Viikon kysymys: Kosteutta kylpyhuoneessa?
Ostimme paritaloasunnon (rak.v. 1994) vuosi sitten pienestä taloyhtiöstä. Yhtiössä ei ole isännöitsijää, vaan asiat hoituu, jos hoituu hallituksen toimesta.
Muuton jälkeen huomasimme kylpyhuoneessa suihkutilassa lattialaatoissa hiushalkeamia ja sen lisäksi edellinen asukas oli vaihtanut muutamia seinälaattoja suihkutilassa. Emme havainneet vaihdettuja laattoja esittelyssä, emmekä myöskään vaatineet kosteusmittausta ennen kaupantekoa, koska kylpyhuone näytti päällisin puolin olevan kunnossa. Kyseessä on siis talon ulkoseinä ja suihkutila on kellarikerroksessa, maan alla. Silloinen hallituksen jäsen oli sitä mieltä, ettei hiushalkeamat vielä välttämättä tarkoita kosteusvauriota rakenteissa.
Keväällä havaitsimme värimuutoksia muutamassa suihkutilan seinälaatassa. Laatat näyttävät ikään kuin märiltä. Tilanne pysyi kevään ja kesän samanlaisena, mutta nyt se näyttää jatkuvan jo seuraavaan laattaan. Lähetin hallitukselle asiasta sähköpostia ja kutsuin heidät katsomaan ongelmaa, sillä haluamme selvittää mistä se johtuu. Saimme vastauksen, että vuokratkaa kosteusmittari tai teettäkää kosteusmittaus. En usko pelkän pintapuolisen kosteusmittauksen tuovan ratkaisua asiaan, sillä siitä tuskin selviää mistä ongelma johtuu. Mikä neuvoksi, jotta saisimme ongelmaan aiheuttajasta ja laajuudesta ammattimaisen selvityksen ja kuka vastaa mahdollisesti aiheutuvista kuluista?
Vastaus:
Ensimmäiseksi on teetettävä kosteusmittaus tai -kartoitus niitä tekevällä yrityksellä, jolloin selvitetään, onko rakenteissa kosteutta ja sen mahdollinen syy.
Mikäli kosteutta on, jakautuu vastuu vahingon selvittämisestä ja korjaamisesta asunto-osakeyhtiölain 4 luvun säännösten mukaisesti, ellei yhtiöjärjestyksessä ole tästä poikettu. Lain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Ulko- ja väliseinät ovat rakenteita. Osakkeenomistajan on lain mukaan pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat.
Yhtiöllä on velvollisuus korjata osakkeenomistajan hallinnassa olevien tilojen sisäosat, jos sisäosat ovat vaurioituneet yhtiön vastuulla olevan rakennuksen osan vaurioitumisen vuoksi tai jos sisäosat vaurioituvat yhtiön vastuulle kuuluvaa rakennuksen osaa korjattaessa. Tämä ennallistamisvelvollisuus rajoittuu kuitenkin vain ns. perustasoon eli yhtiössä korjaushetkellä tavanomaiseksi katsottavaan tasoon.
Mikäli vahinko yhtiön kunnossapitovastuun piiriin kuuluvassa rakenteessa johtuu kuitenkin osakkeenomistajan puolella olevasta syystä ts. huoneiston virheellisestä käytöstä taikka huolimattomuudesta tai virheistä osakkeenomistajan oman kunnossapitovastuun piiriin kuuluvissa töissä tai muutostöissä, osakkeenomistaja on velvollinen korvaamaan yhtiölle aiheutuneen vahingon.
Mikäli yhtiön suorittamista korjaustoimista aiheutuu kysyjälle kustannuksia esim. rahoitusvastikkeen muodossa, voi tällöin kohdistaa hinnanalennus tai vahingonkorvausvaatimuksen taloudellisen virheen perusteella myyjää vastaan. Myös, mikäli kosteusvahinko johtuu siitä, että myyjän tekemissä tai teettämissä muutostöissä on ollut virheitä tai puutteita voi vaatimukset kohdistaa myyjään. Edellytyksenä kuitenkin on, että ostaja reklamoi myyjää virheestä kohtuullisessa ajassa siitä kun havaitsi virheen tai hänen olisi pitänyt se havaita.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."