• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa K (2/2)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa korjausohjelma, tai kuivanousujohto? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:

K niin kuin...

Koneellinen poistoilmajärjestelmä

Ilma poistetaan rakennuksesta koneellisesti puhaltimen avulla, tilalle tulee ulkoilmaa ulkoilmalaitteiden kautta ja rakenteiden ilmavuotoina.

Koneellinen tulo- ja poistoilma

Ilma poistetaan rakennuksesta koneellisesti puhaltimella ja tilalle tuodaan lämmitettyä tai jäähdytettyä ja suodatettua ulkoilmaa puhaltimen avulla.

K niin kuin...
K niin kuin...

Korjausohjelma

Tietyn aikavälin suunnitelma siitä millä aikavälillä mitäkin tehdään. Ottaa huomioon teknisten ja taloudellisten näkökulmien lisäksi myös omistajien ja käyttäjien tarpeet. Korjausohjelman pohjalle voidaan muodostaa kunnossapitoon liittyvä budjetointi.

Korjausrakentaminen

Rakentaminen, jolla pyritään muuttamaan rakennusta kohti toivottua suuntaa. Korjausrakentaminen voi olla peruskorjaamista tai perusparantamista, jolla pyritään lisäämään rakennuksen tarkoituksenmukaisuutta.

Kosteudeneristys

Materiaalikerros, joka ei salli vahingollisen kosteuden siirtymistä joko kapillaarivirtauksena tai vesihöyryn diffuusiona sekä rakenteessa että rakenteesta.

Kosteus

Vesi, joka on kemiallisesti sitoutumaton, mutta kaasumaisessa, kiinteässä tai nestemäisessä muodossa.

Kuivanousujohto

Sammutteen siirtämistä varten rakennukseen kiinteästi asennettu johto.

Kulkureitti

Kulkukelpoinen tie lattiapinnan kaikista kohdista, joka johtaa uloskäytävään.

Kunnossapito

Osa kiinteistön ylläpitoon kuuluvaa toimintaa, jossa kohteen ominaisuuksia ylläpidetään korjaamalla tai uusimalla vialliset ja kuluneet osat, ilman että merkittäviä parannuksia laatutasoon saavutettaisiin.

Kunnossapitojakso

Kunnossapitojakso on aikaväli, jonka jälkeen rakenneosaan tai tekniseen järjestelmään tulisi tehdä kunnossapitoa.

Kunnossapitosuunnitelma

Tietyn aikavälin suunnitelma kunnossapitoa varten. Suunnitelmallinen kunnossapito edesauttaa tavoitteellisten käyttöikien saavuttamista.

Kuntoarvio

Kuntoarvio on arvio kunnosta ja korjaustarpeesta, joka perustuu aistinvaraisiin, kokemusperäisiin ja ainetta rikkomattomiin menetelmiin.

Kuntokatselmus

Korjausohjelman jatkuvan päivittämisen kannalta tärkeä katselmus kiinteistössä.

Kuntotutkimus

Rakennuksen, rakennelman tai kiinteistöön kuuluvan järjestelmän täsmällisempi tutkinta elinkaaren vaiheen tai korjaustarpeen kartoittamiseksi.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

taloyhtiöpäivän banneri: varaa ilmaiset liput
Ilmainen pääsylippu Rakenna ja Remontoi -messujen taloyhtiöpäivään 24.1.2025
Tuntuuko taloyhtiön asiat kaipaavan piristystä ja uusia ideoita? Onko taloyhtiössä remontin tarvetta? Haluatko tietää, miten voisit parantaa taloyhtiön arkea ja yhteisöllisyyttä? Kaipaatko vinkkejä ja inspiraatiota?Ei hätää, me autamme!
20098_18347.jpg
Pyykinkuivaushuoneesta asunto
Kerrostalojen ullakkohuoneita muunnetaan aika ajoin asuntokäyttöön, kun tilan alkuperäiselle käytölle ei enää ole tarvetta. Helsinkiläisen 50-luvulla rakennetun kerrostalon ullakkotilassa ollut pyykinkuivaushuone muuntuu alapuolella olevan asunnon kakkoskerrokseksi.
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Virhe asuntokaupassa?
Ostimme asunnon vanhasta puutalosta vajaat kaksi vuotta sitten. Asunnon myyntiesitteen otsikon mukaan myynnissä oli 1h+avokeittiö+kph+aputila. Nyt, kun talossamme ollaan käynnistelemässä putkiremonttia, on meille selvinnyt, että virallisesti kylpyhuoneemme tilalla on vaatekomero. Eli asuntomme kylpyhuone on rakennettu luvatta tee-se-itse-remonttimiehen toimesta joskus 90-luvulla. Mitään piirustuksia tai muita papereita tehdystä remontista ei ole olemassa.Kun asian selvittyä tutustuimme asuntokauppapapereihin tarkemmin, huomasimme, että isännöitsijäntodistuksessa ei mainita kylpyhuonetta, kuten ei mainita kauppakirjassakaan. Myös myyntiesitteessä oli kohta "huoneluku isännöitsijäntodistuksen mukaan", missä myöskään ei kylpyhuonetta mainittu.Olisiko meidän pitänyt ymmärtää kiinnittää huomiota tähän, vaikka myyntiesitteen otsikossa sekä pohjapiirustuksessa kylpyhuone mainittiin ilman sivuhuomautuksia? Vai olisiko välittäjän pitänyt erikseen huomauttaa meille, että kylpyhuone on luvatta rakennettu, ja että sen käyttö tapahtuu omalla vastuulla? Asunnon entinen omistaja on ollut asiasta tietoinen.Onko meillä perusteita hakea vahingonkorvausta myyjältä tai välittäjältä? Puuttuvat kylpyhuoneen piirustukset ainakin nostavat tulevan putki/kylpyhuoneremonttimme hintaa, saatikka sitten, jos remonttivaiheessa paljastuu, että kylppärimme eristeet on tehty huolimattomasti, minkä seurauksena rakenteista löytyy kosteutta.
Entos
Onnistunut ilmavaihtosaneeraus - Entoksen Senser-ratkaisu toi säästöjä ja asuinviihtyisyyttä
Varkaudessa sijaitsevaan taloyhtiöön tehtiin keväällä 2022 ilmanvaihtosaneeraus. Taloyhtiöön kuuluu 2 vuonna 1972 rakennettua 3+1 kerroksista taloa, joissa on yhteensä 4 rappua. Molempiin taloihin asennettiin Entoksen toimesta 2 kpl Entoksen TopAir 24 huippuimuria, eli kunkin rapun asuntojen ilmanvaihto hoituu yhdellä huippuimurilla, jota ohjaa Senser ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä.
20113_25060.jpg
Suojaan auringolta ja uteliailta katseilta!
Lumon auringonsuojaverhot ovat hyvä ratkaisu liiallisen lämmön ja näkyvyyden hallintaan parvekkeella. Ne on suunniteltu yhteensopiviksi laadukkaiden Lumon parvekelasien kanssa. Auringonsuojaverhot voi kiinnittää paikoilleen itse.Lumon auringonsuojaverhot soveltuvat Lumon 2, 3 ja 5-tyyppisiin v. 1998 jälkeen asennettuihin 6 mm paksuihin parvekelaseihin. Mikäli et tiedä millaiset Lumonin parvekelasit sinulla on, niin Lumon pystyy sen tarkastamaan tietokannastaan.Lisää auringonsuojaverhoista
Geonovan asiakkuuspäällikkö, Kimmo Pikkarainen
Maalämpö kerrostaloon: mietitäänkö teilläkin näitä kysymyksiä?
Taloyhtiön lämmitysjärjestelmän vaihtaminen kokonaan toiseen on useimmille osakkaille ainutkertainen kokemus. Luonnollisesti näin isoa yhteistä päätöstä on syytäkin puntaroida tarkkaan ja tehdä kattava taustaselvitys päätöksen tueksi.Vaikka laitteiden ostaminen palveluna yleistyy koko ajan, maalämpöjärjestelmän hankkiminen palveluna on vielä monelle uusi ajatus ja herättää kysymyksiä. Kokosin tähän alle taloyhtiöaktiivien tyypillisimpiä kysymyksiä, jotka nousevat esille, kun keskustelemme maalämmön ostamisesta palveluna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton