Viikon kysymys: Isännöitsijä pitkittää korjaustoimia?

Taloyhtiömme piha-alue on yhtiön hallinnassa. Talomme edusta on päällystetty betonipihakivillä. Ulko-ovemme edessä kymmenen neliön alue rajoittuu piha-alueen ja jalkakäytävän väliseen umpinaiseen puuaitaan.
Pihakivetyksen ja aidan välissä on vajaa 10 cm:n väli täytetty soralla. Aidan alaosassa on rako josta sora valuu vähitellen jalkakäytävälle ja pihakivet kallistuvat aitaan päin ja kivien raot suurenevat. Noin kaksi vuotta sitten pyysin isännöitsijää korjauttamaan aita. Usean huomautuksen jälkeenkään aitaa ei ole lupauksista huolimatta korjattu. Syyskuussa 2013 hallituksen kokouksen pöytäkirjaan on kirjattu, että aita korjataan.
Maaliskuussa 2014 hallitus vaihtoi isännöitsijää. Toukokuussa 2014 yhtiökokouksessa yksimielisesti päätettiin, että aita ja pihakivetys korjataan hallituksen katsottua milloin taloyhtiöllä on varaa.
Hallituksen kokouksien jälkeen tiedustelimme isännöitsijältä asiasta. Isännöitsijä ei suostunut keskustelemaan asiasta, vaan toimistotyöntekijä lähetti hänen puolestaan tekstiviestin, että asiasta tulee tiedote.
Nyt on kaksi viikkoa kulunut, isännöitsijä on aloittanut loman, eikä tiedotetta ole tullut. Miten kauan korjausta voi pitkittää ja voiko osakkeenomistaja jotenkin jouduttaa asiaa? Nythän pihakivet kallistuvat koko ajan lisää ja korjauskustannukset kohoavat? Muutamat osakkaista haluaisivat piha-alueen osakkaiden hallintaan ja muutoksen yhtiöjärjestykseen. Kuka on sen jälkeen vastuussa korjaamattomasta aidasta ja pihasta?
Vastaus:
Vaikuttaa sille, että korjauskustannukset nousevat koko ajan kun laatoituksen saumat kasvavat sitä mukaan kun hiekka valuu reunalta pois. Mitä pikemmin aita korjataan, sen edullisemmaksi korjaus tulee. Yrittäkää lomien jälkeen saada asia hoidettua. Mitään aikarajaa oikeuskäytännössä tai lainsäädännössä ei tällaisille asioille ole muodostunut tai säädetty.
Yleinen huolellisuusvelvoite koskee kuitenkin myös hallitusta ja isännöitsijää. Eli asiat pitää hoitaa joutuisasti siten, ettei asian hoitamisen viivästyminen aiheutua turhia lisäkustannuksia. Yhtiöjärjestyksen muuttamisen yhteydessä tulee ja on hyväkin sopia myös siitä, miten hoitovastuu jakautuu pihojen osalta jatkossa.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."
Markus Talvio
OTM, Toimitusjohtaja
JuriNet Tampere

Aiheeseen liittyvää

Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?

Avainten jakaminen?

Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?

Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
