Viikon kysymys: Asuntojen jakaminen uudelleen
Kerrostaloasuntomme Helsingissä muodostuu kahdesta yhdistetystä kaksiosta 40m² ja 80m², joissa ovat edelleen omat erilliset osakekirjansa. Yhtiöjärjestystäkään ei ole muutettu. Väliseinä on purettu. Nyt haluaisimme palauttaa huoneiston kahdeksi asunnoksi, mutta muuttaa niiden alkuperäistä kokoa. Uudet asunnot olisivat 30m² ja 90 m². Tarkoitus olisi joko vuokrata tai myydä asunnoista pienempi tulevan putkiremontin rahoittamiseksi. Keneltä tarvitsemme tähän luvan? Onko asia hallituksen päätettävissä tai meneekö tämä yhtiökokouksen äänestykseen? Tarvitaanko viranomaisilta jotain lupaa?
Kysymys: Asuntojen jakaminen uudelleen
Vastaus:
Kertomanne muutokset vaativat aina yhtiöjärjestyksen muuttamisen, ja lisäksi taloyhtiön tulee hakea muutoksille rakennuslupa. Viranomaisten tulee siis myös hyväksyä po. muutosehdotukset. Yhtiöjärjestyksen muuttamisesta päättää yhtiökokous, joten hallitus ei voi tehdä päätöksiä mainitsemastasi asiasta. Jo aiemmin tehty väliseinän purkaminen huoneistojen väliltä olisi vaatinut yhtiökokouksen päätöksen ja rakennusluvan. Suosittelen, että selvitätte tarkkaan asemanne jo tehtyjen muutosten laillisuuden osalta. Voitte tarvittaessa kääntyä toimistojemme puoleen tässä asiassa.
- Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella ja tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja.-
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!