Viikon kysymys: Kylmäkellarin lattian valuun toimenpidelupa 24 vuoden jälkeen?
Asumme paritalossa. Olemme muuttaneet yhtiöjärjestyksemme niin, että jokainen asukas kunnostaa ja huolehtii omaan asuntoonsa kohdistuneet korjaus- ja muutostyöt. Olemme asuneet yhtiössä 24 vuotta. Asuntomme pohjakerroksessa, takkahuoneen, saunan ja kph:n lisäksi on kylmävarasto, johon käynti talon ulkopuolelta. Osakasnaapurilla (seinänaapurilla) on samanlainen. Osakasnaapurin kylmävarastotilaa on ennen meidän muuttoa (yli 24v sitten) kaivettu syvemmäksi ja valettu paksu betonilattia ja sen päälle on muurattu tiiliseinä erottamaan heidän ja meidän kellarit toisistaan.
Ostaessamme asunnon saimme piirroksen pohjakerroksesta, jossa näkyy myös naapuriosakkaan pohjakerrostilat kylmävarastoineen. Kellarimme lattiasta oli ostohetkellä valettu n. 10m2. Naapurikellarin kaivamisen jäljiltä oli iso kasa kaivuujätettä jäänyt kellarimme puolelle. Poistimme sen ja tasoitimme lattian, lisäksi valoimme lattiapinnaksi ohuen sementtilattian n. 4m2. Kylmäkellari on asuntomme alla, mutta sitä ei lasketa asuin-neliöihin. Nyt yhtiöömme kuuluvan toisen paritalon osakas (hallituksen jäsen) on esittänyt meille vaatimuksen, että meidän pitää hakea 24 vuoden asumisen jälkeen 4m2 lattiavalulle toimenpidelupa.
1. Voiko naapuritalon osakas puuttua asuntomme asioihin?
2. Pitääkö 24 vuoden asumisen jälkeen vielä hakea toimenpidelupaa 4m2 valulle.
3. Voimmeko vaatia osakasnaapuriltamme (seinänaapuri) nähtäväksi lupaa heidän lattiavalusta ja muuratusta tiiliseinästä.
4. Jos lupia ei ole, voiko jatkaa rauhassa asumista, koska lattiastahan ei ole ollut kenelläkään haittaa?
Kysymys: Kylmäkellarin lattian valuun toimenpidelupa 24 vuoden jälkeen?
Vastaus:
1. Osakkeenomistajan oikeudesta tehdä kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa säädetään asunto-osakeyhtiölain 5 luvussa. Osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen. Näkemykseni mukaan ilmoitusvelvollisuus on olemassa, koska kysymyksessä esitettyjen tietojen mukaan asunnon pohjakerroksessa sijaitsevaan kylmävarastoon on valettu lattia sekä muurattu tiiliseinä erottamaan kellaritilat toisistaan.
Osakkaan muutostyöilmoituksen käsittelee ja yhtiön suostumuksen antamisesta päättää yleensä hallitus. Jos muutokseen vaaditaan viranomaisen lupa, on hallituksen haettava lupa tai valtuutettava osakkeenomistaja hakemaan se. Asiassa on siis hallituksella oikeus päättää mahdollisen toimenpideluvan hakemisesta, ei yksittäisellä osakkaalla.
2. Rakennus- ja toimenpideluvista on säädetty maankäyttö- ja rakennuslain 18 luvussa. Lupamenettelyissä on paikkakuntakohtaisia eroja. Lisätietoa toimenpidelupavaatimuksista saatte kuntanne rakennustarkastajalta. Rakennusvalvonnan viranomaisilla on oikeus jälkikäteen puuttua luvattomasti, luvan vastaisesti tai muuten asiattomasti toteutettuihin korjauksiin. Kuten yllä on mainittu rakennus- ja toimenpideluvan hakijana on aina taloyhtiö, ei osakas. Asunto-osakeyhtiön hallitus voi myös valtuuttaa osakkeenomistajan hakemaan luvan antamansa valtakirjan nojalla.
3. Yhdenvertaisuusperiaatteella on keskeinen rooli asunto-osakeyhtiölaissa. Asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 10 §:n mukaan kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella. Muutostyöilmoitusten, suostumusten ja työn suorittamiselle asetettavien ehtojen osalta on toimittava yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen. Mikäli siis hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin kysyjän lattiavalua koskien, tulisi näin tapahtua myös naapurin osalta.
4. Mikäli taloyhtiön hallitus tai rakennusvalvonnan viranomaiset eivät näe aihetta ryhtyä toimenpiteisiin, päättyy asian käsittely siihen.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!