• Etusivu
  • Remontti

TaloyhtiöTreffit – keskustele taloyhtiösi hankkeista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.03.2012Päivitetty 17.01.2014
20123_30025.jpg

Taloyhtiön tehokas hallinnoiminen edellyttää tietyn määrän tietoa. Tietoa voi luonnollisesti aina etsiä ja omaksua, mutta asioiden hoitamiseen tarvittava taitohan karttuu tekemisen ja kokemuksen myötä. Maastamme löytyy reilusti yli 80 000 taloyhtiötä, joista jokainen on tavalla tai toisella oma yksilönsä, mutta yhtymäkohtia toiminnassa on enemmän kuin äkkiseltään arvaisikaan. Kokemusten jakaminen, asioista keskusteleminen ja toteutettuihin korjaushankkeisiin tutustuminen ovat keinoista parhaimmat tehokkaaseen hallinnointiin siirtymisessä.

Ilmoittaudu TaloyhtiöTreffeille...

Otteita jo ilmoittautuneilta:

" Asunto-osakeyhtiössämme on 18 paritaloa eli yhteensä 36 huoneistoa.Meillä on meneillään hanke, jossa teemme autokatokset eli 4 riviä, jossa on 9 paikkaa+lukittava roskakatos. Kaikki siihen liittyvä tieto kiinnostaa, kuten mikä on roska-aitauksen minimi sisäleveys, autopaikan minimileveys, -korkeus,-syvyys. Paljonko vastapäiseen riviin pitää olla tilaa peruuttaa jne. Omien piirustusten mukaan vai joltain tehtaalta hankittuna? Kuinka lähelle jalkakäytävää saa rakentaa jne."

"Olen taloyhtiömme hallituksessa ja käymme juuri läpi putkiremonttia. Paljon kokemuksia siitä mitä sudenkuoppia tulee välttää, mitä kannattaa huomioida sopimusvaiheessa ja millaisia kokemuksia urakoitsijan, valvojan, jne toiminnasta"

Hallituksessa edustat osakkaita

Taloyhtiön hallituksessa edustat niitä osakkaita, jotka omistavat kiinteistön. Edellytyksenä ei luonnollisestikaan ole ammattitaito korjausrakentamisen tai taloudenhallinnon osalta, mutta asiantuntemus on tietysti tehtävänkuvan kannalta eduksi. Tärkeimmän panoksen taloyhtiön eteen annat kuitenkin uhraamalla aikaasi siihen, että osoitat kiinnostusta käsillä olevia asioita kohtaan. Kun ongelma tai hanke on käsillä, siihen etsitään ratkaisu. Taloyhtiösi hallituksen jäsenenä olet velvollinen tekemään parhaasi asian hoitamiseksi.

Kattava tietopankki verkossa

Kuluneen kolmen vuoden aikana Omataloyhtiö. fi on imenyt sisäänsä aimo annoksen tietoa ja ratkaisuja taloyhtiön toimintaan. Noin kaksi vuotta sitten uudistunut asunto- osakeyhtiölaki nosti esille jälleen kerran yhteisen omaisuuden arvon - eikä suotta. Taloyhtiöissä tehtyjen korjausten määrä tuona samaisena vuonna 2010 oli 1,2 miljardia euroa. Se, mihin tämä raha käytettiin, tiedetään yllättävänkin hyvin. Mutta millä perusteilla taloyhtiöissä tehtiin päätökset, jää täysin arvailujen varaan.

Omataloyhtiö.fin rooli taloyhtiömaailmassa on niin ongelmien, ratkaisujen kuin vaikutustenkin esille ottaminen unohtamatta kuitenkaan jatkuvasti käsillä olevaa asuntoosakeyhtiöiden lainsäädäntöä sekä normaaleja toimintaperiaatteita.

Kokemuksilla on merkitystä

20123_30026.jpg

Puhutaanpa sitten ihmisistä tai kiinteistöistä, on meillä kaikilla omat kokemuksemme. Taloyhtiön hallitustyöskentelyn osalta olemme lähes kaikki untuvikkoja, kunnes jotain merkittävää tapahtuu. Sen jälkeen, kun jotain on koettu, olemme kokemuksiltamme jälleen hieman rikkaampia. Suurin osa Suomen rakennuskannasta on ainutlaatuisessa tilanteessa, korjattavaa löytyy niin, että korvia kuumottaa. Ne, jotka ovat taloyhtiön hallituksen näkövinkkelistä kokeneet miljoonien eurojen korjaushankkeen, ovat kokemuspohjaltaan muita selvästi rikkaampia. Kertomalla taloyhtiösi ja hallitustoimintasi historiasta voit auttaa niitä, jotka apua eniten tällä hetkellä kaipaavat. Juuri tähän tarkoitukseen olemme avaamassa TaloyhtiöTreffejä.

Kerro kokemuksistasi TaloyhtiöTreffeillä

TaloyhtiöTreffeillä jaetaan kokemuksia

Omataloyhtiö.fin järjestemien TaloyhtiöTreffien tavoite on yksinkertainen: yhdistää taloyhtiöt ja ihmiset niin alueellisesti kuin intressienkin puolesta. Osa meistä tietää jotain ja toinen toista, miksi emme siis jakaisi kokemuksiamme. TaloyhtiöTreffeillä sinun ei ole pakko aktiivisesti etsimällä etsiä itsellesi keskustelukaveria, vaan yhdistämme teidät ilmoittamienne kiinnostuksen kohteiden kautta. Muodostamme siis foorumeita.

Olipa kyseessä sitten vaikka julkisivuremontti Tampereella, saat kontakteja niihin taloyhtiöihin, joissa esimerkiksi Tampereella on jo suoritettu julkisivuremontti. Tai toisaalta voit löytää toisen taloyhtiön lähialueeltasi, joka on suunnittelemassa vastaavaa hanketta kuin tekin ja voitte näin ollen yhdessä miettiä parhaan mahdollisen tavan yhteistyölle. Tarkoituksenamme on toimia vain yhdistävänä välikätenä ja tarjota apuväline yhteydenpitoon.

Siirry TaloyhtiöTreffeille

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
20236_82145.jpg
Mitä tarkoittaa "taloyhtiön perustaso"?
Mikä on uuden asunto-osakeyhtiölain määrittämä perustaso kylpyhuoneen remontoinnin osalta vuonna 1977 rakennetuissa taloissa? Kylpyhuoneissa on ollut alun perin vesieristeenä muovimatto ja tapetit. Myöhemmin yhtä lukuunottamatta kaikki kylpyhuoneet on remontoitu siveltävällä vesieristeellä ja laatoilla. Tämä on tapahtunut vähitellen taloyhtiön toimesta, mutta yhtiö on laittanut osakkaat maksamaan laatat kokonaan vedoten siihen, että maksavat vain uuden muovimaton ja -tapetit.Eikö tässä tapauksessa perustaso ole tuo laattaratkaisu, jolloin yhtiön tulisi maksaa laattakustannus? Onko laki ja sen tulkinta muuttunut tältä osin uuden asunto-osakeyhtiölain myötä vuonna 2010?
202010_67107.jpg
Miten siirrän taloyhtiöni osakeluettelon huoneistotieto­järjestelmään?
Huoneistotietojärjestelmä otettiin valtakunnallisesti käyttöön vuonna 2019. Huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistoista, niiden omistuksista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Taloyhtiön osakeluettelot tulee siirtää järjestelmään – miten siirto siis tapahtuu?
202110_72980.jpg
Ennaltaehkäise kosteus- ja vuotovahingon riskiä märkätiloissa
Märkätiloina kylpyhuoneesta, wc:stä ja saunasta kannattaa pitää erityistä huolta. Monelle kuitenkin on epäselvää se, mistä kaikesta pitäisi pystyä huolehtimaan itse ja missä tilanteissa on hyvä ottaa yhteyttä taloyhtiöön. Lähitapiolan tiedotteen mukaan kosteus- ja vuotovahinkojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä ne ovat lähes poikkeuksetta kalliita ja työläitä.
20214_69945.jpg
Saammeko ARA avustusta ikkuna-ja ovi­remonttiin?
Taloyhtiössämme uusitaan 40 v vanhat alkuperäiset ikkunat ja parvekkeenovet. Lisäksi uusitaan kellarikerroksen näkyvillä olevat valurautaviemäriputket, jotka lämpöeristetään, ja sukitetaan rakenteiden sisällä olevat putket. Käyttövesiverkoston sulku- ja linjasäätöventtiilit uusitaan myös. Voiko näiden hankkeiden kustannuksiin saada ARA:n avustusta?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Sisäilmaongelmien selvittely taloyhtiössä?
Ostimme alle vuosi sitten vanhasta kerrostalosta osakkeen, Remontoimme osakkeen ja muutimme asumaan. Nyt olemme kärsineet koko perhe silmä- ja hengitystieoireista. Isännöitsijä on käynyt pintakosteusmittarilla mittailemassa pintoja mutta mitään kosteutta ei löytynyt. Lopulta kommentti oli, että meidän pitää ensin osoittaa, että asunnossa on ongelma ja taloyhtiö osallistuu sitten vasta savottaan esim. korjauttaa vaurioituneet rakenteet.Onko se näin? Joidenkin "tietojen" mukaan taloyhtiön pitäisi tutkia ja ottaa näytteitä asunnosta eikä meidän osakkaiden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton