• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osa K (2/2)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa korjausohjelma, tai kuivanousujohto? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu kunnossapitojakso. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimesta K:

K niin kuin...

Koneellinen poistoilmajärjestelmä

Ilma poistetaan rakennuksesta koneellisesti puhaltimen avulla, tilalle tulee ulkoilmaa ulkoilmalaitteiden kautta ja rakenteiden ilmavuotoina.

Koneellinen tulo- ja poistoilma

Ilma poistetaan rakennuksesta koneellisesti puhaltimella ja tilalle tuodaan lämmitettyä tai jäähdytettyä ja suodatettua ulkoilmaa puhaltimen avulla.

K niin kuin...
K niin kuin...

Korjausohjelma

Tietyn aikavälin suunnitelma siitä millä aikavälillä mitäkin tehdään. Ottaa huomioon teknisten ja taloudellisten näkökulmien lisäksi myös omistajien ja käyttäjien tarpeet. Korjausohjelman pohjalle voidaan muodostaa kunnossapitoon liittyvä budjetointi.

Korjausrakentaminen

Rakentaminen, jolla pyritään muuttamaan rakennusta kohti toivottua suuntaa. Korjausrakentaminen voi olla peruskorjaamista tai perusparantamista, jolla pyritään lisäämään rakennuksen tarkoituksenmukaisuutta.

Kosteudeneristys

Materiaalikerros, joka ei salli vahingollisen kosteuden siirtymistä joko kapillaarivirtauksena tai vesihöyryn diffuusiona sekä rakenteessa että rakenteesta.

Kosteus

Vesi, joka on kemiallisesti sitoutumaton, mutta kaasumaisessa, kiinteässä tai nestemäisessä muodossa.

Kuivanousujohto

Sammutteen siirtämistä varten rakennukseen kiinteästi asennettu johto.

Kulkureitti

Kulkukelpoinen tie lattiapinnan kaikista kohdista, joka johtaa uloskäytävään.

Kunnossapito

Osa kiinteistön ylläpitoon kuuluvaa toimintaa, jossa kohteen ominaisuuksia ylläpidetään korjaamalla tai uusimalla vialliset ja kuluneet osat, ilman että merkittäviä parannuksia laatutasoon saavutettaisiin.

Kunnossapitojakso

Kunnossapitojakso on aikaväli, jonka jälkeen rakenneosaan tai tekniseen järjestelmään tulisi tehdä kunnossapitoa.

Kunnossapitosuunnitelma

Tietyn aikavälin suunnitelma kunnossapitoa varten. Suunnitelmallinen kunnossapito edesauttaa tavoitteellisten käyttöikien saavuttamista.

Kuntoarvio

Kuntoarvio on arvio kunnosta ja korjaustarpeesta, joka perustuu aistinvaraisiin, kokemusperäisiin ja ainetta rikkomattomiin menetelmiin.

Kuntokatselmus

Korjausohjelman jatkuvan päivittämisen kannalta tärkeä katselmus kiinteistössä.

Kuntotutkimus

Rakennuksen, rakennelman tai kiinteistöön kuuluvan järjestelmän täsmällisempi tutkinta elinkaaren vaiheen tai korjaustarpeen kartoittamiseksi.

202110_72823.jpg
Osakas
kunnossapito
kosteudeneristys
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Mies kuuntelee stetoskoopilla talon pienoismallin kattoa
Kuntokatselmus, Kuntotarkastus vai Kuntotutkimus?
Olet sitten myymässä kotiasi, ostamassa itsellesi niin kutsuttua loppuiän kotia tai haluat selvittää, missä kunnossa rakennus on, on sinun hyvä tietää rakennusten kuntotarkastuksista.Rakennusten kuntotarkastukset voidaan jakaa kolmeen luokkaan: Kuntokatselmus, Kuntotarkastus ja Kuntotutkimus. Mitä eroa näillä onkaan keskenään?
Kellarin maanvarainen lattia korjattu uudella betonikerroksella ja eristetty isodtän-levyllä
Rakennatko tai saneeraatko maanvaraista lattiaa? Varmista, ettet tee näitä virheitä!
Maanvaraisten lattioiden käyttö alkoi yleistyä erityisesti 1900-luvun alkupuolella, kun rakennustekniikat kehittyivät ja betonista tuli suosittu rakennusmateriaali ja se alkoi korvata luonnon kivistä tehdyt perustukset. 1950-luvulta lähtien kellarittomien rakennusten alapohjissa on käytetty maanvaraista laattaa. Maanvaraiset lattiat ovat olleet erityisen suosittuja alueilla, joilla on vakaat maaperäolosuhteet ja vähän pohjaveden aiheuttamia ongelmia.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Weberin hajuton M1-luokan pinnoite parvekkeen korjauksiin
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Punainen talo lumisen maiseman keskellä.
Ennaltaehkäise lumen sulamisen tuomat ongelmat
Keväisen auringon alkaessa lämmittää, on se merkki siitä, että talvi on päättymässä ja lumet sulavat paikoin nopeastikin. Lumien nopea sulaminen yhdistettynä vielä routaiseen maahan tietää sitä, että vesivahinkojen riski nousee.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? Katso märkätilalevyn asennusvideo
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy.Usein märkätiloissa ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton