• Etusivu
  • Remontti

Vedeneristys kerralla kuntoon - työvaiheesta toiseen odottamatta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.05.2019Päivitetty 09.01.2024
20195_57922.jpg

Tärkeintä märkätiloissa on laadukas ja ammattimaisesti tehty vedeneristys. Vedeneristyksen tehtävä on varmistaa, ettei kosteus pääse kulkeutumaan rakenteen sisään ja aiheuta piileviä vaurioita. Siksi vedeneristysmateriaalin laadulla sekä työvaiheiden huolellisella suorittamisella on keskeinen merkitys pitkäikäisen ja turvallisen märkätilan rakentamisessa. Varsinkin taloyhtiöissä oikein tehdyn vedeneristyksen merkitys korostuu. Huonolla vedeneristyksellä et pilaa vaan omaa asuntoasi vaan myös naapurin.

Asennukseen kannattaakin valita laadukkaat, testatut ja sertifioidut vedeneristystuotteet. Kannattaa myös varmistaa, että tuotteilla on M1-luokitus terveen sisäilman takaamiseksi. Kun haluat saada laadukkaan vedeneristyksen kuntoon yhdessä päivässä, kannattaa valita Kiilto KeraPro -vedeneristyjärjestelmä.

Märkätilojen vedeneristys tehdään ympäristöministeriön laatiman asetuksen mukaisesti, tavarantoimittajan ohjeita noudattaen. Käyttämällä sertifioituja vedeneristystuotteita ja työsuoritukseen ammattitaitoista asentajaa varmistat märkätilojen oikean toiminnan. Asentajalta kannattaa kysyä esimerkiksi VTT:n myöntämää vedeneristyksen henkilösertifikaattia tai tuotevalmistajan antamaa koulutustodistusta.

Vedeneristys tarvitsee oikeanlaiset pohjatyöt

Vedeneristyksen teko aloitetaan aina pohjustamalla eristettävä pinta. Tartuntapohjuste on tarkoitettu vedeneristeiden tartunnan parantamiseen märkätilan pinnoilla. Kiilto PrimerOne tartuntapohjusteen etuina ovat nopea kuivuminen ja se on vesiohenteinen. Sitä voidaan käyttää myös alustan pohjustamiseen ennen tasoitusta.

Esimerkki märkätilan rakenteesta Kiilto KeraPro - vedeneristysjärjestelmää käytettäessä

  • Floor Heat DF Lattialämmitystasoite tai Kiilto 70 (lattian tasoitukset) ja Kiilto SK Märkätilatasoite (seinien tasoitukset)
  • Kiilto PrimerOne Nopea tartuntapohjuste tai Kiilto Keraprimer (lattia- ja seinäpintojen pohjustus)
  • Läpivientien tiivistys Kiilto XPU Liima- ja tiivistemassalla
  • 1. vedeneristyskerros Kiilto KeraProlla
  • 2. vedeneristyskerros Kiilto KeraProlla
  • Saneerauslaasti (laattojen kiinnitykset)
  • Saumalaasti/Lattiasaumalaasti (laattojen saumaukset)
  • Saniteettisilikoni (seinä-, lattia- ja nurkkakohtien tiivistys)

Tiivistys ilman läpivientivahvikkeita

20195_57972.jpg

Läpiviennit ovat yksi märkätilarakentamisen kriittisistä vaiheista. Luotettavan vedeneristyksen takaamiseksi niiden tiiviydestä on huolehdittava erityisen tarkasti. Perinteisesti märkätilan läpivientien tiivistykset on tehty valmiilla läpivientikappaleilla tai nurkkavahvikenauhasta leikkaamalla sekä vedeneristeellä. Kiillon kehittämän uuden XPU Liima- ja tiivistemassan ansiosta läpivientien tiivistykset on nyt mahdollista tehdä myös 1-komponenttisilla vedeneristeillä ilman läpivientivahvikkeita. Tämä nopeuttaa ja helpottaa työvaihetta ja samalla koko remonttia.

Märkätilassa käytettäviltä tuotteilta vaaditaan erityistä luotettavuutta. Nopeasti sitova, elastinen ja polyuretaanivahvistettu Kiilto XPU täyttää rakennusmateriaalin M1-luokituksen, joten se on turvallinen valinta terveen sisäilman kannalta. Sen monipuolisuudesta kertoo muun muassa sen erinomainen tarttuvuus eri materiaaleihin – usein ilman erillistä pintakäsittelyä. Liimamassan elastisuus takaa sen, että sillä tiivistetyt saumat saavat elää ilman, että niiden mekaaninen lujuus heikentyy. Tuote on lähes kutistumaton ja kuivunut pinta voidaan maalata useimmilla maaleilla.

Vedeneristyksellä viikkojen ajansäästö

Uudistetun Kiilto KeraPron avulla linjasaneeraukset ja putkiremontit saadaan toteutettua nopeammin. Kylpyhuoneremonttien kestoon vaikuttavat suuresti käytetyt tuoteratkaisut ja menetelmät. Kiilto KeraPron -tuotteet on kehitetty erityisesti ammattilaisille juuri näihin tarpeisiin. Kiilto on myös kehittänyt työtapoja, työvälineitä ja järjestelmiä ajansäästön maksimoimiseksi kylpyhuoneremonteissa. Tämän tuloksena on syntynyt KiiltoPro Pikamärkätilajärjestelmä. Suurin hyöty järjestelmien kehittämisestä näkyy suoraan asukkaalle, koska remontti valmistuu jopa viikkoja totuttua aikataulua aiemmin.

Kiilto KeraPron nopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sen levitys mahdollisuudet. Vedeneriste voidaan levittää jo telaamalla tai ruiskuttamalla. Merkittävin ominaisuus on, että tuotetta voidaan levittää niin sanotusti "märkää märälle". Tämä tarkoittaa sitä, että toinen kerros voidaan levittää heti ensimmäisen päälle. Näin ollen vedeneristeen kuivuminen laatoitusvalmiiksi saavutetaan ruiskuttamalla jopa tunnissa ja telaamalla kolmessa tunnissa. Kiilto KeraPro vedeneristeen kalvonpaksuus voidaan mitata ultraäänilaitteella eristettä rikkomatta, minkä ansiosta eristeen paikkauksen kuivumista ei tarvitse odottaa ennen seuraavaa työvaihetta. Kiilto KeraProta voidaan käyttää myös tiivistyskorjauksiin.

Tehoa ja laatua märkätilarakentamiseen

Mikä on M1-luokitus?

Hyvä sisäilma on kaikkien oikeus, joten on kehitetty vähäpäästöinen rakennusmateriaalien M1-luokitus. Luokituksen tarkoituksena on edistää vähäpäästöisten rakennusmateriaalien kehittämistä ja käyttöä. Luokituksen saaneet tuotteet täyttävät huoneilmaan kulkeutuville kemiallisille päästöille asetetut vaatimukset. Kaikki Kiilto KeraPro -vedeneristysjärjestelmän tuotteet ovat M1-luokiteltuja ja näin ollen turvallinen valinta terveen sisäilman kannalta. Esimerkiksi Kiilto XPU Liima- ja tiivistemassa ei sisällä PVC:tä eikä liuottimia ja on lähes hajuton.

Remontti
kylpyhuone
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Naapurin vastaiselle seinälle asennettiin uudet kipsilevyt.
Rivitalohuoneiston pesuhuoneen ja saunan remontti, osa 2
Tämä artikkeli on jatkoa rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontin seurantakohteelle, jonka ensimmäisen osan voit lukea tästä:Seurantakohde: Rivitalohuoneiston pesuhuone- ja saunaremontti, osa 1 >>Kertauksena kohdetiedot: Satakunnassa sijaitseva, 1989 valmistunut rivitaloyhtiö, jossa on painovoimainen ilmanvaihto ja sähkölämmitys. Saunan ja pesuhuoneen lattiapinta-alaa on noin viisi neliötä. Saunan on saanut lämpimäksi 80 asteeseen alle puolessa tunnissa 6 kWh:n kiukaalla.Remontti sai sysäyksen lattiassa olevista irtonaisista laatoista eli kopolaatoista. Vaikka lattia litisi kyseisten laattojen kohdalla suihkun jälkeen, ei taloyhtiön teettämässä kosteusmittauksessa löytynyt kohonneita arvoja. Mikäli pesuhuoneessa olisi ollut kosteusvaurio, olisi remontti siirtynyt taloyhtiön korjausvastuulle.Pesuhuoneessa oli myös seinissä muutama huonosti kiinni oleva laatta sekä murtuneita saumalaasteja. Lauteet ja saunan panelointi olivat ikänsä eli alkuperäisen mukaisessa kunnossa. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi alkuperäisessä kunnossa olleiden märkätilojen tekninen käyttöikä oli jo tullut täyteen, päätti asukas teettää remontin sen sijaan, että irronneet laatat olisi vain kiinnitetty takaisin.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.
GlasrocH-Ocean-gyproc
Kipsilevy toimii märkätilassa
Oivallinen rakennusmateriaali märkätiloihin on kipsilevy. Gyprocin tarjoama, märkätiloihin soveltuva sertifioitu Gyproc-kylpyhuonejärjestelmä soveltuu käytettäväksi sekä uudis- että korjausrakentamiseen.Järjestelmän etuihin kuuluu hyvä kosteudenkestävyys sekä elämätön ja halkeilematon rakenne. Järjestelmä on myös nopea asentaa. Kylpyhuoneen pinnoitteena on mahdollista käyttää niin kaakeli-, klinkkeri- kuin luonnonkivilaattaakin. Myös hitsatulla saumalla oleva muovimatto soveltuu tilaan.Kosteusteknisesti vaativiinkiin olosuhteisiin soveltuva kipsilevy, Glasroc GHOE Ocean Ergo Märkätilalevy, on valmistettu kipsikivestä ja vahvistettu lasikuidulla.
20194_57241.jpg
Homehtumaton levy sopii märkätiloihin
Suunnitelma, valvonta sekä oikeat materiaalit osaavissa käsissä varmistavat sen, että märkätilapainajaisia ei tarvitse käytännössä kokea.
202111_73743.jpg
Ylittikö taloyhtiön hallitus toimi­valtansa putki­remontti­päätöksessä?
Hallitus päätti kokouksessaan kilpailuttaa kunnossapitotarveselvityksen perusteella viemäri- ja putkiverkoston kunnostusurakan ja valitsi urakoitsijan. Urakassa uusitaan valurautaviemäriputket ja sukitetaan rakenteiden sisällä olevat osat. Lisäksi uusitaan käyttövesiverkoston sulku- ja linjasäätöventtiilit.Urakan kokonaishinta on 50 000 euroa, taloyhtiön hoitoylijäämä kattaa kulut. Entä, jos ei katakaan? Taloyhtiössä on 40 asuntoa. Hallituksen kokouksessa päätettiin, että käynnistettävien toimenpiteiden suunnittelusta, toteutuksesta ja rahoituksesta päätetään yhtiökokouksessa erikseen. Tällaista yhtiökokousta ei kuitenkaan ole koskaan pidetty, asia tuli täytenä yllätyksenä osakkaille. Ylittikö hallitus toimivaltansa kysymättä yhtiökokouksen mielipidettä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton