• Etusivu
  • Remontti

Pienennä sähkölaskuasi käyttämällä pesutupaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 10.05.2012
20125_30765.jpg

Aiemmin kovassa käytössä olleiden kiinteistöjen yhteisten pesutupien käyttö väheni viime vuosikymmeninä. Pyykit alettiin pestä kotona omalla koneella ja kuivata kalliisti kuivausrummulla tai valitettavan usein jopa sisällä asuinhuoneissa. Monet asukkaat mieltävät edelleen yhteiset pesutuvat tunkkaisiksi ja arastelevat vaatteidensa jättämistä kuivumaan yön yli yhteisiin tiloihin. Taloyhtiöille erityisesti kuivaushuone sähkökuivaimineen näyttäytyy energiasyöppönä. Nykyaikainen Velco-kuivaushuonejärjestelmä osoittaa ennakkoluulot turhiksi: kunnon laitteilla pyykin kuivauksen ei tarvitse olla sen paremmin hidasta kuin kallistakaan. Päinvastoin, nykyaikainen pesutupa säästää selvää rahaa sekä asukkaille että taloyhtiölle.

Vesikiertoisen Velco-puhaltimen toimintaperiaate eroaa perinteisistä sähkökuivaimista tavalla, joka tekee sen hyvin energiataloudelliseksi. Velco-järjestelmässä lämmin käyttövesi luovuttaa kennostoon lämpöä, joka puhalletaan kuivaushuoneeseen. Vettä kiertää laitteessa noin 400 litraa per kuivauskerta ja veden lämpötila laskee vain muutaman asteen. Vesi jatkaa matkaansa takaisin kattilaan uudelleen lämmitettäväksi eli se ei mene hukkaan.

Kuivaushuoneeseen puhallettava ilma on alle 35 asteista. Tämän ansiosta pyykki kuivuu sileämpänä ja pehmeämpänä. Järjestelmään kuuluu olennaisena osana myös kattopuhallin, joka poistaa kostean ilman ulos, joten pesutuvan ilma pysyy raikkaana ja hyväntuoksuisena – kuten pyykkikin. Sisälle johdettava korvausilma suodatetaan laadukkaan suodattimen läpi. Laitteistossa oleva anturi tunnustelee jatkuvasti kuivaushuoneen lämpötilaa ja kosteutta. Kun pyykki on kuivaa, laite sammuu itsestään eikä turhaa käyttöä synny. Velco-järjestelmän käyttö onkin sekä ekologista että ystävällistä asukkaiden kukkarolle. Asukkaille käytännöllisestä kuivaushuoneesta on iloa myös asuinviihtyvyyden kannalta. Pyykin kuivaaminen sisätiloissa on paitsi epäesteettistä ja tilaa vievää myös merkittävä haitta sisäilmalle. Pyykin kuivaaminen sille varatussa tilassa vähentää sisäilmaongelmia ja niistä johtuvia turhia sairastumisia. Suuri etu käyttäjälle on pyykin nopea kuivuminen. Kuivuminen tapahtuu jopa 40 minuutissa. Pyykkiä ei tarvitse jättää yhteisiin tilohin yön yli.
Velco-kuivausjärjestelmä säästää valtavasti sähköä verrattuna perinteisiin kuivauslaitteisiin. Koko laitteiston – kuivaimen ja poistopuhaltimen – sähkönkulutus on VTT:n tutkimuksen mukaan yhteensä alle 300 W tunnissa, kun perinteisessä kuivaushuoneessa pelkkä sähkökäyttöinen kuivuri saattaa kuluttaa jopa yli 4-6 kW tunnissa ja pyykin kuivumisaika on silti huomattavasti pidempi. Näin suuri ero näkyy jo asukkaiden maksamissa vuokrissa ja vastikkeissa.
Viime aikoina ollaan kiinnitetty enemmän huomiota energiansäästämiseen tähtääviin toimenpiteisiin. Tämä on luonut tarvetta pesutupienkin hyödyntämiseen. Niiden suosio onkin alkanut taas osoittaa elpymisen merkkejä. Yhteiskunnallisestikin ajatellen tästä kehityksestä on syytä iloita, sillä korkea käyttöaste yhdistettynä nykyaikaisiin kuivausjärjestelmiin näkyy merkittävällä tavalla rakennuskannan korjauskulujen sekä energiankulutuksen selvänä vähenemisenä.

Alumiiniprofiilit toimivat tukevina kiinnityskiskoina pyykkinaruille. Profiili voidaan kiinnittää päätyseinään tai keskelle huonetta vakiomittaisten päätykiinnikkeiden ja seinäkiinnikkeiden avulla.Kuivauspuhallin käyttää kiinteistön lämmintä käyttövettä ja sammuttaa itsensä automaattisesti pyykkien kuivuttua, joten sähkönkulutus on saatu hyvin pieneksi.
Alumiiniprofiilit toimivat tukevina kiinnityskiskoina pyykkinaruille. Profiili voidaan kiinnittää päätyseinään tai keskelle huonetta vakiomittaisten päätykiinnikkeiden ja seinäkiinnikkeiden avulla.Kuivauspuhallin käyttää kiinteistön lämmintä käyttövettä ja sammuttaa itsensä automaattisesti pyykkien kuivuttua, joten sähkönkulutus on saatu hyvin pieneksi.
20125_30767.jpg

Kunnon ripustunarut lisäävät kuivaushuoneen toimivuutta

Kuivaushuonejärjestelmän kaveriksi on Terveysilmassa kehitelty jämäkkä ripustusnarujärjestelmä, jota myydään erikseenkin. Järjestelmän kaksoisnarut pysyvät tiukoiksi pingotettuina vuodesta toiseen tukevien kiinnikkeiden ansiosta. Kun pyykki ripustetaan muovipinnoitettujen kaksoisnarujen yli, kuivausilma saadaan puhallettua pyykkien väliin ja vaatteet kuivuvat nopeammin ja raikkaampina. Se, että esimerkiksi lakanapyykki kuivuu vain tunnissa, puolestaan mahdollistaa pesutuvalle yhä useampia käyttökertoja vuorokaudessa.

Info

Info

Miksi VELCO-kuivausjärjestelmä on niin hyvä?

Säästöä kaukolämpöä hyödyntämällä

VELCO HT 400 -järjestelmässä kuivauspuhallin on kytketty kiinteistön lämpimään käyttöveteen. Näin hyödynnetään kerrostalon lämmitykseen käytettävää kaukolämpöenergiaa. VELCO-järjestelmän tarvitsema sähköteho on alle 300 W tunnissa, kun yhä käytössä olevissa perinteisissä järjestelmissä se saattaa olla jopa yli 4-6 kW tunnissa.

Taloudellista etua pesutuvan käytöstä
VELCO-järjestelmän takaisinmaksuaika on lyhyt. Pieni kulutus näkyy suoraan sähkölaskussa. Säästöä syntyy myös välillisesti kiinteistön korjauskulujen pienentymisenä. Vesivahingot vähenevät ja asunnot pysyvät paremmassa kunnossa, kun pyykkiä ei kuivata huoneistoissa.

Nopeasti raikasta pyykkiä
Käynnistyksen jälkeen kuivain puhaltaa korkeintaan 35°C ilmaa huonetilaan ja katossa oleva poistoilmapuhallin puolestaan puhaltaa kostean ilman ulos. Toimivan ilmanvaihdon ansiosta kuivaushuone pysyy kuivana ja raikkaana. Uutta korvausilmaa kuivaushuoneeseen virtaa ilmanohjausyksikön alaosassa olevan, automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvän korvausilmaventtiilin kautta. Korvausilma virtaa sisään laadukkaan FILTRETE G-LAM suodattimen kautta. Pyykki kuivuu puhtaassa ilmassa, lopputuloksena tavallista raikkaampi pyykki.

Laitteisto sammuu automaattisesti – ei turhaa käyttöä
Velco-järjestelmässä oleva tunnistin tunnustelee huonetilan kosteutta. Kun pyykki on kuivunut, laitteisto sammuu automaattisesti. Näin vältetään turhaa sähkönkulutusta.

Nerokas ripustusnarujärjestelmä viimeistelee hyödyt
VELCO-ripustusnarujärjestelmän voi tilata myös erikseen. Muovipintaiset kaksoisnarut on kiinnitetty seinään pultattuihin tukeviin alumiinikiskoihin. Narut eivät löysty vuosien saatossakaan. Kaksoisnarujen ansiosta pyykki kuivuu sileämmin, nopeammin ja vielä raikkaastikin, kun ilma pääsee virtaamaan vaatteiden väliin.

VELCO -kuivaushuonejärjestelmän toimivuus on selvitetty todellisissa oloissa Helsingin kaupungin omistamassa kiinteistössä. VTT:n tekemässä tutkimuksen yhteydessä verrattiin Velco-järjestelmää ja toista, sähkökuivaimeen perustuvaa kuivausjärjestelmää. Tutkimuksessa mitattiin mm. järjestelmien kuluttamat sähkötehot, sisä- ja ulkolämpötilat sekä suhteelliset kosteudet. Mittausten mukaan sähköteho vanhalla järjestelmällä oli noin 4 kW. Velco-järjestelmän sähköteho oli vain 286 W. Velco-järjestelmän käyttö siis tutkitusti kannattaa!

20125_30768.jpg
Velco
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20108_22782.jpg
As Oy Keuruun Metsälinna
Asunto-osakeyhtiö Keuruun Metsälinnan kerrostalon kattilahuoneeseen tuotiin pellettikattila lokakuun 2007 alussa. Aiemmin 32 asunnon kerrostalossa oli kulunut öljyä 35 000 litraa vuodessa. "Laskimme, että pellettilämmitykseen siirtymisellä säästämme vuodessa jopa 1-1,5 yhtiövastiketta per asunto", hallituksen puheenjohtaja Tommi Urtti kertoo.
20236_82145.jpg
Varaston käyttö ja paloturvallisuuden laiminlyönti?
Yhtiömme on rakennettu 1995. Yksi osakas on silloin ottanut taloyhtiön varaston omaan käyttöönsä ja huoltoavaimen. Siitä ei ole laadittu sopimusta. Muutin yhtiöön 2005 ja kyseenalaistin asian. Sen aikainen hallitus hyssytteli, että ei siinä mitään, annetaan olla. Osakas käyttää sitä henkilökohtaisten tavaroidensa säilyttämiseen ja sen luopumisesta tuli lähes riita. Nyt asia on noussut uudestaan esiin. As Oy:n omat tavarat ovat pitkin pyörävarastoa ja paloturvallisuuden vastaisesti sähköpääkeskustilassa ja lämpöhuoneessa.Osakkaiden yhdenvertaisuus ei minusta toteudu. Kuka on vastuussa jos paloturvallisuuspuutteista aiheutuu vahinko? Onko yhtiöllä oikeus ottaa varasto omaan käyttöön? Huoltoavain pois? Onko As Oy:llä oikeus saada korvausta?
4_P_82345.jpg
Korjausrakentaminen 15 -tapahtuma Katajanokalla
KORJAUSRAKENTAMINEN 2019 - tapahtuma järjestetään tiistaina 29.1.2019 Helsingin Messukeskuksessa klo 9-16. Tapahtuma kokoaa yhteen korjausrakentamisen ammattilaiset ympäri Suomen. Päivän päätteeksi rentoudutaan After Workin merkeissä klo 16-17.Ilmoittaudu täältä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton