• Etusivu
  • Remontti

Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.02.2025
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1929 ja siinä on noin 15 huoneistoa. Ostimme oman asuntomme vuonna 2011, jolloin edellinen omistaja oli tehnyt siihen (vuonna 2006) laajamittaisen remontin mm. uusinut huoneiston 7 ikkunaa. Ikkunoille oli annettu taloyhtiön hallituksen puoleista ulkoasuohjeistus sekä hallituksen kokouspöytäkirjan mukaan; jos ja kun yhtiö joskus tulee toteuttamaan ikkunoiden kokonaisvaltaisen korjauksen tai uusimisen, käsittelee hallitus erikseen sen, vapautetaanko kyseinen huoneisto kustannuksista kokonaan. Nyt muiden remonttien ohessa ikkunat (muissa huoneistoissa alkuperäiset) tullaan uusimaan. Kysymys kuuluu; olemmeko joka tapauksessa uuden asunto-osakeyhtiölain perusteella oikeutettu hyvitykseen taloyhtiölle asuntoomme tehdyn remontin perusteella tulevasta hyödystä kokonaiskustannuksiin vai voiko hallitus tämän evätä ja jos näin tapahtuisi onko mitään estettä sille, että emme voisi siten myös vaatia ja myös saada oman asuntomme ikkunat jälleen uusituiksi myös tässä yhteydessä ellemme saa nykyisistä mitään hyvitystä.

Kysymys: Vapautus taloyhtiön ikkunaremontin kustannuksista?

Vastaus:

Hyvä kysymys. Uudessa asunto-osakeyhtiölaissa on säännös (6:32 §), joka koskee vastikkeen alentamista eli hyvitystä joko uudistuksen tai kunnossapitotyön osalta perittävästä yhtiövastikkeesta eli juuri kysyjän tarkoittamassa tilanteessa. Toisin sanoen yhtiökokous voi päättää uudistusta tai kunnossapitoa varten perittävän yhtiövastikkeen alentamisesta, jos osakkeenomistajan huoneistossa aiemmin tehty työ vähentää yhtiölle aiheutuvia kustannuksia.

Osakkeenomistajan tulee olla itse aktiivinen ja ilmoittaa huoneistossaan jo tehdystä yhtiötä hyödyttävästä työstä ja vaatia vastikkeenmaksuvelvollisuuden alentamista tai poistamista kokonaan. Säännöksen perustelujen mukaan yhtiöllä ei ole selvitysvelvollisuutta edellä sanotuista seikoista. Ilmoitus on tehtävä niin ajoissa, että yhtiö pystyy asian huomioimaan suunnitellessaan ja sopiessaan uudistuksesta tai kunnossapitotyöstä. Yhtiökokouksen pitää tehdä asiasta päätös, jota osakkeenomistaja voi tarvittaessa moittia.

Vastikkeenmaksuvelvollisuuden alentamisen edellytyksenä on se, että yhtiön muissa asunnoissa suorittama työ on kyseisessä asunnossa jo tehty ja että tämä työ on edelleen hyödynnettävissä ja siitä aiheutuu yhtiölle säästöä. Yhtiö voi edellyttää osakkeenomistajalta dokumentointia/selvitystä siitä, milloin, miten ja kenen toimesta työ on tehty. Yhtiö voi selvityksen perusteella hyväksyä asunnossa aiemmin tehdyn työn korvaavaksi työksi tai päättää, että se tehdään uudelleen muiden asuntojen kunnossapitotyön tai uudistuksen yhteydessä.

Eli tiivistetysti vielä vastauksena kysymykseen teillä on mahdollisuus saada hyvitystä edellä sanotut seikat huomioiden eikä ikkunoidenne uusimiselle ole nähdäkseni estettä siinä tapauksessa, ettei hyvitystä annettaisi.

Raine Ylikoski
Asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Viinikkala & Ylikoski Ky

Remontti
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton