TaloyhtiöTreffit: Espoolaisessa rivitaloyhtiössä radonongelmia
Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.08.2012
Taloyhtiön yleiskuvaus ja alustus:
STUKin radonmittaustulokset yhtiössämme olivat 500-1200 becquereliä ja suunnittelemme korjauksia. Talossamme on valmiina radonputket katolle. Aiomme hankkia radonimurit ja tiivistyttää kellaritiloja. Liekö tarpeen tiivistäminen asuntojenlattialaattojen/ulkoseinien osalta? Olisimme kiitollisia, jos saisimme tietoja muiden kokemuksista ja vinkkejä osaavista korjaajista
Aloita keskustelu kirjoittamalla kommenttisi alla olevaan laatikkoon.
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Energiaa säästävä lämmitysratkaisu suurille rakennuksille
Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.Maalämpölaitteiston asennuksen jälkeen kiinteistö saa riittävästi lämpöä ja käyttövettä sekä taloyhtiö huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset.
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli 2050-ilmastostrategian tueksi päivitetyistä skenaarioista
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli maanantaina VTT:tä ja Lukea pitkän aikavälin ilmastostrategian tueksi tehtävistä laskelmista.
Kielletäänkö kertakäyttöastiat?
Ympäristöministeriön tilaamassa selvityksessä esitetään vaihtoehtoja, miten EU:n kertakäyttömuovien kulutusta rajoittavan direktiivin* voisi toteuttaa Suomessa. Merenrannoilta löytyvistä roskista noin 80 prosenttia on muovia, mihin kesällä 2021 voimaan tulevalla direktiivillä halutaan puuttua. Lisäksi direktiivin tavoitteena on edistää kiertotaloutta ja yhtenäistää tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla.Selvityksen ovat laatineet Ekoleima Ay, Enlawin Oy ja Pidä Saaristo Siistinä ry.Direktiivi edellyttää tuoteryhmästä riippuen eri toimia: kulutuksen vähentämistä, tuotekieltoja, tuotteiden ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia sekä laajennettua tuottajavastuuta.
Puhdasta korvausilmaa myös yhteisiin tiloihin
Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan asukkaiden terveys ja lisätään rakennusten käyttöikää. Termostaatilla ja hyvällä suodattimella varustettuja korvausilmaventtiileitä on alettu asentaa taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kiihtyvällä tahdilla. Näin tilat pysyvät puhtaampina ja ilmanvaihto toimii.
Viikon kysymys: Valvojan vastuu taloyhtiön korjaushankkeessa?
Huoneistossamme löydettiin putkiremontin yhteydessä kylpyhuoneesta kosteutta sekä keittiön vastaiselta seinältä että lattiasta. Kosteus kuivattiin ja kylpyhuone rakennettiin. Urakka valmistui kuukauden etuajassa. Kun muutimme kotiin, tunsimme homeen hajua sekä keittiön puolella että kylppärissä. Jouduimme muuttamaan kotoa saman tien uudelleen evakkoon.Sanoin lopputarkastuksen yhteydessä valvojalle, että asia täytyy tutkia. Valvojan kommentti oli, että vanhoissa taloissa on kaikenlaisia hajuja ja hän suositteli tiivistämään viemäriputkien läpimenoaukot silikonilla, jotta haju ei tunnu. Vasta tiukasti vaatimalla keittiöstä otettiin alakaapit poistetaan ja kosteudet mitattiin. Valvontafirma kävi ensin itse mittaamassa kosteudet, mutta heidän mittarinsa olivat viallisia. Hankimme itse pätevän mittausfirman, joka totesi, että keittiön lattia ei ole kostea vaan litimärkä, suhteellinen kosteus oli luokkaa 96 prosenttia.Jouduimme asumaan ylimääräiset 4 kk pois kotoa. Keittiöstä, eteisestä ja osasta olohuonetta jouduttiin purkamaan lattiat pois betonilaattaan asti. Kuivaus kesti 4 viikkoa.Vaadimme valvontafirmalta ylimääräisiä asumiskuluja korvaukseksi huonosti tehdyn valvontatyön aiheuttamasta haitasta. Firman edustaja vastasi, että heidän toiminnassaan ei ole moitteen sijaa ja he eivät tulleet millään lailla asiassa vastaan.Vastauksessaan firman edustaja kirjoitti mm. mustaa valkoisella, että huoneistomme kylppärin kosteusmittauksista ei ole mitään mustaa valkoisella, koska mittauspöytäkirjoja ei kiireen vuoksi ehdi pitämään. Hän myös piti osoituksena työnsä laadusta, että hän on valvonut satoja kylpyhuoneremontteja eikä ole koskaan löytänyt yhtään kosteusvauriota.Meidän näkökulmastamme valvonta on ollut joko työmoraalitonta tai ammattitaidotonta, yhtä kaikki sillä tuloksella että jouduimme itse omasta selkänahastamme maksamaan sen, että asuntomme kosteusvaurion laajuutta ja vakavuutta ei asianmukaisesti tutkittu kun se löydettiin, vaan valvonta laiminlöi tehtävänsä räikeästi.Miten täytyy toimia, että saamme valvontafirmalta asiaankuuluvan korvauksen?
Joutuuko taloyhtiön uusi hallitus korvausvastuuseen vitkastelusta?
Uusi hallitus ei noudata sen yhtiökokouksen päätöstä, jossa ko. hallitus valittiin.Vanha hallitus on teettänyt suunnittelun ja kilpailuttanut urakan. Yhtiökokous on syyskuussa 2021 päättänyt tehdä linjasaneerauksen. Suunnitelman mukaan sopimus piti allekirjoittaa lokakuun alussa ja työt piti aloittaa tänään.Nyt uusi hallitus on keskittynyt vaihtamaan isännöitsijää ja remonttisopimusta ei ole allekirjoitettu. Saneerauksessa tarvittaviin aineisiin tulee 1.1.2022 hinnankorotus 3 -9 % tuotteesta riippuen. En usko, että urakoitsijan pystyy toteuttamaan urakkaa sovitulla hinnalla.Jos sopimus olisi allekirjoitettu suunnitelman mukaan, urakoitsijalla olisi ollut 3 kk aikaa tehdä materiaalihankinnat tämän vuoden hinnoilla. Jos urakkahinta nousee, niin kuka maksaa erotuksen?