• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Kuka on vastuussa hoitamattomista kiinteistön lumitöistä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 22.10.2024
lumityöt-taloyhtiössä-1920x1080

Kuvituskuva: Envato

Eräänä vuonna sekä pelastuslaitos että poliisi puuttuivat Helsingin rakennusviraston laiminlyönteihin katualueiden hoidossa. Kaupunki oli aurannut mm. Kallion alueella katuja ja aiheuttanut kadunvarteen pysäköidyille autoilijoille aamu jumpan. Autojen sivulla oli noin 0,50 – 0,80 m kovan lumivalli, jota oli hyvin vaikea poistaa.

Muutamien autojen kylkiin oli jopa tullut lumilohkareista naarmuja.

Kaupunki oli aurannut lumet kiinteistöjen vastuulle ja kaupunki vaati kiinteistöjä poistamaan ko. vallit. Kiinteistöt ovat hoitaneet oman osuutensa jokseenkin hyvin, mutta kaupunki ei.

Voisiko kaupunki alkaa sakottaa kiinteistöjä hoitamattomista lumitöistä? Mahtaako poliisi käyttää "kaupunkilaista järkeä" laatiessaan sakkoja kiinteistöille? Eli kysymykseni kuuluu: onko hoitamattomasta kiinteistön lumitöistä vastuussa taloyhtiön hallitus, isännöitsijä vai taloyhtiön huoltoyhtiö. Kenelle se sakko kirjoitetaan?

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Vastaus:

Kaupunkilaisjärjen käyttäminen on sallittua tässäkin asiassa puolin ja toisin. Kun lunta sataa reilusti jopa kymmeniä senttejä yön aikana, on ainakin Helsingin rakennusvirastolla kädet täynnä töitä. Kaikkea lunta ei millään saada aurattua pois sillä tavalla ajoissa aamuksi, ettei se kenellekään aiheuttaisi haittaa.

Autojen vahingoittaminen on sitten toinen juttu. Jos sellaista sattuu, on auton omistajan syytä dokumentoida tilanne välittömästi esimerkiksi valokuvin riittävällä tavalla.

Lähtökohtaisesti taloyhtiön kohdalla jalkakäytävällä oleva lumi ja sen pois kuljettaminen, sekä jalkakäytävälle tieltä auratun lumen pois kuljettaminen ovat taloyhtiön vastuulla.

Kaupunki ei voi ketään sakottaa, eli kaupungilla ei sakotusoikeutta ole hoitovelvoitteen laiminlyönnin perusteella. Poliisi voi kuitenkin ääritapauksessa kirjoittaa sakon taloyhtiön eli kiinteistön omistajan edustajalle.

Lain mukaan isännöitsijä edustaa taloyhtiötä, eli poliisi kirjoittaa sakon isännöitsijälle. Jos taloyhtiöllä ei ole isännöitsijää, voidaan sakko kirjoittaa yhdelle (tai vaikka kaikille) hallituksen jäsenille. Sakon suuruus todennäköisesti olisi 4 päiväsakkoa ja ilmeisimmin perusteena voisi olla järjestyslain rikkominen, eli kovin suuresta sakosta ei ole kyse. Summa olisi riippuvainen henkilön tuloista.

En usko, että poliisi lähtee taloyhtiöitä suin päin sakottamaan. Helsingissä on nimittäin katutarkastajia, jotka muun toiminnan ohessa valvovat kiinteistöjen ja taloyhtiöiden aurausvelvoitteiden suorittamista. Nämä valvojat voivat tapauksesta riippuen ilmoittaa asiasta heti poliisille tai/ja lisäksi lähettää taloyhtiölle huomautuksen ja asettaa taloyhtiölle määräajan asian korjaamiseksi eli aurausten tekemiseksi siltä osin kun ne taloyhtiön vastuulle kuuluvat.

Jos taloyhtiö ei noudata annettua määräaikaa, voidaan sille perustellusta syytä antaa lisäaikaa, jos velvoitteen noudattamatta jättämiselle on hyväksyttävä syy.

Näkisin siis sakotuksen vasta viimeisenä keinona. Sakkohan on sanktio laiminlyönnistä, rikkeestä tai rikoksesta. Ainakaan toistaiseksi poliisi ei ole käsitykseni mukaan sakottanut kiinteistöjen omistajia, mutta valmius siihen on ilmeisimmin olemassa.

Ennen sakotusta poliisi voi ottaa suoraan yhteyttä isännöitsijään ja ilmoittaa, että talviauraus ja/tai talvihoito on syytä nyt hoitaa kuntoon välittömästi. Poliisin ilmoituksen mukaan jo soitto on saanut kiinteistön omistajat / huoltoyhtiön yleensä toimimaan, eikä sakotusta ole tarvittu.

Jurinet logo

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton