• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa E

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa energialuokitus, tai energiakatselmus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu energialuokitus. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta E:

E niin kuin...

EIB/ KNX

EIB/KNX-järjestelmän kantavana ideana on yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi älykkäästi toimivaksi verkoksi. Valaistusta, lämmitystä, ilmastointia, valvontaa ja periaatteessa kaikkia rakennuksen toimintoja voi ohjata yhdellä järjestelmällä.

E niin kuin...
E niin kuin...

Ei-kantava rakennusosa

Esim. kevyet väliseinät, jotka eivät ota vastaan rakenteisiin kohdistuvia kuormia.

Energiakatselmus

Energian kulutukseen ja -säästömahdollisuuksiin keskittyvä selvitys

Energialuokitus

Rakennukset on jaettu tyypeittäin ryhmiin ja kullekin ryhmälle on annettu luokat A – G ja kullekin luokalle ET-luku (energiatehokkuusluku) alue ja sen perusteella rakennus saa ET-luvun. Esim. Pienet rakennukset (alle 6 asunnon kiinteistöt) luokka A = ET alle 150, B = 151 ≤ 170, C = 171 ≤ 190 jne.

Energialuokka

Rakennuksen energialuokka kertoo energialuokituksen ja se ilmaistaan ET-luvulla sekä kirjaimilla A – G. (kts. energiamerkki)

Energiamerkki

Energiamerkki A – G on värisymboli, joka kertoo rakennuksen energiankulutustason samaan tapaan kuin kodinkoneiden energiamerkki.

Energiatehokkuusluku

Sisältää vuotuisen lämmitys-, jäähdytys- ja laitesähkön kulutuksen lämmitetyille brutto-m2:lle laskettuna Jyväskylän säätiedoilla ja korjattuna normaalivuoden lämmöntarveluvuilla.

Energiatodistus

Uusille rakennuksille energiatodistuksen antaa rakennuksen pääsuunnittelija rakennuslupaa haettaessa. Annettava todistus perustuu rakennuksen teknisten tietojen pohjalta laskettuun kulutukseen. Olemassa oleville rakennuksille energiamerkin antaa pätevä ja auktorisoitu laskija. Tämä todistus sisältää ehdotuksia energiatehokkuutta parantavista toimenpiteistä ja laskelmat vaikutuksista. Todistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen voi antaa isännöitsijätodistuksen liitteenä isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja. Tämä todistus toteaa vain kulutuksen ja on uusittava vuosittain.

Energiatodistus on pakollinen kaikille rakennuksille, joille haetaan rakennuslupaa 1.1.2008 jälkeen ja on vuoden 2009 alusta lähtien pakollinen myös olemassa oleville rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä (ei pientalot tai enintään kuuden asunnon asuinrakennukset tai asuinrakennusryhmät) Energiatodistus on suositeltava - mutta vapaaehtoinen – ennen 1.1.2008 valmistuneille pientaloille ja enintään kuuden asunnon asuinrakennuksille tai asuinrakennusryhmille.

202110_72823.jpg
Osakas
väliseinät
rakennukset
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20208_66314.jpg
Lapsiperheen kotiin seinälevy, joka kestää kovempaakin menoa
Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu
kolme kerrostaloa talvisen kadun varrella. lunta on aurattu talojen seinustalle todella paljon
Taloyhtiöt voivat tänä talvena saada jopa sakkoja lumitöidensä laiminlyömisestä
Rakennusvirasto ja Helsingin Poliisilaitos ovat sopineet uuden yhteisen toimintamallin, jolla tehostetaan kiinteistölle kuuluvan talvikunnossapitovelvoitteen toteutumista. Jos kiinteistö laiminlyö velvoitetta, laiminlyönnistä voidaan määrätä sakkorangaistus.Aiempien talvikausien kokemukset ovat osoittaneet, että kiinteistön velvoitteita ei ole aina noudatettu. Tähän on vaikuttanut tietämättömyys, poikkeukselliset sääolosuhteet ja joskus myös tontinomistajan piittaamattomuus"Aikaisemmin kaupunki oli laiminlyöntien edessä melko hampaaton, mitä jotkut kiinteistöt käyttivät hyväkseen. Nyt tilanne muuttuu. Uskon, että muutos näkyy muun muassa paremmin hoidettuina jalkakäytävinä", sanoo alueidenvalvontapäällikkö Petri Ojala rakennusvirastosta.Helsingissä kiinteistöille kuuluvan katujen kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteen valvontavastuu siirtyi rakennusvalvontavirastolta rakennusvirastolle 1.1.2012.
taloyhtiön vakuutukset
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
20236_82145.jpg
Huomautuksen antaminen taloyhtiössä?
Taloyhtiössämme vuokralaisena (ei siis osakkeenomistaja) asuva henkilö on pitänyt ajoittain useitakin vuorokausia yhteen mittaan ikkunaa raollaan myös pakkasella. Hänen kanssaan on keskusteltu asiasta muutama kerta (taloyhtiön hallitus) ja isännöitsijä on viimeisen puolen vuoden aikana lähettänyt hänelle kaksi huomautusta asiasta. Ilmeisesti ikkuna saattaa unohtua auki, toisaalta hän tupakoitsijana ehkä myös haluaa tuulettaa asuntoaan, sillä ajoittain siellä on ollut ristiveto muutamankin päivän yhteenmittaan, kun henkilö on itse ollut pois. Itse hän on todennut esim. vain tuulettavansa pari kertaa päivässä, mikä ei pidä paikkaansa. Termostaatti tietysti reagoi niin, että patteri paahtaa täysillä.Isännöitsijän mukaan ei oikein muuta voi tehdä kuin antaa huomautus. Mikä neuvoksi?
20206_65468.jpg
Enemmistö kieltäisi parveketupakoinnin kokonaan
Tupakoimaton haistaa tupakansavun jo kaukaa. Parveketupakointi herättääkin monessa taloyhtiössä paljon tunteita ja kiistaa asukkaiden välillä. Kukaan ei halua hengittää tupakansavua vastoin tahtoaan ja taas tupakoivat pitävät kiinni omista oikeuksistaan. Nykyisellään tupakointi on kiellettyä vain yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Laajennettua kieltoa voi hakea taloyhtiön parvekkeille ja ulkotiloihin.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta?
Rivitaloyhtiö rajautuu kolmeen katuun. Aikoinaan on yhtiön toimesta rakennettu kadunvarsiaidat sekä asuntojen piha-alueiden väliset aidat. Vuosien varrella aidat ovat kuluneet ja osakkeenomistajat ovat korjanneet niitä omin kustannuksin. Kenelle kuuluu vastuu aitojen kunnossapidosta? Yhtiöjärjestyksen mukaan piha-alueet kuuluvat yhtiön hallintaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton