta remontointivelvollinen ilmoitti pelkäävänsä koronaa ja asia siirtyi kahdella kuukaudella.Nyt rokotukset ovat kunnossa ja remontin piti alkaa kesäkuun alkupuolella. Mitään ei tapahdu. Isännöinti tukee yläkerran asukasta vahvasti ja minua syytetään meluherkkyydestä ja kuvittelusta. Hallituksen pj ei vastaa sähköposteihini. Mitä laki sanoo joutuisuusvaatimuksesta?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kenen kuuluu tehdä lumityöt taloyhtiössä?
Rivitaloyhtiössämme asuntojemme edessä olevat piha-alueet eivät kuulu osakkaan hallintaan vaan ovat taloyhtiön hallinnoimia alueita. Kuuluuko tällöin taloyhtiön pitää alueet puhtaana lumesta (käyttämällä esim. Kiinteistöhoitoyhtiötä) vai hoitaako jokainen asukas itse oman asuntonsa edustan? Voiko yhtiö velvoittaa asukasta, kun piha-alue ei kuulu osakkaan hallintaan?
20236_82145.jpg
Osakkaat eivät hyväksy remontteja, mitä tehdä?
Taloyhtiöömme kuuluu 10 huoneistoa ja liikehuoneisto. Talo on rakennettu vuonna 1972 ja se on suurelta osin alkuperäisessä kunnossa. Hallituksessa on 5 henkilöä ja eräällä heistä on tuo liikehuoneisto ja 3 huoneistoa, jotka ovat vuokrattuna.Hallitus on kolme vuotta suunnitellut kattoremonttia tuloksetta, sillä liikehuoneiston omistaja on saanut aina puolelleen kaksi osakasta ja heidän äänimäärä on kaatanut kaikki remontit. Kuntokartoitus on tehty ja siinä todetaan suurten remonttien tarve, sisäkatossa on joissakin jo valumajälkiä, ehkä kondessivettä, mutta varastossa on jo vuodon jälkiä. Mikä avuksi? Vastuu on hallituksen jos jotain sattuu, mutta miten neljä jäsentä voi olla vastuussa jos toiset ei usko?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton