Viikon kysymys: Asuntokaupan purkaminen, mitä korvataan?
Ostimme kesäkuussa 2011 valmistuneesta asunto-osakeyhtiöstä uuden paritalon puolikkaan. Kerkesimme asua asunnossa kaksi kuukautta kunnes 40 millimetrin vesiputkiliitos ennen talokohtaista pääsulkua antoi periksi. Asuntoon tuli huomattavat vesivahingot kaikkialle, sillä vettä pääsi purkautumaan noin puolen tunnin ajan. Olemme juuri saaneet asunnon tyhjennettyä, asumme tilapäisesti hotellissa ja odottelemme vesivahinkokartoitusraporttia. Homma on tältä osin toiminut kohtalaisen hyvin ja kaikki tarvittavat rakentajan ja muiden kanssa on tehty.
Olemme tulleet siihen päätökseen, että haluamme purkaa kaupan. Emme halua ja pysty enään asumaan talossa kaiken tämän jälkeen sekä lisäksi huoli asunnon arvosta ja jälleenmyynnistä huolettaa pitkällä aikavälillä.
Miten asuntokaupan purkaminen täydestä arvosta onnistuu ja onko tähän riittävät perusteet? Mitä muuta meidän on hyvä ottaa huomioon ja olemmeko oikeutettuja muihin korvauksiin kuin tilapäisasumiseen/muuttoon liittyvissä kuluissa?
Kysymys: Asuntokaupan purkaminen - uusi asunto ja iso vesivahinko
Vastaus:
Ostajan oikeudesta purkaa uuden asunnon kauppa säännellään asuntokauppalain 4 luvussa. Uuden asunnon kaupassa virheen oikaiseminen on ensisijainen virheen seuraamus. Ostajalla on oikeus vaatia virheen oikaisua, mutta myös myyjällä on oikeus oikaista virhe. Ostajalla on oikeus kieltäytyä virheen oikaisusta, jos siitä aiheutuisi hänelle olennaista haittaa, asunnon arvon alenemista tai vaaraa siitä, että hänelle aiheutuvat kustannukset jäävät korvaamatta, taikka jos kieltäytymiseen on muu erityinen syy. Kieltäytymisoikeuden käyttämisessä on syytä olla tarkkana, sillä jos ostaja aiheettomasti kieltäytyy hyväksymästä myyjän oikaisutarjousta, hän voi menettää oikeutensa myöhemmin vaatia kaupan purkamista ja hinnanalennusta.
Kaupan purkaminen on virheen seuraamuksista ankarin. Sen käyttäminen on mahdollista vain silloin, jos virheen oikaisu ei lainkaan mahdollista tai jollei oikaisua suoriteta kohtuullisessa ajassa siitä, kun ostaja on ilmoittanut virheestä. Lisäksi purkamisoikeuden käyttäminen edellyttää sitä, että myyjän sopimusrikkomus on olennainen. Kysyjän antamien tietojen perusteella myyjä on nopeasti ryhtynyt oikaisemaan virhettä, joten on mahdollista, ettei kaupan purkamiselle ole olemassa asuntokauppalain mukaisia edellytyksiä. Koska vahingon laadusta, sen laajuudesta ja tapahtumista ei ole tarkempaa tietoa, en kuitenkaan voi ottaa tähän kantaa.
Asuntokauppalain 26 §:n mukaan ostajalla on oikeus korvaukseen vahingosta, jonka hän kärsii asunnon virheen vuoksi. Ostajalle aiheutuneen välillisen vahingon myyjä on kuitenkin velvollinen korvaamaan vain, jos virhe tai vahinko johtuu huolimattomuudesta hänen puolellaan. Asuntokauppalaissa välillisellä vahingolla tarkoitetaan tulon menetystä, joka ostajalle aiheutuu sopimusrikkomuksen tai siitä johtuvien toimenpiteiden vuoksi sekä asunnon käyttöhyödyn olennaista menetystä, josta ei aiheudu suoranaista taloudellista vahinkoa, sekä muuta siihen rinnastettavaa haittaa, joka on olennainen. Kysymyksestä ei ilmene, mistä syystä vesijohto antoi periksi ja johtuuko se myyjän huolimattomuudesta. Joka tapauksessa, vaikka vahinko ei olisi johtunut myyjän huolimattomuudesta, myyjä on velvollinen korvaamaan ostajalle välittömät vahingot kuten esimerkiksi muualla asumisesta aiheutuneet kustannukset ja ostajan koti-irtaimistolle aiheutuneet vahingot.
Tomi Eloluoto
Varatuomari
Asianajotoimisto Laaksonen Perho Salonen Heinonen Oy
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 38: Voiko vastuunjakoa vielä muuttaa?
- Vko 37: Seinä vinossa, kenen vastuu??
- Vko 36: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä??
- Vko 35: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?
- Vko 34: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
- Vko 33: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!