Viikon kysymys: Hallituksen kokouspöytäkirjasta ja varajäsenistä epäselvyyttä?
Hallituksen kokouspöytäkirja ei vastaa kokouksen kulkua ja päätöksiä. Yksi jäsen on jo jättänyt pöytäkirjan allekirjoittamatta ja itse teen samoin. Mietin vain, olisiko parempaa keinoa asialle kuin erimielisen pöytäkirjan tekeminen?
Toinen askarruttava kysymys. Taloyhtiössämme on isännöitsijän mukaan ollut käytäntönä kutsua myös varajäsen ilman rajoitteita kokouksiin. Nyt kokouksessa isännöitsijä suivaantui, kun varajäsen alkaa huomautella isännöitsijän tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. Onko kutsuttu varajäsen täysivaltainen, jos muuta ei ole sovittu?
Vastaus:
Jos hallituksen jäsen ei ole yhtä mieltä hallituksen kokouksen pöytäkirjan kirjauksista, niin silloin kannattaa jättää pöytäkirjaan eriävä mielipide. Eriävästä mielipiteestä tulee käydä selvästi ilmi mitä päätöskohtaa se koskee. Eriävillä mielipiteillä on vaikutusta arvioitaessa mahdollisia vahingonkorvausvastuita.
Ensimmäiseksi hallituksen puheenjohtajan tulee huolehtia siitä, että hallituksen jäsenet tietävät mitä on päätetty, mikä on kokouksen kulku. Tämä on kylllä puheenjohtajan vastuulla. Hän tekee selvän päätösesityksen ja tästä asiasta päätetään, ei muusta. Puheenjohtaja voi vielä kerrata vaikeammissa päätösasioissa päätöksen sisällön. Näin syntyneestä päätöksestä voi sitten hallituksen jäsen jättää eriävän mielipiteen.
Se, että jätetään pöytäkirja allekirjoittamatta sen takia että sen ei katsota vastaavan kokouksen kulkua, kertoo epäonnistuneesta kokouksen johtamisesta. Vaikka on riitaisiakin asioita, niin niistäkin kuitenkin pitää pystyä tekemään päätöksiä, vaikka enemmistöpäätöksin.
Säännönmukaisesti varajäsen osallistuu kokoukseen silloin kun varsinainen jäsen on estynyt osallistumasta. Aika yleistä lienee kuitenkin että varajäsen on mukana hallituksen kokouksessa vaikka varsinaiset jäsenetkin ovat paikalla. Tässä tapauksessa varajäsen ei voi osallistua päätöksentekoon. Hänellä on puheoikeus. Selkeintä olisi että varajäsen osallistuu kokoukseen vasta kun varsinainen on estynyt. Tietty ryhti kokouskäytännössä on syytä pitää, näin vältytään monilta epäselvyyksiltä.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Juha Saarimäki
Lakimies
JuriNet