• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Epäselvyyttä vastikemaksuista, mitä tehdä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 30.09.2024
vastikkeet-maksamatta-1920x1080

LakimiesKristian KrokforsLakimiesJuriNet

Yhdelle osakkaalle on kertynyt vastikevelkaa. Osakkaalla on ollut tapana maksaa vastikkeet isommissa, noin puolen vuoden erissä, mutta maksuja on jäänyt väliin. Niistä on huomautettu ja rästilaskuja on lähetetty, mutta osakas väittää kirjanpidon olevan virheellinen eikä ole suorittanut rästimaksuja.

Niiden vuosien, joilta rästimaksuja on kertynyt, tilinpäätös on hyväksytty yksimielisesti yhtiökokouksissa, joihin kyseinen osakaskin on osallistunut. Kirjanpitoa on tarkistettu kirjanpitäjän toimesta ja riippumattomalla laskelmalla on varmistettu suoritettujen maksujen riittämättömyys.

Mitä keinoja asunto-osakeyhtiöllä on tällaisessa tilanteessa? Esimerkiksi erityistilintarkastus tulisi ilmeisesti maksamaan taloyhtiölle enemmän kuin rästit?

Vastaus

Yhtiön ei lähtökohtaisesti tarvitse teettää mitään huomattavia kustannuksia aiheuttavia selvityksiä, kun osakas ei ole maksanut vastikkeita. Voitte selvittää velan määrän listaamalla:

  • kaikki huoneistoon kohdistuvat vastikeerät velan kertymisajalta ja
  • kaikki huoneistoon kohdistuvien vastikeerien maksut kyseiseltä ajalta.

Kertyneiden velkojen ja suoritettujen maksujen erotus on velan määrä ilman viivästyskorkoja.

Yhtiö voi periaatteessa ottaa huoneiston hallintaansa. Järkevin etenemistapa tässä tilanteessa on kuitenkin luultavasti maksuvaatimuksen esittäminen ja asian vieminen tarvittaessa oikeuteen.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet logo

Kysymykseen vastasi

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Kaikki eivät osallistu yhteisiin talkoisiin, mikä avuksi?
Olemme pieni taloyhtiö, jolla ei ole isännöitsijää tai huoltoyhtiötä vaan esim. pihan kunnossapito ja tehtävissä olevat remontit ja kunnostukset tehdään osakkaiden kesken talkootyönä. Ongelmia ja eripuraa aiheuttavat osakkaat, jotka näihin etukäteen sovittuihin ja infottuihin talkoisiin eivät osallistu. Sen sijaan näiden yhteisten tilojen huolto ja kunnossapito tuntuu jäävän jatkuvasti vain tiettyjen osakkaiden huolehdittavaksi eivätkä työt jakaannu mitenkään tasan. Talkoisiinhan ei lain puolesta voida velvoittaa, mutta mitä muita keinoja olisi, että tilanne saataisiin ratkaistua tasapuolisemmaksi? Voidaanko esim. periä ylimääräinen vastike tai myöntää maksuvapaus osallistujille, jakaa työt jotenkin niin että myös ei-niin-aktiiviset osakkaat hoitaisivat osuutensa vai mitä voisi tehdä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?
Yhtiökokouksessa puheenjohtaja ehdotti, että hallitukseen valitaan muiden kolmen lisäksi yksi varajäsen. Pöytäkirjassa mainittiin vain hallituksen jäsenten valinta, mihin tämä varajäsen sisältyi. Myöhemmin kiisteltiin puheen olleen varajäsenestä, jollaista ei hallitukseen voida mielestäni valita. Hallitus on myös päättänyt "säästösyistä" rajoittaa toiminnantarkastajan tiedonsaantioikeutta. Toiminnantarkastaja sai tästä tiedon kiinteistösihteeriltä pyydettyään asukasluetteloa, jota ei saanut.Hallitus on lisäksi päättänyt, että voimassa olevan sopimuksen mukainen huoltoyhtiölle kuuluva pesutuvan ja kuivaushuoneiden siivous siirtyy asukkaille. Huoltoyhtiön palkkio juoksee kuitenkin muuttumattomana.Hallitus tekee päätöksiä vajaamiehityksellä, yhtiöjärjestyksen määräys päätösvaltaisuudesta ei aina toteudu.
20219_72550.jpg
Saako ulkopuolinen käyttää autokatospaikkaa taloyhtiössä?
Rivitaloyhtiössämme on viisi asuntoa. Pihassa on autokatos ja autokatoksessa olevan auton taakse voi parkkeerata auton, sekä asunnon eteen saa myös parkkeerata. Eli kolme paikkaa jokaisella. Nyt vuokralainen on antanut autokatospaikan ulkopuoliselle asukkaalle, pojan perheelle, joka asuu saaressa. Vuokralaisen oma auto on talon edessä. Ennen poika piti autoa yleisellä parkkipaikalla tien toisella puolella. Autokatoksessa ei ole vuokraa, sähköt maksaa yhtiö. Olen taloyhtiön puheenjohtaja ja haluaisin tietää mitä tehdä.
20224_77770.jpg
Miksi en saa grillata parvekkeella?
Taloyhtiön järjestyssäännöissä on maininta, että parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.Onko taloyhtiön tosiasiallisesti mahdollista määrätä parvekkeen käytöstä näin rajoittavasti? Mielestäni ruuan valmistusta parvekkeella ei voi kieltää säännöissä, ei edes grillaamista parvekkeella, koska myös grillaaminen on mahdollista suorittaa paloturvallisesti. Oheishuomiona, että kaasupoltin keittiössä on ihan ok, mutta parvekkeella siihen suhtaudutaan vaarallisena asiana.Eikö säännön voima ole vain asioilla, joihin taloyhtiöllä on tosiasiallisesti päätösvaltaa lain perusteella? Muita asioita, joiden mukaan asukkaiden toivottaisiin elävän ja toimivan, pitäisi selkeyden vuoksi kutsua esimerkiksi talon tavoiksi.
20215_70716.jpg
Joutuuko huolimatto­muudesta vastuuseen isännöitsijä vai hallitus?
Taloyhtiön hallitus on sopinut hallituksen kokouksessa maaliskuussa 2020 isännöitsijän kanssa, että teemme huoltotyön pumppuhuoltoyhtiön kanssa, ja että isännöitsijä hoitaa tilauksen. Kun kysyttiin tilannetta syyskuussa 2021, niin isännöitsijä ei ollutkaan hoitanut asiaa.Kysymys kuuluu, kuka on vastuussa, jos pumput rikkoontuvat ja taloyhtiöön tulee vesivahinkoja? Onko taloyhtiön hallitus vastuussa, vaikka on sovittu isännöitsijän kanssa, että hän hoitaa toteutuksen, tai onko vastuu isännöinti yrityksellä, kun ovat jättäneet asian hoitamatta.
20216_71201.jpg
Voiko hallituksen pj yksin torpata aloitteen yhtiökokouksessa?
Taloyhtiössä oli kahden vuokralaisen aiheuttamaa järjestyshäiriötä jopa 20 vuotta. Häiriöt tapahtuvat julkisissa tiloissa ja häiriöilmoituksia ei otettu vakavasti. Asukkaat tekivät aloitteen järjestyssääntöjen päivityksestä koskemaan myös yhteisiä tiloja.Yhtiökokouksessa kysyttiin hautautuneen aloitteen perään. Hallituksen puheenjohtaja vaimensi keskustelun mielipiteellään, että ei tarvitse päivittää. Kolme asian kannattajaa eivät saaneet suun vuoroa, kun hallituksen puheenjohtaja puhui päälle koko ajan. Hän yksin oli vastustajana äänessä. Ei äänestetty. Miten nyt asian kanssa toimitaan, koska kokemusten perusteella halutaan kulkurauha kotiin ja kotoa pois. Sama tilannehan voi tulla eteen uudelleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton