• Etusivu
  • Osakas

Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2016
20166_46901.jpg

Tupakointikiellon hakemiseen on tulossa lisäohjeita ja lomakkeita.

Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.

Tällä hetkellä tupakoinnin kieltäminen huoneistoissa ja huoneistoparvekkeilla edellyttää yhtiöjärjestyksen muutosta ja yhtiöjärjestyksen muutos vaatii aina osakkaiden yksimielisyyden. Myös kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus kieltää terveyshaittaa aiheuttava tupakointi. Tämä on kuitenkin ollut hajuhaitasta kärsivän asukkaan kannalta pitkä prosessi hajupäiväkirjoineen ja haistelukäynteineen.

Uusittu tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin. Kunnan on määrättävä tupakointikielto taloyhtiön hakemuksesta, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toisen asukkaan parvekkeelle, toisen ulkotilan oleskelualueelle tai toisen asukkaan sisätiloihin.

Asuintilaan tupakointikielto voidaan kuitenkin määrätä vain poikkeuksellisesti. Tupakointi saadaan kieltää asuintiloissa vain, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja huoneiston haltijalle on ennen kieltoa varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillä. Koska asuinhuoneistojen välistä savuhaittaa voidaan yleensä hallita yksinkertaisilla ilmastoinnin säädöillä ja korjauksilla, asuntoyhteisön on aina selvitettävä jo ennen hakemuksen tekemistä, voidaanko savun kulkeutuminen kohtuukustannuksin estää. Asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Vaikka laki mahdollistaakin kiellon asettamisen, on kaikkien kannalta luontevinta ja sopivinta ensin yrittää keskustella hajuhaitasta naapurin kanssa asiallisesti ja yrittää sopia yhteisiä pelisääntöjä. Taloyhtiöissä eletään arkea hyvin lähellä toista, joten naapurisopua kannattaa vaalia viimeiseen asti. Mikäli keskustelu ei auta, voi taloyhtiö auttaa yksittäistä osakasta laatimalla taloyhtiöön yleisen ohjeistuksen tupakoinnista (miten huomioida muut), joka tiedotetaan taloyhtiön asukkaille. Vasta viimeisenä oljenkortena tulisi turvautua uuden lain antamiin mahdollisuuksiin.


Lähteet: Eduskunnan tiedote 22.6.2016 sekä Hallituksen esitys HE152016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Info

Info

Tupakointikiellon hakemiseen tulossa ohjeita

Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä 1.1.2017 alkaen. Eduskunta käsittelee lakimuutosta vielä joulukuussa 2016. Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto ja Helsingin kaupunki ovat yhdessä Valviran kanssa laatimassa asunto-osakeyhtiöille ohjetta kiellon hakemisesta. Ohje helpottaa sekä taloyhtiöiden että kuntien tupakkalakia valvovien viranomaisten toimintaa. Niin ikään valmisteilla ovat tarvittavat asiakirjamallit huoneiston haltijan kuulemisesta sekä tupakointikiellon hakemisesta. Ohjeessa avataan mm. tupakointikieltojen hakemiseen liittyvät toimet taloyhtiössä. Asiakirjamallit sujuvoittavat hakemuksen viranomaiskäsittelyä ja vähentävät taloyhtiölle käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.

Taloyhtiö voi hakea tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä jopa huoneistojen sisätiloihin. Ennen kieltojen hakemista taloyhtiön täytyy kuulla niiden tilojen haltijoita, joita haettava kielto koskee. Taloyhtiöissä kannattaa nyt siis odottaa, että tupakointisääntely ja ohjeet tarkentuvat. Tavoitteena on julkistaa ohjeet ja mallit taloyhtiöille 16.1.2017. On huomattava, että taloyhtiöissä on syytä keskustella myös muista keinoista tupakoinnin haittojen poistamiseksi. Viranomaisen määräämään tupakointikieltoon kannattaa turvautua vasta siinä tapauksessa, että tupakoinnin aiheuttamaa haittaa ei taloyhtiössä muulla tavoin saada ratkaistua.

Lähde: Valvira, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto 9.12.2016

Osakas
parveke
laki
keskustelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20122_29682.jpg
Nyt on aika päivittää taloyhtiön julkisivut
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
20204_64128.jpg
Mökin ostajan oikeuspaketti
Kesämökkiin liittyy parhaimmillaan iloa ja lepoa, yhdessäoloa, puuhailua ja mielihyvää. Epäonnistunut kauppa voi johtaa unelmien romahtamiseen, pitkään painajaiseen ja riitaan. Mökkikauppa on kiinteistön kauppana tehtävä huolella. Unelmista huolimatta jalat maassa on selvitettävä todella huomattava joukko oikeusasioita ja tietoja. Jotta tietäisit, mitä olet ostamassa, lainhuutotodistuksesta, rasitustodistuksesta, kiinteistörekisteriotteesta ja rekisterikartasta saat jo perustietoja.
Viikon kysymys mietityttää.
Palahuopakattoon on tullut reikä, miten paikata?
Kysymys:Kyseessä on palahuopakatto, jossa tehty lumitöitä ja saatu reikiä kattoon. Näitä on yritetty paikata liimaamalla uusia palahuopia vuotokohtien päälle (paikkauksia on tehty kahteen kertaan, koska vuoto ei ole loppunut ). Paikkaus ei ole pitänyt ja nyt on aluslaudoitusta vaihdettava n. 1 neliön alalta, keskeltä lapetta. Miten pitää uusi palahuopa laittaa korjattuun kohtaan?
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20219_72550.jpg
Saako ulkopuolinen käyttää autokatospaikkaa taloyhtiössä?
Rivitaloyhtiössämme on viisi asuntoa. Pihassa on autokatos ja autokatoksessa olevan auton taakse voi parkkeerata auton, sekä asunnon eteen saa myös parkkeerata. Eli kolme paikkaa jokaisella. Nyt vuokralainen on antanut autokatospaikan ulkopuoliselle asukkaalle, pojan perheelle, joka asuu saaressa. Vuokralaisen oma auto on talon edessä. Ennen poika piti autoa yleisellä parkkipaikalla tien toisella puolella. Autokatoksessa ei ole vuokraa, sähköt maksaa yhtiö. Olen taloyhtiön puheenjohtaja ja haluaisin tietää mitä tehdä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton