Viikon kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
Putkiremontin yhteydessä pattereiden venttilejä vaihdettiin. Patterin putki irtosi ja vettä valui olohuoneen parketille. Remonttifirma ei itse ilmoittanut omistajalle vahingosta, ja kysyttäessä selitykset olivat hyvin epäselkeitä.
Paikalla kävi kosteusvaurioita kartoittava firma, jonka laustuntoon jää selkeitä epävarmuustekijöitä mm. siitä onko putki vuotanut jo aiemmin, onko parketin alla vettä jne. Kosteusmittaus tehtiin ainoastaan irronneen putken reiästä ja alapuolisen asunnon katosta. Parketti oli selkeästi turvonnut ko. alueelta. Omistajana pyysin, että parketti aukaistaisiin pieneltä alueelta, jotta mahdollinen parketin alla oleva kosteus voitaisiin kartoittaa.
Isännöistijä ja remontinvalvoja kieltäytyvät kokonaan yhteistyöstä, ja näin ollen heidän päätöksellään parketin aukaisu kielletään kartoitusta varten.
Kuka on vastuussa, jos asunnossa myöhemmin ilmenee asiaan liittyviä ongelmia?
Kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
Vastaus:
Putkiremonttia tehnyt firma on tietenkin vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Ilmeisesti nyt kuitenkin remonttifirma kiistää vahingon ja väittää, että patterin putki olisi vuotanut jo aiemmin. Kysymys on tältä osin lähinnä siitä, kumman -osakkeenomistajan vai remonttifirman- näytöt ovat uskottavampia. Joka tapauksessa osakkeenomistajan kannattaa pyrkiä dokumentoimaan asiaa mahdollisimman hyvin esim. valokuvien avulla.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö vastaa mm. vesijohtoverkoston kunnosta. Mikäli katsotaan, että putki on vuotanut jo ennen remonttia, vesivahingosta vastaa taloyhtiö. Mahdollisesti tulevaisuudessa ilmenevien ongelmien varalta kannattaa hankkia todisteet myös siitä, että isännöitsijä ja remontin valvoja eivät antaneet lupaa kosteuden selvittämiseksi parketin alta.
Kari Lehtinen
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Romo & Ilonen Oy, Lahti
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!