• Etusivu
  • Remontti

Vaativimpiin olosuhteisiin vain parhaita ratkaisuja – MonoRoc ja Kahi Facade kestävään rakentamiseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 03.01.2019Päivitetty 06.11.2023
1920-Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus

Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.

Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.

Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.

Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.

Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.

Vettä ja tuulta pitävä, mutta hengittävä

Helsingin rantarakentamisen ohjeiston mukaan tuulisille ranta-alueille rakennettaessa tulee erityisesti tuulisimmille ilmansuunnille alttiit julkisivut rakentaa materiaaleista, jotka ovat riittävän vedenpitäviä, eivätkä ole alttiita homeen muodostumiselle. Sateen ja voimakkaan tuulen yhteisvaikutuksesta julkisivupintaan muodostuu paineellista vettä. Vesi virtaa mahdollisista julkisivun raoista sisään ja nousee julkisivun pintaa pitkin ylöspäin. Siksi monimutkaisia ja paljon saumoja ja vaikeita rakenteellisia detaljeja sisältäviä julkisivuratkaisuja tulee rantarakentamisessa välttää.

Lämmöneristeen päälle tehtävä paksurappaus todetaan ohjeessa kestäväksi samoin kuin kovalle pohjallekin tehty rappaus.

Weberin MonoRoc on paksurappaus-eristejärjestelmä, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen. Rappaus muodostaa julkisivuun yhtenäisen ja lujan, kestävän pinnan, joka suojaa rakennusta tuulen ja veden pääsyltä rakenteisiin. Samalla se kuitenkin hengittää päästäen mahdollisen kosteuden ulos rakenteista.

Lämmöneristeen päälle tehtäviä ohutrappauksia sen sijaan ei rantarakentamisen ohjeen mukaan tulisi niiden huonon mekaanisen kestävyyden takia käyttää ainakaan niin alhaalla, että seinää yltää vaurioittamaan iskuilla. Ohutrappausten pitkäaikaiskestävyydestä Suomen oloissa ei ole myöskään kattavaa tietoa.

Tiiliseinä kestää hyvin säärasituksia, mutta läpäisee vettä. Tiilirakenteen tulee ohjeen mukaan olla rantarakentamisessa tuulisilla alueilla riittävän paksu, ettei julkisivumuurauksen läpäisemä vesimäärä muodostu liian suureksi. Näin ollen alle 130 mm:n paksuisia kuorimuureja ei tulisi käyttää rantarakentamisessa. Moduulitiilimuurausta ei voi ohjeen mukaan suositella rantaolosuhteisiin, koska tuuli painaa veden muurauksen saumoista läpi.

Monoroc-eristerappausratkaisuun liittyvät tuotteet: 1. Isover FS5+ 2. weber EE Kiinnikepaketti 3. weber Teräsverkko 4. webervetonit 414 5. weber Silcomaali+ 6. weber Silcopinnoite+
Monoroc-eristerappausratkaisuun liittyvät tuotteet: 1. Isover FS5+ 2. weber EE Kiinnikepaketti 3. weber Teräsverkko 4. webervetonit 414 5. weber Silcomaali+ 6. weber Silcopinnoite+

Kestävä ja taloudellinen tuulettuva julkisivu

Weberin Kahi Facade –julkisivujärjestelmä on todettu sekä Weberin omissa viranomaisten vaatimuksia moninkertaisesti ankarammissa säärasitustesteissä että käytännön kohteissa erittäin hyvin rantarakentamisen vaativia olosuhteita kestäväksi. Kun taloon halutaan rapattu julkisivu ja tuulettuva seinärakenne, taloudellisin ja kestävin ratkaisu on nykyaikainen ohutsaumamuurattavista harkoista nopeasti rakennettava Kahi Facade –julkisivu, joka rapataan säärasitusta kestävällä Weber kaksikerrosrappauksella, jonka pinnoitteina käytetään Silco-tuotteita.

Kalkkihiekkamuurauskappaleet imevät paljon muita julkisivuissa käytettäviä muurauskappaleita vähemmän vettä, jolloin pakkasrapautumisen riskit pienenevät huomattavasti.

Esimerkiksi YIT valitsi 130 mm:n paksuisista Kahi Facade –harkoista muuratun julkisivun Merenkulkijanrantaan Helsingin Lauttasaareen jopa osittain meren päälle pilarien varaan rakennettuun asuntokohteeseen. Kohteen vastaava mestari Mika Kosonen YIT Rakennus Oy:stä pitää sekä asukkaiden että urakoitsijan kannalta merkittävänä etuna sitä, että Kahi Facade –julkisivujärjestelmässä yhdistyvät nopeus, taloudellisuus ja erinomainen säänkestävyys.

"Meren rannalla on tärkeää, että Kahi Facade –järjestelmään sisältyvän Weber kaksikerrosrappauksen ja vettä hylkivällä weber Silcomaalilla ja Silcopinnoite+ toteutetun pinnoituksen jälkeen seinä kestää erittäin hyvin ankaraa kosteusrasitusta", Mika Kosonen totesi hankkeen ollessa loppusuoralla.

Monorocissa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen, jonka ansiosta se soveltuu hyvin käytettäväksi esim. vesistöjen ranta-alueilla.
Monorocissa on kiinnitetty erityistä huomiota rappauksen suojaavaan vaikutukseen, jonka ansiosta se soveltuu hyvin käytettäväksi esim. vesistöjen ranta-alueilla.

Ilmastonmuutos lisää säärasitusta koko maassa

Rantarakentamisen kanssa samaan aikaan Suomessa yleistyy korkea rakentaminen. Korkeissa rakennuksissa tuulen paine ja viistosade rasittavat julkisivuja huomattavasti tavanomaista rakentamista ankarammin myös muualle kuin ranta-alueille rakennettaessa, ja tämä tulee ottaa huomioon suunnittelussa ja julkisivumateriaalien valinnassa.

Ilmastonmuutoksen myötä julkisivuja kaikkein ankarimmin rasittavat sään ääri-ilmiöt, kuten voimakkaat sateet ja tuulet sekä lämpötilan vaihtelut talvella nollan asteen molemmin puolin yleistyvät koko maassa. Siksi rantarakentamisen ohjeita kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan kaikessa rakentamisessa, kun halutaan varmistaa julkisivujen hyvä kestävyys ja kiinteistöjen pitkä elinkaari pohjoisessa ilmastossamme.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Remontti
pintakäsittely
julkisivu
suunnittelu
tuotetietous
ulkotilat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45752.jpg
Julkisivuremontilla suuri vaikutus
Mäntynummentiellä Lohjalla 1970-luvun elementtikerrostalon julkisivu oli tullut tiensä päähän. 55 asunnon kerrostalo päätyi tuulettuvaan levyrappaukseen, jossa samalla asennettiin lisäeristystä ulkoseinään 100 mm. Julkisivuremontin jälkeen rakennuksesta saatiin tyylikäs, energiatehokkaampi kuin ennen sekä säänkestävämpi kuin aikanaan valmistuessaan. Lopputulos on kiinteistön arvoa nostava ja kosteusteknisesti turvallinen ulkoasu.Consti Julkisivut Oy toteutti julkisivumuutoksen Weber SerpoVent -levyrappauksella. Projektipäällikkö Juha Ilvonen Constilta toteaa: - Vaikka tuulettuvassa levyrappauksessa on muutama työvaihe lisää, niin meillä Constilla paljon julkisivukohteita tekevänä urakoitsijana tuulettuvasta SerpoVent-levyrappausratkaisusta on vain myönteistä sanottavaa.
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20216_38996.jpg
Kivien käyttäminen piharakentamisessa
Kivet luovat pihalle paitsi mielenkiintoisia kiintopisteitä, myös lisäävät helppokulkuisuutta ja pihan siistinä pitämistä. Erilaisten pihakivien käyttö rinnakkain taas lisää kiinnostavuutta. Mutta mistä tietää, mitkä kivet soveltuvat toistensa pariksi ja miten niistä saadaan luotua se paras kokonaisuus – siihen apuna toimii pihasuunnitelma.Kivien käyttöön otetaan kantaa pihasuunnitelmassa tai erillisessä kiveyssuunnitelmassa. Maastonmuodot ja tehdyt suunnitteluratkaisut vaikuttavat erilaisten kivituotteiden tarpeeseen. Suunnittelun varhaisessa vaiheessa on paikallaan selvittää halutaanko ja voidaanko piharakentamisessa hyödyntää tontilta tai lähistöltä löytyvää kiveä, esimerkiksi maakivet ja ampukivilouhe ovat monikäyttöisiä materiaaleja. Niiden rakennusaikainen varastoiminen voi olla haaste, ja kappaleiden paino voi tuoda oman vaikeutensa. Yleensä käsittelyyn ja asentamiseen vaaditaan konevoimaa.
kuin villapaitaan puettu muurattu tiilijulkisivu
Kuin villapaitaan puettu – kaunis tiilijulkisivu
Julkisivu voi olla jotain persoonallista, mielenkiintoa herättävää sekä kestävää. Näin ajateltiin myös Helsingin Maununnevalle valmistuvan, neljä kerrostaloa käsittävän kokonaisuuden kohdalla. Hankkeen tilaajana toimi Helsingin asuntotuotantotoimisto ja arkkitehtisuunnittelusta vastasivat ARK-housen arkkitehdit, pääsuunnittelija Hannu Huttunen sekä rakennussuunnittelija Tina Ullrich.
Vuolu-tiilen uudet sävyt
Vuolu-tiilisarjaan uusia värisävyjä
Suosittu Korian tiilitehtaan Vuolu-tiilisarja on nyt kasvanut yhdellä vaalealla sekä kolmella punakeltaisella tiilellä. Rouheat ja eläväpintaiset Vuolu-tiilet ovat ilmeeltään kauniin kirjavia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton