• Etusivu
  • Isännöitsijä

Taloyhtiöiden taloushallintotutkimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.04.2010Päivitetty 02.06.2010
20105_22016.jpg

Osoitteessa www.omataloyhtio.fi järjestettiin 6.5.- 3.6.2010 taloyhtiöiden isännöitsijöille ja muille taloyhtiöiden taloushallinnosta vastaaville ja sitä hyväksikäyttäville henkilöille suunnattu tutkimus, jonka tarkoituksena oli selvittää, kuinka taloyhtiöiden taloushallinto on järjestetty ja mitä parannettavaa siinä voisi olla. Tutkimus toteutettiin osana Turun Kauppakorkeakoulussa tehtävää pro gradu -tutkielmaa, jossa Omataloyhtiö.fi-palvelun sisälle rakennetaan taloyhtiöille suunnattu kokonaisvaltainen taloushallinto-osio.

Taloushallinto-osion kehittäminen

Omataloyhtiö.fi etsii motivoituneita taloyhtiöitä Omataloyhtiö.fi-palvelun taloushallintoosion kehittämiseen. Tarkoituksena on toteuttaa verkkopohjainen taloudenhallintajärjestelmä, joka palvelee parhaalla mahdollisella tavalla taloyhtiöiden kaikkien eri osapuolten tarpeita. Palvelun kehityksessä taloushallinnon asiantuntijana toimii yksi Suomen suurimmista talous- ja palkkahallinnon palveluyrityksistä, Pretax Yhtiöt, mutta tarvitsemme myös kokemuksia ja ideoita kentältä, palvelun tulevilta käyttäjiltä. Jos taloyhtiönne on kiinnostunut olemaan mukana taloushallinto-osion kehityksessä sekä testauksessa, jätä vapaamuotoinen hakemus alla olevasta linkistä.

Ilmoittaudu mukaan!

Tutkimus sai hyvän vastaanoton

Suorittamamme tutkimus sai käyttäjiltämme hyvän vastaanoton. Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 212 eri osapuolen edustajaa. Vastanneista

  • 41% oli osakkaita
  • 28% oli taloyhtiön hallituksen jäseniä
  • 39% oli taloyhtiön hallituksen puheenjohtajia
  • 22% oli isännöitsijöitä
  • 10 % entisiä hallituksen puheenjohtajia tai jäseniä

Osakkaat

Osakkaiden osalta tutkimme suhtautumista jäsentilikäytäntöön. Käytännössä nämä jäsentilit tulevat toimimaan taloyhtiön ja osakaan välisen maksuliikenteen keskittymänä. Vastanneista käyttäjistä selkeästi yli puolet kokisi reaaliaikaisen maksuvelvoitteiden seurannan henkilökohtaista taloudenhallintaa helpottavana ja selkeyttävänä apuvälineenä.

Hallitustyöskentely

Hallitustyöskentelyn apuvälineenä verkkopohjainen taloudenhallinta sai todella hyvän vastaanoton. Sen sijaan, että epätietoisuus taloyhtiön taloustilanteesta jatkuisi, löytyi vastanneiden parista paljon halukkuutta ja tarvetta entistä avoimemmalle kirjanpidolle. Vuosittaiset tilinpäätökset koetaan epäselviksi ja kuluerien seuraaminen hankalaksi. Verkkopohjaisen taloudenhallinnan yksi tärkeimmistä tavoitteista on jatkuvan raportoinnin mahdollisuus ja juuri tätä vastaajat toivoivatkin:

"Läpinäkyvyyttä pitää ehdottomasti saada lisää nykyiseen käytäntöön, jossa 4 kertaa vuodessa ainoastaan taloyhtiön hallituksen jäsenet pääsevät seuraamaan yhtiön talouden kehittymistä asianmukaisesti. Sama pätee ainakin osin myös muihin osakkaisiin, jotka oikeastaan vain yhden kerran vuodessa pääsevät jyvälle yhtiön oikeasta taloudellisesta tilanteesta!"

"Reaaliaikainen rahatilanteen seuranta olisi hyvä, kun hallituksen puheenjohtajana suoritan öljytilaukset, ulkopuoliset työtilaukset ym. niin tietäisi rahatilanteen missä vaiheessa voi tehdä mitäkin."

20106_22102.jpg

Tutkimukseen vastanneista hallitustyöskentelijöistä 80 % kokee reaaliaikaisen talouden seurannan helpottavan taloyhtiön hallituksessa työskentelyä. Myös ristiriitojen ja epäselvyyksien koetaan vähenevän merkittävästi. Hallitusvastuun kantamisesta tulee reaaliaikaisuuden seurauksena riskittömämpää, sekä taloyhtiön taloudenhallinnasta kaikin puolin selkeämpää. Eräänä pointtina tutkimuksessa tuli ilmi, että juoksevien kustannusten seuranta mahdollistaa myös kiinteistönhallinnan entistä paremmin, esimerkiksi lämmöstä, sähköstä ja vedestä aiheutuvien kustannusten osalta.

"Seurannan pitäisi olla "reaaliaikaiseen" talousarvioon vertaava. Esimerkiksi korjauskustannuksille tulisi olla tarkempi kohdennus, ainakin arvaamattomille korjauskohteille ja eritoten vakuutus- ja/tai muille korvauksille mahdollistavissa tapauksissa."

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että aiemmin hallituksessa työskennelleet olivat muita vahvemmin sitä mieltä, että tarkkuutta ja ajanmukaisuutta taloudenhallintaan tarvitaan. Lähes kaikki entiset hallitustyöskentelijät katsoivat ostopalveluiden laadun paranevan, taloyhtiön hallinnan helpottuvan sekä riskien pienenevän mikäli hallituksella olisi jatkuva katseluoikeus taloyhtiön taloushallintoon.

Isännöinti

Isännöitsijöiltä kyselimme mm. nykyiseen taloudenhallintaan liittyviä asioita. Tutkimuksessa kävi ilmi, että sähköisten palveluiden käyttö on verkkopankkia lukuun ottamatta vielä suhteellisen harvinaista. Hallitukselle myönnettävän taloushallinnon katseluoikeuden ovat myös isännöitsijät valmiita ottamaan vastaan ja valtaosa vastanneista uskoo uusistuksien helpottavan paitsi hallituksen myös isännöitsijän toimintaa. Tärkeimpänä uudistuksena isännöitsijät kokevat vastikkeisiin ja muihin vuokrankantoon liittyvien tietojen käsittelyn sekä ostoreskontran automatisoinnin. Raportoinnin lisääminen koettiin kaikkien vastaajien parissa tarpeelliseksi ja mahdollisuuksien mukaan se olisi hyvä toteuttaa sähköisesti, vain 25 % vastanneista kokee paperisen version tarpeelliseksi.

Tutkimus sai osakseen paljon vapaita kommentteja, joka osaltaan kertoo olemassa olevista ongelmista taloudenhallinnassa. Seuraavana vaiheena toteutamme yhteistyössä käyttäjiemme kanssa eri osapuolten tarpeiden kartoittamisen.

Ilmoittaudu mukaan!

Suuret kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille. Vastanneiden kesken arvoimme lomaviikon Levillä (palkinnon arvo 1290 eur).

Viikon Levillä voitti:

Kristina Backman
Helsinki

Onnittelut voittajalle!

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Taloyhtiön osakas ei maksa osuuttansa, miten edetä?
Meillä on pieni asunto-osakeyhtiö, jossa on kolme huoneistoa. Meillä ei ole isännöitsijää, hallituksen puheenjohtaja hoitaa maksuliikenteen. Tänä vuonna tapahtui pieni vesivahinko, jonka korjauksen maksoi osittain vakuutusyhtiö, osittain yhtiön tililtä ja loput kolmen osakkaan kesken. Maksua tuli n. 500 €/ huoneisto. Kaksi huoneistoa maksoi osuutensa, yksi huoneisto ei suostu maksamaan. Yksi maksumuistutus on jo lähetetty ja seuraavana on maksuvaatimus, jos maksua ei ala kuulumaan. Mitenkä tästä eteenpäin juridisesti, jos maksuvaatimuskaan ei auta. Laitto perintään?
20231_80695.jpg
Voiko varastotilojen sähkön­kulutuksen laskuttaa erikseen?
Kyseessä on pieni paritaloyhtiö, jossa on toisen talon alakerrassa kolme autotallia ja yksi iso varastotila. Tilat ovat myytyjä niin, että yksi omistaa tallin ja varaston ja kaksi muuta pelkät autotallit. Asensimme yhtiöön sähkömittarin, jolla voidaan seurata varastotilan sähkönkulutusta. Aiemmin varastotilan omistaja ei ole maksanut sähköstä, mutta yhtiössä on nyt päätetty ottaa laskutus kulutetusta sähköstä. Onko lain mukaan oikein tehdä näin? Missään papereissa ei ole tullut ilmi, että vastikkeeseen kuuluisi sähkö.
20192_56274.jpg
Ilmanvaihto kuntoon putkiremontin yhteydessä
Asunnon ilmanvaihto on tärkeä osa asumismukavuutta. Ilmanvaihto pitää huolta, että käytetty ilma ja asumisesta syntyvät käryt, kosteus ja epäpuhtaudet poistuvat sisäilmasta ja uutta raikasta ilmaa tulee vanhan tilalle. Ilmanvaihto pitää huolta myös talon rakenteista. Nykyaikainen koneellinen ilmanvaihto on myös energiatalouden kannalta järkevä ratkaisu. Putkiremontin yhteydessä toteutettu ilmanvaihtoremontti tulee edullisemmaksi.
20216_71335.jpg
Kenelle lipputangon siirtäminen kuuluu?
Pyysin kaksi vuotta sitten taloyhtiön kokouksessa, että hoitoalueellamme oleva lipputanko siirretään pois. Pyysin tätä koska taloyhtiön muut asukkaat ovat rakentaneet aidan hoitoalueensa ympärille. Me emme tätä kuitenkaan voi rakentaa koska lipputanko tulisi aidan sisään. Taloyhtiön asukkaat siis käyvät laittamassa lipun salkoon meidän kukkapenkissämme.Tämä äänestettiin taloyhtiön kokouksessa päätetyksi. Pöytäkirjaan merkittiin, että hallitus päätti siirtää lipputangon pois hoitoalueeltamme. Tätä ei kuitenkaan ole toteutettu, vaikka kolmessa kokouksessa on näin päätetty. Nyt kevään hallituksen kokouksessa jälleen päätettiin, että lipputanko siirretään. Näin ei kuitenkaan vieläkään ole tehty. Kuinka kauan on sallittua odottaa tällaista useaan kertaan päätettyä asiaa?
202011_67659.jpg
Tutustu taloyhtiösi energian­kulutukseen tarkemmin
Energiankäytön tehostaminen taloyhtiössä kannattaa aloittaa sen seurannasta. Fortumin sähkö- ja kaukolämpöasiakkaille seuranta on nyt entistä kätevämpää.
20124_30537.jpg
Fastlock Uni -valokatteella helposti uusi ilme kiinteistölle
Valokate taipuu moneen: ovikatokseksi, pyöräparkin suojaksi tai vaikka jätepisteen katteeksi.Icopalin Fastlock Uni -valokatetta on saatavana myös valmiina ovikatospakkauksina – joko alumiinisella tai puisella rungolla. Valmiissa Fastlock Canopy -ovikatospakkauksissa on mukana kaikki tarvittava ja pakkausten valokate on valmiiksi leikattu oikeaan mittaan. Valmiit ovikatospakkaukset ovat helppo tapa suojata esimerkiksi rivitaloyhtiön sisäänkäynnit yhtenäisellä, tyylikkäällä ilmeellä. Täydellinen asennusvalmis ovikatospaketti on kokonaisedullinen ratkaisu suojata sisäänkäynnit sateelta, lumelta sekä auringon UV-säteiltä. Valokatteet on helppo asentaa, mutta myös asennusapua on saatavana.Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asennuksia suorittaa Rakennuslohja Oy (puh. 040 777 1130, sähköposti rakennuslohja@rakennuslohja.fi)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton