Viikon kysymys: Kaksi kysymystä yhtiövastikkeen korotuksesta
Kuva Shutterstock
Ensimmäinen kysymys:
Kuinka suurella enemmistöllä yhtiövastikkeen summaa voidaan muuttaa?
Vastaus:
Ensinnäkin yhtiövastikkeen määräytymisen perusteet on määritelty todennäköisesti yhtiöjärjestyksessänne. Vastikkeen nostamiseen muiden edellytysten täyttyessä riittää enemmistön tahto.
Tämä tarkoittaa sitä, että kun yli puolet kannattaa ehdotusta vastikkeen nostamista, voi yhtiökokous tehdä päätöksen vastikkeen nostamisesta.
Toinen kysymys:
Pidimme hallituksen kokouksen, jossa teimme esityslistan yhtiökokouksen asialistaksi. Yhtiökokouskutsut on lähetetty ja yhtiökokous on tarkoitus pitää elokuun lopussa. Nyt on yksi osakas vaatinut asialistalle asian, joka vaatisi yhtiökokouksen päätöksen. Miten voimme asiassa toimia? Laatia uuden asialistan, keskustella vain asiasta ja päättää seuraavassa yhtiökokouksessa vai antaa uusi esityslista kokouksen alla vain paikalla oleville tahoille? Asia koskee maksun korotuksia.
Vastaus:
Laatikaa uusi esityslista kokoukseen, jos ehditte. Muutoin ette voi asiassa tehdä päätöksiä. Keskustella toki asiasta voitte.
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.