• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.08.2011
20116_26571.jpg

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012 antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Vuosikirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on toimia taloyhtiön hallituksissa toimivien tukipilarina.

Tilaa kirja!

Tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen:

Vuosikirja antaa eväät niin uudelle kuin vanhallekin taloyhtiön päättäjälle. Taloyhtiön vuosikirjasta löytyy uudistuneen asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ohjeet ja määräykset niin taloyhtiön toimintaan kuin hallinnoimiseenkin:

Taloyhtiömallit, omistajuus
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous, johon osakkailla on oikeus osallistua.

Taloyhtiön hallinnointi
Yhtiökokouksessa valittu hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Taloyhtiössä voi olla myös hallituksen valitsema isännöitsijä.

Taloyhtiön talousasiat
Taloyhtiö perii osakkailtaan vastikkeita, jotka käytetään kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon. Suunnitelmallisuus on myös osa toimivaa taloushallintoa.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus
Asunto-osakeyhtiölaki uudistui 1.7.2010 siten, että pääpaino laissa on taloyhtiöiden ja osakkaiden muuttuneiden tarpeiden huomioimisessa.

Kunnossapitovastuu taloyhtiössä
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti.

Ohjeita kunnossapitoon ja korjaushankkeisiin:

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä. Vuosikirja tarjoaa mahdollisuuden perehtyä kiinteistöomaisuuden hoitoon ja korjaushankkeiden läpivientiin.

20116_26570.jpg

Kiinteistönhuolto ja ylläpito
Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena.

Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai ennakoiva korjaustoimenpide. Suunnitelmallisuus auttaa hallitsemaan kustannuksia.

Remontin monta vartijaa
Yhteiskunta säätelee ja valvoo taloyhtiöiden ja huoneistojen remonttia monesta näkökulmasta. Valvontaohjeet ja määräykset koituvat kuitenkin yleensä kaikkien eduksi.

Riittävätkö resurssit korjaamiseen?
Miltä näyttää tulevaisuus? Kasvavatko vai vähenevätkö remonttien määrät? Löytyykö remonteille rajaa ja tekijöitä?

Ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin:

Taloyhtiöissä tehtävät laajemmat remontit ovat aina suuria tapahtumia. Mitä paremmin yhtiö ja sen hallitus hallitsevat rakentamisen eri vaiheet, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä.
Yksi tärkeimmistä vaiheista on korjausmenetelmän valinta. Sama pätee taloyhtiön toimintaan liittyvien yhteistyökumppaneiden valintaan.

Korjausmenetelmää valittaessa tulisi kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään ennen kaikkea myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen koetaan taloyhtiössä usein liian hankalaksi ja usein hanke ulkoistetaankin kokonaisuudessaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Aktiivinen sekä osaava hallitus isännöitsijän kanssa hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Rohkea hankkeeseen tarttuminen tuo näkemystä vaihtoehdoista. Taloyhtiön vuosikirja esittelee laajalti erilaisia taloyhtiöille tarjottavia palveluita sekä korjaushankeratkaisuja niin peruskorjauksiin kuin taloyhtiön arvoakin nostaviin hankkeisiin.

Mukana läpi toimintakauden

Kirjan käyttöarvoa lisää sen yhteydestä löytyvä kalenteri, jossa on reilusti tilaa taloyhtiötä koskeville merkinnöille. Taloyhtiön vuosikirja kulkee hallitusten jäsenten mukana läpi taloyhtiön toimintakauden.

Tilaa kirja!

20116_26757.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202110_73038.jpg
Taloyhtiön saunan hoito ja kunnostus
Oma tupa oma lupa -sanonta pätee myös kerrostalojen saunojen osalta. Vanhempien kerrostalojen yhteisissä saunoissa on oma nostalgiansa, omassa saunassa puolestaan itselle kulloinkin sopiva aikataulu. Yhteissaunakulttuuri elää onneksi vielä ja saunoja onkin kunnostettu ja modernisoitu. Investoinnille halutaan kuitenkin pitkää käyttöikää.Taloyhtiöissä, etenkin kerrostaloissa, on vielä nykyisinkin yhteiset saunatilat, jotka toimivat saunavuoroperiaatteella. Huoneistokohtaiset saunat ovat yleistyneet 90-luvulta alkaen ja niitä on tehty vanhempiinkin asunto-osakkeisiin, mutta useissa taloyhtiöissä halutaan pitää vielä kiinni yhteissaunoista.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Varainsiirtoveron korotukset voimaan maaliskuussa?
Lykkäyksen syynä tulkinnanvaraisuusAsuntokauppaa koskevan varainsiirtoveron korotus oli alunperin kaavailtu vuoden alkuun, mutta nyt se siirtyy valtiovarainvaliokunnan mukaan vuodenvaihteesta maaliskuun alkuun. Syynä viivästykseen on mm. lain tulkinnanvaraisuus yhtiövelkojen osalta. Samalla myös isännöitsijöille halutaan antaa enemmän aikaa valmistautua muutoksiin.
20106_22492.jpg
Kokonaisvaltaista urakointia
Rivitaloasuntojen ulko-ovet välttyvät nyt suoralta sateelta, kun niihin asennettiin valoa läpäisevät Icopalin Fastlock Canopy-ovikatokset. As Oy Tervatapion seitsemän rivitalon yhtiössä päädyttiin kokonaisedullisiin, asennusvalmiisiin valokatoksiin.
20188_54464.jpg
Miten seinän rappaaminen voi olla energiatehokasta?
Ilmastonmuutos ja sen tuomat vaikutukset tulevat olemaan suuri haaste tulevien vuosien aikana. Ilmaston lämpötilan nousun rajoittaminen +2°C:een vuoteen 2025 mennessä edellyttää IPCC:n (hallitusten välinen ilmastonmuutospaneeli) mukaan hiilidioksidipäästöjen pienentämistä 90 %:iin nykytasosta. EU on sitoutunut vähentämään päästöjä 20 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. EU on myös esittänyt tavoitteekseen vuodelle 2050 60-80 %:n vähennyksen vuoden 1990 tasosta. Energiatehokkuus kokonaisuutena on tärkein keino vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja tämä on huomioitava rakentamisessa.
202010_66946.jpg
Tiedätkö, paljonko oman kerrostaloasunnon lämmitys oikeasti maksaa?
Kaukolämmön kulutustietojen analyysi on tarpeen silloin, kun kerrostaloyhtiössä halutaan ymmärtää miten paljon ja mihin yhtiö käyttää lämmitysenergiaa ja miten oma kerrostalo vertautuu muihin saman ikäisiin asuinkiinteistöihin. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen voi tuottaa taloyhtiölle havainnollisin kuvin ja taulukoin varustetun analyysin.
Katu, jossa on taloja rivissä
Mitä tehdä, jos urakoitsija ei noudata hyvää rakennustapaa?
Olen yrittänyt etsiä tietoa osakkaan oikeuksista märkätilaremontissa; taloyhtiön tilaama ja valvoma kh:n kosteusvauriokorjaus. Osakas huomaa, että urakoitsija ei tee työtä hyvän rakennustavan mukaisesti, eikä noudata materiaalien käytössä valmistajien ohjeita. Osakas on ilmoittanut huomaamistaan asioista valvojalle, isännöitsijälle sekä taloyhtiön hallitukselle. On tehty ylimääräisiä valvontakäyntejä, mutta jo tehdyt työt ovat eri materiaalien/työvaiheiden alla piilossa, joten toteaminen jää vain urakoitsijan vakuuttelujen varaan. Mitä osakas voi tällaisessa tilanteessa tehdä? Taloyhtiön muiden osakkaiden oikeudet?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton