Viikon kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
Kysymys: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
Yhtiökokouksessa 28.5.2009 päätettiin autokatoksen, jätekatoksen ja ulkoiluvälinevaraston rakentamisesta sekä koko piha-alueen saneerauksesta. Urakkatarjoukset oli pyydetty viideltä urakoitsijalta, kahdelta saatiin tarjous. Halvin tarjous oli 210 310,00 eur(= urakkahinta 193 110 eur + suunnittelu valvontakustannus ja varaus muutos- /lisätöille).
Hallitus esittää töiden suorittajaksi tämän summan tehnyttä. Oliko hallituksella valta ilman uutta yhtiökokousta päättää asiasta. Nyt keväällä pidetyssä yhtikokouksessa ei puheenjohtaja antanut äänestää asiasta. Mitä voi tehdä, että tämä estetään kun kokouksessa olleiden enemmistö on vastaan näin kallista remonttia ja esitimme pelkän sala-ojan sekä sokkelin suojan asentamista. Mutta meille ei siis annettu oikeutta tänä keväänä äänestää kokouksessa.
Vastaus:
Pääsääntö on, että osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa ole laissa tai yhtiöjärjestyksessä uskottu yhtiön hallitukselle. Yhtiökokous päättää kunnossapidosta, joka on laajakantoinen taikka vaikuttaa olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin.
Hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka ovat epätavallisia tai laajakantoisia, vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen taikka vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muihin osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin.
Jos 28.5.2009 pidetyssä yhtiökokouksessa on vain päätetty pyytää tarjoukset koko piha-alueen saneerauksesta, ei hallituksella ole ollut oikeutta ilman yhtiökokouksen päätöstä valita halvinta tarjousta, vaan yhtiökokouksen olisi tullut päättää asiasta.
Jos tämän kevään yhtiökokouksessa saneerausasia on ollut kokouksen asialistalla ja ette ole saaneet esittää vastaehdotusta ja teitä on kielletty äänestämästä, niin tuntematta enempää asian yksityiskohtia, näyttäisi siltä, että yhtiökokouksessa ei ole menetelty asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ja näiltä osin yhtiökokouksen päätös olisi joko mitätön tai ainakin moitteenvarainen. Moitekanne on nostettava kolmen kuukauden kuluttua päätöksen teosta uhalla, että päätöstä muuten pidetään pätevänä.
Olli Forsell
asianajaja,
Asianajotoimisto Romo & Ilonen Oy
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.