• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat L, M ja O

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa liikuntasauma, tai merkkivalaistus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu osastoiva rakennusosa. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista L, M ja O:

L niin kuin...

Laakaovi

Ovilevyn kehys, täyteaine ja pintalevy liimataan yhteen. Tähän perustuu ovilevyn jäykkyys. Ovilevyn pinta voi olla sileä tai profiloitu. Peiliovi saattaa olla laaka- tai kehysovi.

Laasti

Sideaineen (esim. sementti ja/ tai kalkki tai joku muu sideaine), runkoaineiden, veden ja ilman seos.

Liikuntasauma

Sauma, joka mahdollistaa rakenteiden liikkumisen.

L niin kuin...
L niin kuin...

Luonnonkuorma

Rakennuksen seinien ja katon kautta kantaviin rakenteisiin ja niitä myöden perustuksille, kohdistuu tuulesta ja lumesta aiheutuvia kuormia. Nämä kuormat vaihtelevat laskennallisesti rakennuspaikan mukaan. Esimerkiksi rannikkoseudulla käytetään maksimilumikuormituksen arvona 1,4 kN/m2 eli 140 kg. Sisämaassa arvot ovat suurempia. Vastaavasti tuulikuormien katsotaan olevan suurempia rannikkoseudulla.

Lämmitysjärjestelmä

Lämmitysjärjestelmä huolehtii miellyttävän sisälämpötilan ylläpitämisestä ja lämpimän käyttöveden saannista. Lämmitysjärjestelmä -termi kattaa kaikki lämmitykseen tarvittavat osa-alueet. Yleisesti ottaen lämmitysjärjestelmävaihtoehtoja on kaksi: suorasähkölämmitys ja vesikeskuslämmitys.

Lämmönjakotapa

Lämmönjakotapa tarkoittaa menetelmää, jolla lämpö siirretään rakennuksen tiloihin. Nykyisin hyvin yleinen lämmönjakotapa on lattialämmitys. Lämmönjakotavan yhteydessä puhutaan usein lämmönluovuttajista, joilla tarkoitetaan esimerkiksi lämmityspattereita.

Lämmönlähde

Öljy, maalämpö, sähkö, puu tai jokin muu kiinteä polttoaine, joka luovuttaa lämpöä lämmitykseen.

Läpivientiaukko

LVIS-putkia, -johtoja, -kanavia ja laitteita varten jätettävä aukko.

M niin kuin...

Maanvastainen / maanvarainen alapohja

Alapohjan rakenteet tehdään suoraan tiivistetyn täytön, kosteus- ja lämpöeristyksen päälle.

Merkkivalaistus

Poistumisreitit osoittava valaistus rakennuksessa. Valaistus toimii normaalin valaistuksen yhteydessä ja siitä riippumatta.

Märkätila

Huonetila, jossa lattia on käyttötarkoituksensa mukaan veden kanssa tekemisissä ja myös jonka seiniin voi tiivistyä tai räiskyä vettä.

M niin kuin...
M niin kuin...

O niin kuin...

Ohutrappaus

Yhdellä laastilla suoraan rappausalustalle tehtävä pintarappaus. Sitä käytettäessä alustarakenteen kuvio saa näkyä.

Osastoitu uloskäytävä

Tila, joka on osastoitu ja jonka kautta turvallisesti voidaan poistua rakennuksesta.

Osastoiva ovi

Rakennusosa, joka erottaa palo-osastot toisistaan ja täyttää asetetun paloluokan vaatimukset.

Osastoiva rakennusosa

Palo-osastoja erottava rakennusosa, joka täyttää asetetun paloluokan vaatimukset.

O niin kuin...
O niin kuin...
202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20118_27306.jpg
Taloyhtiön ilmanvaihto kerralla kuntoon
Korvausilmaventtiilien asentaminen käy yleensä helposti ja kustannukset ovat vain muutamia satasia huoneistoa kohden. Jos jo nyt tiedät mitä tuotteita tarvitset, voit pyytää kirjallisen tarjouksen osoitteesta terveysilma @ terveysilma.fi. Voimme helposti räätälöidä taloyhtiölle sopivan tuotekokonaisuuden. Älä epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä lisää. Taloyhtiön tekemälle kertahankinnalle myönnämme tuntuvan hintaedun.Terveysilman tekemällä asunnon sisäilmankierron kartoituksella voidaan havaita ongelmat asunnon ilmanvaihdossa. Teemme myös parannusehdotuksen ja tarjouksen tilanteen korjaamisesta mikäli se on järjestettävissä kohtuukustannuksin ja ilman koneellista tuloilmajärjestelmää. Projektipäällikkö Seppo Hurskainen numerossa 09 477 8940 kertoo mielellään lisää kartoituksesta.
20208_61077.jpg
Kiinteistön pumppaamot ovat strateginen huollon kohde
Jätevesi-, sadevesi- ja perusvesipumppaamojen katkeamaton toiminta on erittäin tärkeää kiinteistöissä, joissa ne vaaditaan. Tärkeä osa pumppaamojen ylläpitoa ovat vuosihuoltosopimukset. Säännöllisillä tarkastuksilla ja huolloilla varmistetaan pumppaamojen häiriötön toiminta ja pidennetään pumppaamon elinkaarta. Koska teidän pumppaamonne on viimeksi tarkastettu ja huollettu?
20152_42409.jpg
Asumismukavuutta ja energiansäästöä
60-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.Tilaa esite Hyvä ilma sisälläkin veloituksetta
20126_31338.jpg
Lasituksella viihtyisää lisätilaa olohuoneen ja pihan väliin
Asunnon sisätila ja ulkotila ovat usein tarpeettoman jyrkästi toisistaan erotellut. Tarvitsemme suojaa kylmyydeltä ja sateelta mutta meissä elää vahvana kaipuu luonnon valon ja vapaiden näkymien äärelle. Kuinka keskeiseksi osaksi suomalaista kerrostaloasumista kooltaan kasvaneet ja lähes poikkeuksetta lasitetut parvekkeet ovatkaan muodostuneet. Ne ovat verraton henkireikä ulkoiseen ympäristöömme ja niitä käytetään aktiivisesti eri tarkoituksiin kaikkina vuodenaikoina.Jätä yhteydenottopyyntö!Lue lisää parvekelasituksestaLumon lasiterassit ympärivuotiseen käyttöön
20212_68889.jpg
Vuokranantajana toimiminen
Jos olet joskus pohtinut asuntosi vuokraamista, olet saattanut huomata asian herättävän muitakin kysymyksiä kuin mistä löytyy vuokralainen tai miten laaditaan vuokrasopimus. Erityisesti, jos asunto on toiminut perheenne kotina, tulee miettineeksi, miten vuokralainen hoitaa asuntoa tai miten suojella asuntoa vahingoilta? Lähtökohtaisesti AHVL eli asuinhuoneistojen vuokrauksesta annettu laki suojelee heikompaa osapuolta, joka on aina vuokralainen.
20236_82003.jpg
Tupakoinnin kieltäminen taloyhtiössä?
Osakas on tehnyt esityksen tupakan hajun leviämisen torjumiseksi. Mikä on nykyisten lakien, asetusten ja muiden määräysten mukainen menettelytapa asian eteenpäin viemiseksi? Ovatko päätökset hallituksen vai yhtiökokouksen tehtävä? Miten asiassa edetään, jos joku esittää parveketupakoinnin kieltämistä? Voidaanko kielto ulottaa jopa asuntoihin? Kuinka terveysviranomaiset liittyvät tähän? Terveydellinen haitta on kai kiellon peruste?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton