• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa E

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:

E niin kuin...

EIB/ KNX

EIB/KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi älykkäästi toimivaksi verkoksi. Valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, valvontaa ja periaatteessa kaikkia rakennuksen toimintoja voi ohjata yhdellä järjestelmällä.

E niin kuin...
E niin kuin...

Ei-kantava rakennusosa

Esim. kevyet väliseinät, jotka eivät ota vastaan rakenteisiin kohdistuvia kuormia.

Energiakatselmus

Energian kulutukseen ja -säästömahdollisuuksiin keskittyvä selvitys

Energialuokitus

Rakennukset on jaettu tyypeittäin ryhmiin ja kullekin ryhmälle on annettu luokat A – G ja kullekin luokalle ET-luku (energiatehokkuusluku) alue ja sen perusteella rakennus saa ET-luvun. Esim. Pienet rakennukset (alle 6 asunnon kiinteistöt) luokka A = ET alle 150, B = 151 ≤ 170, C = 171 ≤ 190 jne.

Energialuokka

Rakennuksen energialuokka kertoo energialuokituksen ja se ilmaistaan ET-luvulla sekä kirjaimilla A – G. (kts. energiamerkki)

Energiamerkki

Energiamerkki A – G on värisymboli, joka kertoo rakennuksen energiankulutustason samaan tapaan kuin kodinkoneiden energiamerkki.

Energiatehokkuusluku

Sisältää vuotuisen lämmitys-, jäähdytys- ja laitesähkön kulutuksen lämmitetyille brutto-m2:lle laskettuna Jyväskylän säätiedoilla ja korjattuna normaalivuoden lämmöntarveluvuilla.

Energiatodistus

Uusille rakennuksille energiatodistuksen antaa rakennuksen pääsuunnittelija rakennuslupaa haettaessa. Annettava todistus perustuu rakennuksen teknisten tietojen pohjalta laskettuun kulutukseen. Olemassa oleville rakennuksille energiamerkin antaa pätevä ja auktorisoitu laskija. Tämä todistus sisältää ehdotuksia energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä ja laskelmat vaikutuksista. Todistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen voi antaa isännöitsijätodistuksen liitteenä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Tämä todistus toteaa vain kulutuksen ja on uusittava vuosittain.

Energiatodistus on pakollinen kaikille rakennuksille, joille haetaan rakennuslupaa 1.1.2008 jälkeen ja on vuoden 2009 alusta lähtien pakollinen myös olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä (ei pientalot tai enintään kuuden asunnon asuinrakennukset tai asuinrakennusryhmät) Energiatodistus on suositeltava - mutta vapaaehtoinen – ennen 1.1.2008 valmistuneille pientaloille ja enintään kuuden asunnon asuinrakennuksille tai asuinrakennusryhmille.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73503.jpg
Onko 10 vuotta vanha rakennus­virhe talo­yhtiön vai osakkaan korvattava?
Kerrostaloasunnossa (valmistunut v. 2010) irtosi painava sisäikkuna. Ikkuna irtosi seinästä irti siten, että saranat olivat kiinni ikkunassa sekä seinästä irronneessa puuosassa ja pysyneet täysin ehjänä. Ikkuna irtosi siis kokonaisuudessaan irti talon kiinteästä seinästä. Ikkuna avattiin rakennuttajan ohjeistusten mukaisesti. Eli vahinko ei johtunut huolimattomuudesta.Vastuunjakotaulukon osalta sisäikkuna kuuluu osakkaan vastuulle, mutta onko asia näin myös silloin, kun ikkuna on rakennusvirheen takia irronnut talon kiinteästä seinästä? Kumman vastuulle ikkunan korjaus tällaisessa tilanteessa kuuluu, taloyhtiön vai osakkaan vai jakautuvatko kustannukset? Entä rakennuttajan vastuu 10 vuoden jälkeen ilmenevästä piilorakennusvirheestä? Liian lyhyet tapit pitivät ikkunaa paikoillaan.
202211_80131.jpg
Linjasaneerauksen aika - 8 yksinkertaista vaihetta onnistumiseen
Linjasaneeraus sanana nostaa monelle kylmän hien pintaan tai vähintäänkin epämukavan tunteen. Tiedossa pölyä, auki revittyä keittiötä ja kylpyhuonetta, tavaroiden pakkaamista, purkamista, väliaikaista asumista jossain muualla – epämukava tunne ei siis välttämättä ole mitenkään ihmettelyn aihe. Mutta onko linjasaneerauksen pakko olla tällaista, voisiko sen toteuttaa niin, että hyvä mieli säilyy sekä asukkaalla että tekijällä ja koko taloyhtiöllä?Mistä syntyy onnistunut putkiremontti?
20103_20872.jpg
Lumon lasiterassi
Lasikuistit, porstuat ja verannat ovat kuuluneet perinteiseen, suomalaiseen talonrakentamiseen. Vuosien saatossa ovat talojen ilme ja rakennusmateriaalit muuttuneet ja lasikuistit pelargonioineen ovat päässeet unohtumaan. Energiansäästötavoitteet, rakennusten kalliit neliöhinnat ja luontoarvojen korostuminen ovat nostaneet nykyajan lasikuistit uuteen kukoistukseen.
20213_69566.jpg
Taloyhtiöt hankkivat nyt autoja asukkaille - Näin toimii yhteis­käyttö­auto
Miltä kuulostaisi aina omalla pihalla käyttövalmiina oleva auto, jonka korjauksista, katsastuksista ja renkaiden vaihdosta ei tarvitse itse huolehtia – ja, joka kaupunkiajossa voi olla käyttäjälleen julkisen liikenteen matkoja halvempi? Monet taloyhtiöt hankkivat nyt asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja.Yhteiskäyttöautot nostavat paitsi yksittäisten asukkaiden, myös koko asukasyhteisön elämänlaatua.Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Kivisaarentie on 12 kerrostalon ja 512 huoneiston yhtiö. Kaupunkiajoon sopiva Omagon Volkswagen pysäköitiin yhteiseen pihaan keväällä 2020 osana yhtiön uudistumisstrategiaa.
202012_67712.jpg
Iäkäs talo nuortui silkki­paino­lasista valmistetulla parveke­julkisivulla
Helsingin Kontulassa sijaitseva vuonna 1968 rakennettu kerrostalo koki täydellisen muutoksen Lumonin tolpattomalla kaiteella ja silkkipainotekniikalla valmistetuilla parvekelasituksilla. Talossa peruskorjattiin rakennuksen kokonaisvaltaisen korjaushankkeen yhteydessä yhteensä 60 parveketta ja saneeraukseen ryhdyttäessä parvekkeissa oli betonirakenteiset parvekekaiteet. Lopputulos on näyttävä kokonaisuus, joka ei olisi onnistunut ilman sujuvaa yhteistyötä suunnitteluvaiheessa.
20236_82063.jpg
Viikon kysymys: Kuka määrää pytyn paikan?
Voiko taloyhtiö määrätä putkiremontin yhteydessä WC-istuimen paikan? Vessa on sijoitettu suunnitelmissa pienen kylpyhuoneen nurkkaan siten, että jalkatila vie seinänvierustilaa, joten kylpyhuone muuttuu entistä ahtaammaksi, enkä voi laittaa sinne kaappeja kuten nykyisin. Nykyisin vessa on siten, että jalkatila on keskelle huonetta, kuten normaalisti pieniin tiloihin on tapana WC sijoittaa. Olen valittanut tästä ja vaatinut saada siirtää WC-istuimen siten, että sen jalkatila edelleen olisi keskelle huonetta ja seinänvierustilaa ei menisi hukkaan. Joko siis jätettäisiin WC paikoilleen tai siirretään keskelle takaseinää.Yleisiä määräyksiä vastaan se ei olisi eli etäisyydet ovat ok. Olen saanut vastauksen, että yhtiö ei suostuisi tähän, koska silloin se ei olisi yhtenäinen muiden kanssa. Eikö taloyhtiö voi kieltää sen vain siinä tapauksessa, että se aiheuttaisi vaaraa tai vahinkoa rakenteisiin, naapureille yms? Teknisesti siirto on mahdollista ja jos ei siirretä, asumisen laatu heikkenee, kun menetän pari kuutiota säilytystilaa pienessä yksiössäni ja epäkäytännöllisen surkean pohjaratkaisun takia voi koko asunnon arvo tipahtaa. Kuitenkin joudun maksamaan kalliin hinnan kylpyhuoneeni putkiremontista ja saan entistä paljon huonomman ratkaisun tilalle. Ei kai sellaiseen voi pakottaa ketään? Omistan asunnon ja putkiremontti ei ole alkanut osakkeeni osalta vielä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton