• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Kuka vastaa lattialämmityksemme asennuksesta?

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 21.03.2025
kysy-juristilta-kysy-vastaamme-palsta-omataloyhtiö-1920x1080

Meillä on rivitalo, missä mm. uima-allas on osassa asuntoja omatoimisesti poistettu ja lattiaan on sen jälkeen asennettu lämminvesikiertoinen lattialämmitys. Lämmityslaitteen on ilmeisesti asentanut aikaisempi omistaja, siitä ei löydy mitään erillistä sopimusta mutta se on kuitenkin yhdistetty yhtiön lämminvesikiertojärjestelmään, jolla myös muut altaan ulkopuoliset tilat alakerrassa on lämmitetty. Allas-alue on aika iso ehkä noin 21 m ja se on ulkoseinän vieressä ja valtaosin seinät ovat maanalaista tilaa.

Muutos on aikanaan varmaan ollut yhtiön mieleinen, koska siinä on säästetty vedessä, vedenlämmityksessä ja järjestelmän ylläpitokustannuksissakin. Nyt tässä tilassa on vain yksi pieni vesikiertoinen patteri seinässä.

Nyt putkistosaneerauksen yhteydessä lämminvesikiertojärjestelmästä luovutaan ja alakertaan tulee sähköinen lattialämmitys. Tämän entisen uima-allas lattianlämmityksen alue on epäselvää, kenen vastuulle se kuuluu ja tarvitaanko sille kohtaa edes lämmitystä. Itse olen sitä mieltä, että tila tarvitsee lattialämmityksen, koska alue on niin iso, ulkoseinä isolta osin maan alla ja ennenkin ko. tila on ollut yhteydessä yhtiön ylläpitämään lämminvesijärjestelmään.

Mielestäni lämmityksen laitto ko. alueelle ei ole osakkaan vaan yhtiön vastuulla. Pitäisikö yhtiön kustantaa putkiremontissa tämä allasalueen lämmityksen laitto kokonaan tai osittain?

Vastaus

Kysyit, pitäisikö yhtiön kustantaa putkiremontissa allasalueen lämmityksen asennus kokonaan tai osittain? Hyvä kysymys. Kysymyksesi on kuitenkin sen luonteinen, ettei siihen historiaanne ensin enempää perehtymättä pysty antamaan ihan yksiselitteistä vastausta.

Kustannus- ja kunnossapitovastuuseen, eli siihen kuka muutokset maksaa, vaikuttaa ensinnäkin se, mitä taloyhtiön kanssa on aikanaan sovittu ja onko muutokselle pyydetty ja saatu taloyhtiön lupa.

Jos lämmityslaite on edellisen osakkeenomistajan toimesta yhdistetty yhtiön lämminvesikiertojärjestelmään ja asennettu erilainen lämmitys ilman taloyhtiön lupaa, vastaa kaikista muutoskustannuksista nytkin lähtökohtaisesti osakas itse.

Onkohan uima-allastilan käyttötarkoitusta muutettu niin, että muutos olisi vaatinut myös viranomaislupia? Onko märkätiloja esimerkiksi muutettu asuinkäyttöön?

Joka tapauksessa, kirjoitit, että uima-allas on osassa asuntoja omatoimisesti poistettu ja lattiaan on kyseisiin huoneistoihin sen jälkeen asennettu lämminvesikiertoinen lattialämmitys. Näin ollen kuulostaa sille, että taloyhtiössänne saattaisi olla ollut johonkin päätökseen perustunut käytäntö hyväksyttynä tältä osin? Onko osakkailla tai entisillä osakkailla muistikuvia tällaisesta?

Suosittelen, että otatte yhteyttä toimistoomme tai johonkin toiseen laki- ja asianajotoimistoon, sekä pyydätte osaavaa kiinteistöjuristia tutkimaan asianne. Asian selvittäminen kunnolla olisi taloyhtiön etu ensinnäkin siksi, että teette juridisesti kestävän päätöksen kustannusten jakamisen osalta. Juristin kustannukset kuuluvat taloyhtiön maksettavaksi, jos hallitus päättäisi tällaisen konsultaation tilata. Tämä tarkoittaa myös osakkaiden yhdenvertaista kohtelua nyt ja tulevaisuudessa.

Asian selvittäminen ja asiantuntijalausunto hallituksen käyttöön päätöksenteon perustaksi maksaisi meiltä tilattuna kysymykseesi perustuen noin 1.500–2.500 euroa (sis. alv).

Jätä sinäkin oma kysymyksesi täältä >>

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Jurinet logo
https://www.jurinet.fi/yhteys/?utm_source=www.omataloyhtio.fi&utm_medium=content&utm_campaign=partnership

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

lakimies Markus Talvion kuva

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20238_82950.jpg
Miksi kärhö ei kuki? Asiantuntija vastaa
Miksi 3 v. kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton