• Etusivu
  • Remontti

Valaistuksen ohjaus tuo säästöä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 20.02.2012Päivitetty 02.01.2013
20122_29700.jpg

Kuva I-Valo Oy.

Taloyhtiön yhteisten tilojen ja pihan valaistuksen uusiminen lisää ratkaisevasti asumisen mukavuutta ja turvallisuutta. Samalla voidaan saavuttaa myös säästöjä, sillä jokainen uusi valaistusratkaisu arvioidaan tänä päivänä myös energiatehokkuuden näkökulmasta.

Parhaaseen tasoon pyrittäessä valaistus on kytkettynä ainoastaan silloin, kun sitä tarvitaan. Asukas on valon käyttäjä ja havainnoija, jonka läsnäolo ja liike ovat viesti valon tarpeesta. Tänä päivänä valaistuksessa käytetäänkin apuna tunnistimia ja älykkäitä valaisimia.

Tunnistimet tarjoavat säästön ja mukavuuden lisäksi monia uusia mahdollisuuksia kuten viiveen ja kirkkaustasojen säädöt. Ne ovat tuoneet uutta myös valaisimiin, joissa voi olla mm. ledeillä toteutettu orientaatio- tai mukavuusvalo tai kyky ohjata toisia valaisimia tai valaisinryhmiä.

Tutustu sähköistyskoulun muihin osiin

Valaisin huomaa kulkijan

Hyvä esimerkki on rappukäytävän valaisin, joka havaitsee lähestyvän kulkijan ja sytyttää valot vain viereisille kerrostasoille. Langaton yhteys kytkee päälle vain tarvittavat valaisimet, jotka ovat odotelleet tuottaen mukavuusvaloa muutamalla ledillä. Turvallisuus ja mukavuus lisääntyvät, mutta energiaa säästyy.

Infrapuna- eli IR-tunnistimella voidaan valvoa aukottomasti laajaakin pihapiiriä tai autokatosta. Erityisesti sivuttaissuuntaista liikettä havainnoivana se sopii hyvin myös isoihin sisätiloihin.

Suurtaajuus- eli HF-tekniikkaan perustuva tunnistin havaitsee puolestaan pienetkin ihmisten tai esineiden liikkeet kulkusuunnasta riippumatta. HF sopii erityisen hyvin portaikkoihin, sillä se kytkee valot välittömästi ilman viivettä.

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
20122_29702.jpg

Tunnistin voi sijaita myös valaisimen sisällä näkymättömissä. Näin mm. kirkkaudensäätö, himmennys, hämäräkytkin ja viiveiden säätö voivat olla samassa kokonaisuudessa. Nämä kaikista suunnista tunnistavat valaisimet voivat toimia itsenäisesti vaikkapa rappukäytävässä, kellaritiloissa, pesutuvassa ja varastoissa.

Valonlähteelle oma valaisin

Uudet valonlähteet eli lamput säästävät energiaa, mutta vaativat niitä varten suunnitellut valaisimet, jotka parantavat valotehoa entisestään. Siksi valaisinten uudistaminen on energiatehokkuuden kannalta ehdottoman tärkeää.

Uusikin tekniikka kuten led-valaistus tuo suurimmat säästöt vasta silloin, kun sitä ohjaa älykäs tunnistin. Se tuottaa parhaat valaistusolot jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen. Sähköntarve vähenee välittömästi ja investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

Kuva Oy Hedtec Ab.
Kuva Oy Hedtec Ab.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Kustannusten jako taloyhtiön ja osakkaan välillä?
Taloyhtiössä on kosteusvaurioita (rivitalo), tutkimuksen mukaan ei ulkoapäin tulleita. Kuinka jakautuu kustannukset taloyhtiön ja osakkaan kanssa? Terveysviranomaiset velvoittavat laittamaan paikat kuntoon. Kai osakkaalla on myös vastuu, astianpesukone rikki 9/2013 ei korjattu vieläkään, jne. Mistä saisi selkeää tietoa siitä, mikä on osakkaan vastuulla ja mikä taloyhtiön, kun isännöitsijältä ei saa.Kuinka voidaan osoittaa esim. isännöitsijän vastuu jos hänen valvonnassa on suoritettu esim. kylpyhuoneremontti 2004 ja laatat irtoilevat seinistä jne. Taloyhtiöllä ei ole rahaa maksaa ja sitä varten luultavimmin pitää ottaa lainaa, joka tulee sitten kaikkien maksettavasti ja hyödyn saa vain yksi (yhdenvertaisuus). Taloyhtiössä on tehty suullisia sopimuksia poiketen laista ja nyt pitäisi esim. korvata patolevyt kahdelle jos taloyhtiö laitta lopuille (6).
20125_30765.jpg
Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa
Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.
Nainen lukee kirjettä
Viikon kysymys: Korotettujen yhtiövastikkeiden maksuperuste
Syysyhtiökokous pidettiin 24.11.2022. Esityslistalla oli tavanomaiset asiat, mutta yhtiövastikkeen korotuksesta ei mainittu mitään.En päässyt kokoukseen.Toukokuussa 2023 sain kirjeen, jossa oli korotettu vastikkeenmaksulasku, alkaen 1.6.2023 ja mukana maininta syysyhtiökokouksen tekemästä vastikkeenmaksun korotuspäätöksestä. Päätös on mainittu kokouksen pöytäkirjassa. Kysyin asiaa isännöitsijältä, en saanut vastausta.Nyt on alettu vaatia korotuksia maksuun.En ole korotuksia maksanut, koska päätös on mielestäni mitätön. Olenko velvollinen maksamaan korotuksen tehdyllä päätöksellä?
20198_59496.jpg
Vältä taloyhtiön kattoremontissa nämä viisi virhettä!
Harkitaanko taloyhtiössänne kattoremonttia? Tai onko epäilys, että kattoturva ei kiinteistössänne ole rakennusmääräysten edellyttämällä tasolla? Varsinkin jos puhutaan koko katon saneerauksesta, on kyseessä yleensä mittava projekti, ja taloyhtiön vastuuhenkilöillä on monia näkökohtia punnittavana. Huomioimalla seuraavat seikat varmistetaan mahdollisimman sujuva urakka ja laadukas lopputulos.
201112_29044.jpg
Asuinhuoneiston käyttö, kunto ja kunnossapito
Omataloyhtiö.fi käsittelee tulevina viikkoina käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla itse vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta. Mikäli tämä artikkeli jäi sinulta lukematta, löydät sen alla olevasta linkistä.Huoneiston vuokraus, kenen on vastuu ja mitä pitää huomioida?Tässä artikkelissa käsittelemme huoneiston hallintaa ja sen kunnossapitoa koskevia asioita.
20236_82145.jpg
Osakkaat eivät hyväksy remontteja, mitä tehdä?
Taloyhtiöömme kuuluu 10 huoneistoa ja liikehuoneisto. Talo on rakennettu vuonna 1972 ja se on suurelta osin alkuperäisessä kunnossa. Hallituksessa on 5 henkilöä ja eräällä heistä on tuo liikehuoneisto ja 3 huoneistoa, jotka ovat vuokrattuna.Hallitus on kolme vuotta suunnitellut kattoremonttia tuloksetta, sillä liikehuoneiston omistaja on saanut aina puolelleen kaksi osakasta ja heidän äänimäärä on kaatanut kaikki remontit. Kuntokartoitus on tehty ja siinä todetaan suurten remonttien tarve, sisäkatossa on joissakin jo valumajälkiä, ehkä kondessivettä, mutta varastossa on jo vuodon jälkiä. Mikä avuksi? Vastuu on hallituksen jos jotain sattuu, mutta miten neljä jäsentä voi olla vastuussa jos toiset ei usko?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton