Uuden tupakkalain vaikutus taloyhtiöille?
Tupakointikiellon hakemiseen on tulossa lisäohjeita ja lomakkeita.
Eduskunnan täysistunto hyväksyi 21. kesäkuuta uuden tupakkalain sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaisesti (StVM 7/2016) ja laki astui voimaan 15.8.2016. Tupakkalain uudistuksella pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta, mutta uudistuksesta löytyy kättä pidempää myös taloyhtiöissä kitkaa aiheuttavaan parveke- ja huoneistotupakointiin.
Tällä hetkellä tupakoinnin kieltäminen huoneistoissa ja huoneistoparvekkeilla edellyttää yhtiöjärjestyksen muutosta ja yhtiöjärjestyksen muutos vaatii aina osakkaiden yksimielisyyden. Myös kunnan terveydensuojeluviranomaisella on oikeus kieltää terveyshaittaa aiheuttava tupakointi. Tämä on kuitenkin ollut hajuhaitasta kärsivän asukkaan kannalta pitkä prosessi hajupäiväkirjoineen ja haistelukäynteineen.
Uusittu tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin. Kunnan on määrättävä tupakointikielto taloyhtiön hakemuksesta, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toisen asukkaan parvekkeelle, toisen ulkotilan oleskelualueelle tai toisen asukkaan sisätiloihin.
Asuintilaan tupakointikielto voidaan kuitenkin määrätä vain poikkeuksellisesti. Tupakointi saadaan kieltää asuintiloissa vain, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja huoneiston haltijalle on ennen kieltoa varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillä. Koska asuinhuoneistojen välistä savuhaittaa voidaan yleensä hallita yksinkertaisilla ilmastoinnin säädöillä ja korjauksilla, asuntoyhteisön on aina selvitettävä jo ennen hakemuksen tekemistä, voidaanko savun kulkeutuminen kohtuukustannuksin estää. Asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.
Vaikka laki mahdollistaakin kiellon asettamisen, on kaikkien kannalta luontevinta ja sopivinta ensin yrittää keskustella hajuhaitasta naapurin kanssa asiallisesti ja yrittää sopia yhteisiä pelisääntöjä. Taloyhtiöissä eletään arkea hyvin lähellä toista, joten naapurisopua kannattaa vaalia viimeiseen asti. Mikäli keskustelu ei auta, voi taloyhtiö auttaa yksittäistä osakasta laatimalla taloyhtiöön yleisen ohjeistuksen tupakoinnista (miten huomioida muut), joka tiedotetaan taloyhtiön asukkaille. Vasta viimeisenä oljenkortena tulisi turvautua uuden lain antamiin mahdollisuuksiin.
Lähteet: Eduskunnan tiedote 22.6.2016 sekä Hallituksen esitys HE152016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tupakkalaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.
Info
Tupakointikiellon hakemiseen tulossa ohjeita
Taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä 1.1.2017 alkaen. Eduskunta käsittelee lakimuutosta vielä joulukuussa 2016. Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto, Kuntaliitto ja Helsingin kaupunki ovat yhdessä Valviran kanssa laatimassa asunto-osakeyhtiöille ohjetta kiellon hakemisesta. Ohje helpottaa sekä taloyhtiöiden että kuntien tupakkalakia valvovien viranomaisten toimintaa. Niin ikään valmisteilla ovat tarvittavat asiakirjamallit huoneiston haltijan kuulemisesta sekä tupakointikiellon hakemisesta. Ohjeessa avataan mm. tupakointikieltojen hakemiseen liittyvät toimet taloyhtiössä. Asiakirjamallit sujuvoittavat hakemuksen viranomaiskäsittelyä ja vähentävät taloyhtiölle käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.
Taloyhtiö voi hakea tupakointikiellon määräämistä huoneistoparvekkeille ja -pihoille sekä jopa huoneistojen sisätiloihin. Ennen kieltojen hakemista taloyhtiön täytyy kuulla niiden tilojen haltijoita, joita haettava kielto koskee. Taloyhtiöissä kannattaa nyt siis odottaa, että tupakointisääntely ja ohjeet tarkentuvat. Tavoitteena on julkistaa ohjeet ja mallit taloyhtiöille 16.1.2017. On huomattava, että taloyhtiöissä on syytä keskustella myös muista keinoista tupakoinnin haittojen poistamiseksi. Viranomaisen määräämään tupakointikieltoon kannattaa turvautua vasta siinä tapauksessa, että tupakoinnin aiheuttamaa haittaa ei taloyhtiössä muulla tavoin saada ratkaistua.
Lähde: Valvira, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto 9.12.2016