Viikon kysymys: invaparkkipaikka taloyhtiön pihan alueelle
© Adobe Stock
Meillä on invapysäköintilupa, haluaisimme myös taloyhtiön pihalle oman terassimme edustalle sellaisen kyltin. Aina ei käytettä pysäköintilupaa, auto on tavallisesti aina tallissa, mutta kun tulemme asioinnilta, tarvitsemme sellaista autopaikkaa.
Mieheni kulku on vaikeata. Onko meillä oikeus inva-autopaikkaan taloyhtiössä ja miten se pitää hakea? Taloyhtiö ilmoitti, ettei se mitään INVA-kylttejä hae eikä laita. Minkälainen on laillinen oikeus sellaisen pysäköintipaikkaan? Miten se käytännössä tapahtuu?
Vastaus:
Oikeus invapaikkaan ei ole mikään subjektiivinen oikeus, eli teillä ei ole oikeutta saada autopaikkaa itsellenne vain sillä perusteella, että asunnon haltijalla on INVA-pysäköintiin oikeuttava lupa eli Traficomin myöntämä ns. liikkumisesteisen pysäköintitunnus.
INVA-pysäköintitunnus ei suoraan oikeuta pysäköimään yksityisillä alueilla, vaan niillä on noudatettava alueiden ja taloyhtiöiden omia pysäköintisääntöjä ja liikennemerkkejä.
Pysäköintitunnuksella sen sijaan saa pysäköidä ajoneuvon yleisillä alueilla esimerkiksi pysäköintipaikoille, jotka on merkitty pyörätuolimerkillä, maksullisille pysäköintipaikoille maksua suorittamatta tai pyöräkadun ajoradalla muuallekin kuin merkitylle pysäköintipaikalle, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.