Turvallisin mielin kohti talvea - hoida katto kuntoon ajoissa
Kehityspäällikkö Jorma Laakkonen esittelee vaijerijärjestelmän toimintaa. Aiemmasta poiketen köyden kiinnityspistettä ei tarvitse vaihtaa, vaan kiinnityspisteiden ylitys tapahtuu vaivatta pienellä heilautuksella. Tämä vähentää riskitilanteita katolla työskenneltäessä.
Talvi on vuodenajoista se, joka asettaa kiinteistön kuin kiinteistön koetukselle. Viime vuosina olemme saaneet lukea otsikoista valitettavia lumenputoamisuutisia, jotka ovat osaltaan saaneet alan toimijat kiinnittämään entistä enemmän huomiota niin asuin- kuin työolosuhteidenkin turvallisuuteen. Kun kiinteistön katto on kaikin puolin kunnossa, ovat huollot ja lumenpudotukset toteutettavissa helposti ja turvallisesti. Lopulta tämä näkyy myös kiinteistön omistajien kukkaroissa, kun ongelmilta vältytään ja tarpeelliset kausityöt(lumenpudotukset) saadaan tehokkaasti suoritettua.
Eroon näennäisturvallisuudesta
Työturvallisuus katoilla lähtee olemassa olevien turvajärjestelmien kunnosta ja varusteiden tarkoituksenmukaisuudesta. Tärkeää on myös huomioida, että turvavarusteet tarkistetaan säännöllisesti. Jos huoltotöitä tehdään kahdeksankerroksisen talon katolla, ei riitä, että töitä tekevällä on rautainen ammattitaito. Turvallisuusedellytykset on syytä asettaa myös ympäristölle ja toimintaperiaatteille.
– Suomesta löytyy valitettavan paljon vaarallisia kattoja. Tyyppiesimerkkinä näistä mainittakoon sellaiset katot, joissa on olosuhteiden pakosta tehtävä töitä, mutta esimerkiksi turvaköysien kiinnittäminen kiinteistön omaan turvajärjestelmään on mahdotonta. Monesti turvajärjestelmää ei edes ole olemassa. Toisaalta on myös kattoja, joille on asennettu kaikennäköistä, mutta ne eivät palvele tarkoitustaan. Selkeät linjat ja ratkaisut ovat tältä sektorilta puuttuneet. Tämä näennäisturvallisuus, jota kattoturvajärjestelmienkin osalta on harjoitettu, tulisi nyt saada uusille urille. Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Tämä edellyttää myös tilaajalta valveutuneisuutta. Ei luonnollisestikaan riitä, että hyvät järjestelmät asennetaan katolle, jos asennus tehdään väärin. Ammattimainen osaaminen ja vastuullisuus ovat tässä avainasemassa, kertoo toimialajohtaja Petri Perta Icopal Katto Oy:stä.
Icopalin Kattohuolto tarkastaa ja pitää katot kunnossa, täytä yhteydenottopyyntö
Osaamista ja ohjeita
Kiinteistönomistajan vastuu ja velvollisuus on tarjota turvalliset puitteet niin asukkaille kuin kiinteistössä asioivillekin. Puitteet eivät kuitenkaan sellaisenaan takaa turvallisuutta, vaan huomiota pitää kiinnittää myös työtekijöiden asennoitumiseen ja ammattitaitoon.
– Ammattitaidon merkitys näissä töissä korostuu olipa sitten kysymys asennus- tai huoltotöistä. Icopal Katto Oy:n osalta turvallisuus lähtee selkeistä toimintaperiaatteista. Turvallisuudesta ei tingitä. Esimerkkiä näytetään jo esimiestasolla. Kun työmailla toimitaan toisinaan jopa vaarallisissa olosuhteissa, ei huolimattomuuteen ole varaa. Selkeä ohjeistus siitä, kuinka olemassa olevien kattoturvajärjestelmien kanssa tulee kiinteistössä toimia ja mitä katolla työskennellessä tulee huomioida, on osa järjestelmän asentajan vastuualuetta. Lumenpudottajat eivät ole suinkaan ainoa katolla toimiva työryhmä, vaan mm. ilmanvaihto- ja nuohoustöitä joudutaan usein hoitamaan katolta käsin, lisää Perta.
Kattohuolto kuuluu kalenterivuoteen
Olipa kyseessä sitten minkä tyyppinen katto tahansa, on kattohuolto syytä suorittaa hyvissä ajoin ennen talvea. Riskitekijät kasvavat mitä lähemmäs tätä lumista vuodenaikaa mennään.
– Taloyhtiö tilaa huoltoliikkeen edustajan paikalle normaalisti, kun jotain on jo tapahtunut. Tyypillisesti kyse on esim. lumenpudotuksista johtuvista vauriosta kuten pinnoitteiden irtoamista tai iskuista johtuvista rei`istä. Vahinkoja toki sattuu ammattilaisellakin. Oleellista kuitenkin on, että mikäli näin käy, vauriot myös korjataan ja luonnollisesti viipymättä. Tilaajan tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että kaikki toimenpiteet mitä katolla tehdään, on tehty ammattilaisen toimesta. Näin ennen talvea on tarpeen muistuttaa, että lumenpudottamisen osalta tekijöissä on laaja kirjo ja epäammattimainen toiminta tulee taloyhtiölle väistämättä kalliiksi, kertoo kehityspäällikkö Jorma Laakkonen Icopal Katto Oy.stä.
Säännöllisellä huollolla katolle huomattavasti lisää käyttöikää
Kattohuolto mielletään tyypillisesti yksittäisten toimenpiteiden suorittamiseksi, mutta kyse on ennen kaikkea kokonaisuudesta. Helpoin ja varmin tapa varmistaa huollon säännönmukaisuus on solmia sopimus ammattilaisen kanssa. Huoltokäynti sisältää katon siivoamisen irtoroskista, katteen sekä läpivientien ja kattoturvajärjestelmien kunnon tarkastuksen.
– Kiinteistön ylläpitokulttuuri on asunto-osakeyhtiöiden osalta toistaiseksi vielä uusi asia. Esimerkiksi vesikaton huoltotarvetta ei mielletä todelliseksi. Totuus kuitenkin on, että säännöllisellä huollolla voidaan lisätä katon käyttöikää jopa 30 %. Katon huoltosopimus on taloyhtiölle vain muutaman sadan euron juttu, joten kyse ei ole rahasta vaan nimenomaisesti siitä, että näinkin pieni kuluerä koetaan valitettavasti tarpeettomana, täydentää Laakkonen.
Icopalin Kattohuolto tarkastaa ja pitää katot kunnossa, täytä yhteydenottopyyntö