• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 02.08.2011
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Putkiremontin yhteydessä pattereiden venttilejä vaihdettiin. Patterin putki irtosi ja vettä valui olohuoneen parketille. Remonttifirma ei itse ilmoittanut omistajalle vahingosta, ja kysyttäessä selitykset olivat hyvin epäselkeitä.

Paikalla kävi kosteusvaurioita kartoittava firma, jonka laustuntoon jää selkeitä epävarmuustekijöitä mm. siitä onko putki vuotanut jo aiemmin, onko parketin alla vettä jne. Kosteusmittaus tehtiin ainoastaan irronneen putken reiästä ja alapuolisen asunnon katosta. Parketti oli selkeästi turvonnut ko. alueelta. Omistajana pyysin, että parketti aukaistaisiin pieneltä alueelta, jotta mahdollinen parketin alla oleva kosteus voitaisiin kartoittaa.

Isännöistijä ja remontinvalvoja kieltäytyvät kokonaan yhteistyöstä, ja näin ollen heidän päätöksellään parketin aukaisu kielletään kartoitusta varten.

Kuka on vastuussa, jos asunnossa myöhemmin ilmenee asiaan liittyviä ongelmia?

Kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?

Vastaus:

Putkiremonttia tehnyt firma on tietenkin vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Ilmeisesti nyt kuitenkin remonttifirma kiistää vahingon ja väittää, että patterin putki olisi vuotanut jo aiemmin. Kysymys on tältä osin lähinnä siitä, kumman -osakkeenomistajan vai remonttifirman- näytöt ovat uskottavampia. Joka tapauksessa osakkeenomistajan kannattaa pyrkiä dokumentoimaan asiaa mahdollisimman hyvin esim. valokuvien avulla.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö vastaa mm. vesijohtoverkoston kunnosta. Mikäli katsotaan, että putki on vuotanut jo ennen remonttia, vesivahingosta vastaa taloyhtiö. Mahdollisesti tulevaisuudessa ilmenevien ongelmien varalta kannattaa hankkia todisteet myös siitä, että isännöitsijä ja remontin valvoja eivät antaneet lupaa kosteuden selvittämiseksi parketin alta.

Kari Lehtinen
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Romo & Ilonen Oy, Lahti

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton