Viikon kysymys: Isännöitsijästä on tehty rikosilmoitus. Voimmeko irtisanoa isännöitsijän?
Voimmeko me osakkeenomistajat irtisanoa isännöitsijän, joka on myös hallituksessa? 12 asunnon rivitalon pihakokouksissa 8 asuntoa haluaa isännöitsijän pois. Hallituksen muut jäsenet eivät tee mitään asian hyväksi, eikä hallitus kutsu yhtiökokousta koolle. Isännöitsijä on epärehellinen ja hänestä on tehty 2 rikosilmoitusta.
Aloimme selvittään vesivahinkoa hallituksen puheenjohtajan asunnossa, josta koko lasku on laitettu taloyhtiön maksettavaksi. Olin silloin hallituksessa, enkä tiennyt mitään, siitä että asunnossa olisi ollut vesivahinko. Isännöitsijä oli vain laittanut vesivahinkolaskut tilinpäätökseen ilman valvontaa, ei purkukatselmusta, ei mitään ilmoitusta, eikä edes lupaa aloittaa remonttia.
Isännöitsijä ei itse ollut silloin hallituksessa. Hän ei vastaa kysymyksiin, lyö luurin korvaan, lopetti jopa öljyn tilaamisen. Voimmeko siis ilman yhtiökokousta enemmistöpäätöksellä kirjallisesti erottaa hallituksen jäsenen ja isännöitsijän?
Vastaus:
Osakkaat käyttävät yhtiössä päätösvaltaa yhtiökokouksessa. Voitte luonnollisesti irtisanoa isännöintisopimuksen sopimuksen ehtojen mukaisesti jos siihen on perusteita, mutta yhtiökokouksen päätöksellä. Onko teillä isännöintisopimusta?
Toinen asia on se, että isännöitsijä irtisanottaessakin jatkaa hallituksen jäsenenä, jos hallituksen kokoonpanoa ei myös muuteta, mutta sen jälkeen hän ei toimi enää isännöitsijänä. Asiasta päättää käytännössä ylimääräinen yhtiökokous.
Lain mukaan hallitus kutsuu yhtiökokouksen koolle. Ylimääräinen yhtiökokous on pidettävä hallituksen kutsusta, jos sitä vaativat tilintarkastaja, toiminnantarkastaja tai osakkeenomistajat, joilla on yhteensä 1/10 (tai yhtiöjärjestyksessä määrätty pienempi) osa kaikista osakkeista.
Vaatimuksen on oltava kirjallinen ja kokouksen pitämistä on vaadittava tietyn asian käsittelemistä varten (eli isännöintisopimuksen irtisanomiseksi tms.). Kokouskutsu on toimitettava osakkaille kahden viikon kuluessa vaatimuksen saapumisesta. Jos vaaditte ylimääräistä yhtiökokousta, on hallituksen siis kutsuttava kokous koolle, hallitus ei voi toimia vastoin lakia, tai ainakin siitä saattaa seurata vahingonkorvausvelvollisuus.
Lainmukainen korvausvastuu
Kannattaa siis muistaa, ja myös muistuttaa hallitusta, että lain mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään huolellisuusvelvoitteen vastaisesti tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle.
Hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava myös vahinko, jonka hän on tehtävässään muuten asunto-osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle.
Jos isännöitsijänä on isännöintiyhteisö, vastaavat vahingosta yhteisö ja päävastuullinen isännöitsijä.
Onko edellytyksiä jatkaa
Hallituksen kokoonpanosta ja isännöitsijän edellytyksistä jatkaa taloyhtiössä tulisi yhtiössänne keskustella avoimesti. Päätökset tehdään yhtiökokouksessa enemmistöpäätöksinä, kuten hallituksen valinta yleensäkin. 12 asunnon yhtiössä 8 asunnon enemmistö saa tahtonsa lähtökohtaisesti läpi kertomassasi asiassa.
Info
Oikeusneuvontaa Rakenna & Remontoi -messuilla
Perjantaina 24.1.2025 tunnin mittainen ilmainen lakineuvontaklinikka Rakenna & Remontoi -messuilla taloyhtiöpäivänä.
Kiinteistöjuristi Markus Talvio on valmiina vastaamaan kysymyksiisi taloyhtiöiden remonttien vastuista ja säännöksistä. Mitkä lait ja määräykset vaikuttavat vastuunjakoon? Miten toimia, jos remontissa ilmenee ongelmia?
Markus Talvio on tavattavissa Rakentajan osastolla luennon jälkeen klo 15.15–16.15. Hyödynnä tämä ainutlaatuinen tilaisuus saada asiantuntevaa oikeusneuvontaa ja selvitä, miten varmistat remonttien sujuvuuden taloyhtiössäsi!
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Tarvitsetko lakimiehen apua?
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."