• Etusivu
  • Talo

Tuettujen sähköautojen latausvalmiuksien määrä nousee

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.01.2022Päivitetty 05.01.2022
20221_74312.jpg

Kuva: Shutterstock

Hallitus ehdotti 4.11.2021 julkaistussa vuoden neljännessä lisätalousarvioesityksessä 2 miljoonan euron lisäpanostusta sähköautojen latausinfra-avustukseen. Lisämäärärahalla voidaan toteuttaa arviolta yli 2 000 latausvalmiutta. Tuettujen latausvalmiuksien kokonaismäärä yltää siten noin 35 000 kappaleeseen, kun huomioidaan myös esitetyt lisärahat.

– Sähköautojen latausinfra-avustuksen kysyntä on jatkunut erittäin kovana. Lisäpanostuksella varmistamme, että avustusta voidaan myöntää tauotta myös jatkossa. Kattava latausinfra on välttämätön liikenteen sähköistymiselle, ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari sanoo.

Avustukseen vuodelle 2021 aiemmin varatut 13 miljoonaa euroa on käytännössä sidottu ARAlle jo toimitettuihin hakemuksiin. Vuodelle 2022 avustukseen on varattu fossiilisen liikenteen tiekartan mukaisesti 8,5 miljoonaa euroa.

Avustusta on myönnetty asuinkiinteistöjen latausinfraan vuodesta 2018 lähtien. Työpaikkapysäköinnin latausinfraa varten on varattu 1,5 miljoonaa euroa, ja se tulee haettavaksi suunnitelmien mukaan tänä vuonna.

Avustusehtojen muutoksella ennakoidaan täyssähköautojen yleistymistä

Valtioneuvosto teki toukokuussa 2021 periaatepäätöksen kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä. Tavoitteeksi asetettiin, että Suomessa on vuonna 2030 liikenteessä noin 700 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa, ja niistä vähintään puolet täyssähköautoja.

Muun muassa ennakoidun täyssähköautojen voimakkaan yleistymisen vuoksi latausinfra-avustuksen ehtoihin on esitetty muutoksia vuoden 2022 talousarvioesityksessä. Vuoden alusta lähtien jokaisen latauspisteen kaapeloinnin olisi mahdollistettava vähintään 11 kilowatin käyttöteho. Kytkentäteho voisi olla myös alempi tosiasiallisen tarpeen mukaan. 11 kilowatin tehon kestävällä kaapeloinnilla saataisiin sähkön kulutusjoustosta paras hyöty, kun esimerkiksi sähkön hintapiikkien aikana olisi mahdollista hyödyntää auton akkuun varastoitua sähköä ja vähentää ostosähkön määrää.

Jatkossa avustettaisiin vain tyypin 2 koskettimella varustettujen latauslaitteiden hankintaa. Lisäksi avustus olisi kaikille hankkeille 35 prosenttia, kun aiemmin käytössä ollut ns. tehokannustin poistuisi.

ARA on yhteydessä hakijoihin, jotka ovat hakeneet avustusta jo vuoden 2021 aikana ehtojen mukaisesti.

Lähde: Tiedote Ympäristöministeriö ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus

Talo
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
20236_82063.jpg
Kuka hoitaa tiedottamisen taloyhtiössä?
Olen ihmetellyt kun hallituksen nimissä tulee erilaisia tiedotteita ja kyselyitä, jotka on lähettänyt hallituksen ulkopuolinen tiedottajaksi itseään kutsuva henkilö, tässä tapauksessa hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan aviopuoliso. Kysyin asiasta yhtiökokouksessa, mutta en saanut järkevää vastausta.Myöhemmin löytyi asukastietomapista ko. tiedottajan laatima tiedote, jossa luki suoraan lainattuna seuraavaa: "Em. kokouksessaan hallitus päätti yhtiötä koskevan tiedotuksen lisäämisestä. Tiedotuksen vastuuhenkilöksi valittiin XX. Pyrin laatimaan kirjeitä tarpeen mukaan."Voiko hallitus nimetä ulkopuolisen henkilön lähettämään tiedotteita ja kyselyitä hallituksen nimissä?
20154_43207.jpg
Kuivaushuonejärjestelmä säästää ja raikastaa
Pyykinpesu olisi monestakin syystä parasta tehdä taloyhtiön pesutuvan isoilla koneilla kaikissa kerrostaloissa, joissa pesutupa on käytettävissä. Taloyhtiön pesukoneiden käyttö on kuitenkin monissa taloissa vähäistä mm. siksi, että pyykin kuivuminen kuivaushuoneissa on turhan hidasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton