• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat U, V ja Y

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa U-arvo, tai vuosikorjausohjelma? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu yleiskaava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa.
Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista U, V ja Y:

U niin kuin...

U-arvo

U-arvo on lämmöneristeen, rakennusosan tai rakenteen lämmön läpäisevyyttä kuvaava arvo. Mitä pienempi U-arvo on, sitä paremmin lämpö säilyy halutulla puolella rakennetta tai eristekerrosta. U-arvo korvaa aiemmin käytetyn k-arvon.

U niin kuin...
U niin kuin...

Ulkoilmakanava

Raitis ilma kulkeutuu tätä kautta iv-koneelle.

Ullakko

Rakennuksessa ylä- ja välipohjan välinen tila, jossa mahtuu kulkemaan.

Uloskäytävä

Ulko-ovi tai rakennuksessa tai sen ulkopuolella oleva tila, jonka kautta turvallinen poistuminen on palon sattuessa mahdollista maan pinnalle tai muulle turvalliselle paikalle.

Ulospuhallusilma

Ulospuhallusilma on ilmaa, joka johdetaan rakennuksesta ulos.

V niin kuin...

Valuma-alue

Pintavesien virtaamisen suuntaaminen alueen matalimpaan kohtaan. Se on maanpinnan korkeussuhteiden perusteella määritelty alue.

Varatie

Vaikeakulkuisempi reitti kuin uloskäytävä, mutta josta kuitenkin pääsee palolta turvaan ulos.

V niin kuin...
V niin kuin...

Vedeneristys

Kerros materiaalia, joka on kestävä saumoineen märkyyttä vastaan ja joka ei päästä vettä tunkeutumaan rakenteisiin painovoiman vaikutuksesta tai kapillaarivirtauksena.

Vedenpaine-eristys

Materiaalikerros, jonka on kestettävä vedenpainetta ja evätä veden vahingollinen tunkeutuminen rakenteeseen lähinnä vedenpaineen vaikutuksesta.

Vesikattorakenteet

Kaikki ne rakenteet, jotka tarvitaan sadeveden poisjohtamiseksi katolta, kantamaan lumikuorman ja tuulen aiheuttamat voimat.

Viitekorko

Tarkoittaa korkoa, johon pankki sitoo myöntämänsä lainan koron. Viitekoron muutokset aiheuttavat vastaavan muutoksen lainan korkoon. Asuntolainoissa viitekorkona käytetään yleisimmin pankkien omia prime-korkoja tai 12 kuukauden euribor-korkoa. Korkojaksot voivat olla myös pidempiä, esim. 3 vuoden, 5 vuoden tai 12 vuoden kiinteäkorkoinen laina. Prime-korkoja ei muuteta säännöllisesti tietyin aikavälein, vaan ne seuraavat yleistä korkokehitystä. Prime-korot eivät kuitenkaan muutu markkinakorkojen pienten liikahtelujen mukana, vaan niiden tarkistukset pyritään tekemään pitemmällä aikavälillä. Euribor-korkoihin sidotuissa lainoissa korko tarkistetaan säännöllisin väliajoin: 12 kuukauden euribor-korkoon sidotun lainan 12 kuukauden välein, 6 kuukauden euribor-korkoon sidotun lainan 6 kuukauden välein ja niin edelleen. Esimerkiksi 3 kuukauden euribor-korkoon sidotut lainat ovat jo melko herkkiä markkinakorkojen nopeille muutoksille. Muissa lainoissa kuin asuntolainoissa viitekorkoina käytetään yleisimmin euribor-korkoja (1 kk, 2 kk, 3 kk, 6 kk, 9 kk, ja 12 kk), mutta myös prime-korko on mahdollinen. Pidemmissä korkojaksoissa (3 v, 5 v ja 12 v) korko säilyy koko jakson ajan muuttumattomana.

Vuosikorjausohjelma

Korjausohjelmaa tarkentava suunnitelma tulevista korjaustoimista. Vuosikorjaussuunnitelmaa toteutetaan tavallisesti vuosikorjauksina ja erillisinä peruskorjauksina.

Välipohja

Eri kerrosten välissä oleva alakerran katto- ja yläkerran lattiarakenne.

Y niin kuin...

Yleiskaava

Näytetään kunnan alueiden suunniteltu käyttötarkoitus ja olemassa olevien alueiden nykyinen käyttötarkoitus. Yleiskaava voi olla myös kuntien yhteinen.

Yläpohja

Ylimmän kerroksen kattorakenne, joka voi olla suora tai vino ja kantaa lämpöeristeet. Voi olla myös osa vesikattorakennetta.

Y niin kuin...
Y niin kuin...
202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20134_34893.jpg
Hormi-imuri - puhtia poistoon
Hormi-imuri pyörii tuulen voimalla ja aiheuttaa alipaineen poistohormiin ilman sähköä. Helposti toteutettava, ekologinen, saasteeton ja toimintavarma tapa tehostaa painovoimaista ilmanvaihtoa.Jätä yhteydenottopyyntö hormi-imureista / Kysy lisää
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Hallitukselle ei vastuuvapautta, voidaanko samat jäsenet valita uudelleen?
Yhtiökokouksessa päätettiin yksimielisesti, että hallitukselle ja isännöitsijälle ei myönnetä vastuuvapautta. Voidaanko hallitus, jolle ko. vapautta ei ole myönnetty valita uudelleen jatkamaan? Järki sanoo, että ei, mutta onko olemassa asiasta joku lakipykälä, jossa asia sanottaisiin.
20229_79496.jpg
Markkinoiden matalin lattiakaivo linja­saneeraukseen
Linjasaneerauksen yhteydessä on aika laittaa myös kylpyhuoneen lattiakaivon näkyvä osa kuntoon. Vanhaa kylpyhuonetta remontoidessa asennustilan mataluus voi kuitenkin rajoittaa kaivoratkaisun valintaa. Kotimainen lattiakaivojen valmistaja Vieser on vastannut haasteeseen tuomalla markkinoille extra matalan Vieser One -lattiakaivon, joka sopii yhteen sekä Vieserin perinteisten neliökansien että designkansien kanssa. Varmuuden pitävään vesieristykseen tuo sama kiilarengas kuin niin sanotun perinteisenkin lattiakaivon asennuksessa. Koska kaikki Vieserin kaivot ja kannet ovat keskenään yhteensopivia, esimerkiksi suosittu Vieser Line -linjalattiakaivo sopii matalamman kaivoratkaisun ansiosta yhä useampaan vanhaan kylpyhuoneeseen. Tarvetta pakollisten kompromissien tekemiselle kylpyhuoneremontissa on entistä vähemmän.
201911_60942.jpg
Jopa kaksinkertainen lämmöneristävyys rakennepaksuutta kasvattamatta
Energiatehokas rakenne pienentää lämmitysenergian tarvetta ja tätä kautta muodostuu säästöjä taloyhtiön lämmityskustannuksiin. Lämmöneristeiden uusiminen vanhoissa rakenteissa saattaa jopa kaksinkertaistaa rakenteen lämmöneristyskyvyn.
202210_79720.jpg
Voinko vaatia taloyhtiön laajakaistan nopeuden lisäämistä?
Taloyhtiömme on perustettu 2010-luvun alussa ja yhtiössämme on tarjolla 10 megan perusnopeus. Sisäinen atk-verkko (CAT5a) on mitattu ja se kykenee 100 megan nopeuteen. Onko perusteltua vaatia taloyhtiöltä toimenpiteitä, jotta sisäinen verkko kykenisi toimimaan esimerkiksi 1000 megan nopeudella, kun operaattori jakamoon tällaista tarjoaa?
20123_30069.jpg
Asunto-osakeyhtiörakentaminen 1800-luvun lopulta nykypäivään
Rakennuskantamme kertoo monista toisistaan eroavista vaiheista. Suomen suurimmissa kaupungeissa monikerroksisten asuin- ja liiketalojen rakentaminen aloitettiin 1800-luvun viimeisinä vuosikymmeninä. 1900-luvun alkupuoliskolla alkoi orastava asuntopula, mutta rakentaminen oli enemmän tai vähemmän tasapainottelua aallonharjan ja -pohjan välillä. Pääomapulaa seurasi rakentamisen vilkastuminen. Sitä seurasi lama. Todellinen asunto-osakeyhtiöiden rakennusbuumi alkoi kuitenkin vasta sotien jälkeen. Aluksi rakentaminen oli sodan jälkeisen ajan erikoisolosuhteiden rakentamista, mutta 1960–70-luvuilla päästiin todelliseen massarakentamiseen, jonka tavoitteena oli asuinrakennusten määrällisten tavoitteiden täyttyminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton