Viikon kysymys: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
Ostimme talvella erillistalon (rak -47). Yhtiössä kaikilla on vastuu omasta pihasta ja rakenteista. Ostohetkellä tätä vain mainittiin isännöitsijätodistuksessa (yhtiöjärjestystä oltiin uusimassa).
Nyt talosta löytyi lahonnut kantava rakenne. Onko tämä myyjän vai yhtiön vastuulla? Ostaessamme talon välittäjä tiedotti hyvin tarkasti että kaikki ovat itse vastuussa rakenteista mutta on tullut ilme ettei entinen omistaja tätä hyväksynyt. Kuntotarkastuksessa ei myöskään ilmennyt.
Onko myyjä vastuussa vaikkei yhtiöjärjestyksessä vastuuta mainittu myyntihetkellä? Isännöitsijätodistuksen mukaan päätös on tehty 80-luvulla eli ennen myyjän omistusaikoja.
Kysymys: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
Vastaus:
Kysymyksessä kerrotaan, että yhtiössä kaikilla on vastuu omasta pihasta ja rakenteista. Kysymyksestä saa sen käsityksen, että tämä vastuu on perustunut 80-luvulla tehtyyn päätökseen, jota ei kuitenkaan ole kirjattu yhtiöjärjestykseen. Lisäksi kysymyksestä käy ilmi, ettei osakkeet kysyjälle myynyt entinen omistaja ole hyväksynyt mainittua vastuunjaon muutosta.
Nykyisen 1.7.2010 voimaantulleen asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön on pidettävä kunnossa mm. osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Voimassaoleva asunto-osakeyhtiölaki lähtee myös siitä, että yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken lain säännösten mukaan, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.
Kysymyksen mukaan yhtiöjärjestystä oltiin uusimassa, mutta siitä ei ilmene, koska yhtiöjärjestyksen muutos on rekisteröity. Voimassaolevan asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöjärjestyksen muuttamista ei saa kuitenkaan panna täytäntöön ennen kuin se on rekisteröity.
Kysymyksestä ei ilmene, onko kunnossapitovastuun toteuttaminen ko. lahonneen kantavan rakenteen osalta tullut ajankohtaiseksi ennen vai jälkeen yhtiöjärjestyksen muutoksen rekisteröimisen, jos se on rekisteröity. Mikäli yhtiöjärjestyksen mahdollista muutosta vastuun kuulumisesta myös rakenteiden osalta osakkeenomistajalle ei ole tuossa vaiheessa rekisteröity, vastaa korjaustoimenpiteistä asunto-osakeyhtiö.
Mikäli osakkeenomistajat joutuvat omalta osaltaan osallistumaan yhtiöjärjestyksen vastikejyvitysten mukaisella osuudella korjauskustannuksiin esim. rahoitusvastikkeen muodossa, on ostajalla mahdollisuus vaatia tätä osuutta myyjältä hinnanalennuksena.
Mikäli taas yhtiöjärjestyksen muutos on jo rekisteröity, kun kunnossapitovastuun toteuttaminen tulee ajankohtaiseksi, on lähtökohtana se, että osakkeenomistaja suorittaa tarvittavat korjaustoi-menpiteet. Tällöin hän voi mielestäni esittää hinnanalennusvaatimuksen myyjää kohtaan tällä perusteella.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!