Viikon kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?
Ostin asunnon keväällä ja sain sen pitkäaikaiselta vuokralaiselta haltuuni 1.10.2011. Sain heti lokakuun alussa postia isännöitsijältä taloyhtiössä tehtävästä kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Ilmoitin kylpyhuoneen parista heiluvasta lattialaatasta ja muista puutteista. Kuulin että kyseiseen asuntoon ei oltu päästy tekemään katsastusta. Ehdotin, että eikö olisi järkevää saattaa kylpyhuone käyttökuntoon kevytsaneerauksen yhteydessä. Suostuin kustantamaan uudet laatat lattiaan ja maksamaan asennustyön lattialaattojen suhteen. Työn tekisi omalla ajalla sama yhtiö joka oli palkattu tekemään yhtiön kevytsaneeraus.
Lattia purettiin ja kylpyhuoneen kosteus-ja homevauriot paljastuivat. Hometta löytyi seinistä. Vesi oli päässyt seinään n.20 cm korkeudessa pintavetona kulkevien kuuma-ja kylmävesiputkien kiinnikeruuvien reistä. Kaikki kiinnikeruuvit olivat heiluvia ja osa irti seinästä jopa 5-7mm.
Taloyhtiö otti remontin haltuun ja vessa purettiin kokonaisuudessaan. Minun tulisi nyt kuitenkin maksaa kylpyhuoneen kaikki pinnat ja lattia- ja seinälaattojen asennus, koska heidän mielestä olin tehnyt aloitteen remontissa. Aloitehan oli selkeästi taloyhtiön heidän ilmoittaessaan kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Lapun saadessani tein ilmoituksen kylpyhuoneen tilasta ja ehdotin vain, että eikö olisi järkevää korjata lattia kylpyhuoneiden kevytsaneerauksen yhteydessä. Onko kaikki pinnat ja asennus nyt mahdollista laskuttaa minulta ja kuka tässä tapauksessa maksaa uudet pintavetoputket ja hanat.
Kosteuskartottajan lokakuussa 2011 antama raportti kertoi, että home-ja kosteusvauriot ovat syntyneet vuosien varrella. Onko edellisellä omistajalla ja hänen vuokralaisellaan vastuuta kylpyhuoneen kunnosta. Vuokralainen on asunut yksiössä vuodesta -95 ja asuntoon oli merkitty asumaan viimeiseksi kahdeksi vuodeksi myös asunto-osakkeen viimeisin omistaja. Mikä on tässä tilanteessa heidän vastuu kylpyhuoneesta. Eikö asukkaalla ole ilmoitusvastuu taloyhtiölle.
Ostaessani näin kylpyhuoneen kuntokartoituksen (tehty 23.3.2011), jossa havaittiin puutteita lattiarakenteissa: Pintamateriaalin kunto, sen tartunta alustaan, saumaukset ja liitokset, lattian läpiviennit. Materiaaleissa ei havaittu kuitenkaan kosteusjälkiä-tai vaurioita.
Seinärakenteissa puutteita havaittiin seuraavasti: Pintamateriaalin kunto ja tartunta/kiinnitys alustaan, saumaukset ja liitokset, saumaukset (mikrobivauriot, tummuminen), seinän läpiviennit.
Seinissä ja lattiassa havaittiin kohonneita kosteusarvoja. Märkätilan ilmanvaihdossa havaittiin puutteita.
Kylpyhuone kuntoluokka 3 (välttävä)
Välittäjä kertoi kuitenkin toistuvasti, että kylpyhuoneen saa käyttökuntoon klorittipesulla.
Kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä on velvollisuus pitää rakenteet kunnossa. Yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluu korjata rakenteissa olevat kosteus- ja homevauriot. Yhtiöllä on ennallistamisvelvoite, jonka mukaan yhtiön on korjattava seinät ja lattiat alkuperäiseen tasoon. Sillä, kuka on tehnyt aloitteen, ei ole asiassa merkitystä. Kun vauriot on havaittu, tulee ne korjata.
Mikäli pinnat ovat korjaushetkellä käyttöikänsä päässä (noin 20 vuotta vanhoja), on vakiintuneen käytännön mukaan osakas ainakin osittain kustantanut pinnat ja pintamateriaalien asennustyöt hänelle tulevan tasonparannuksen ja käyttöiän pidentymisen vuoksi. Putket ja hanat kuuluvat joka tapauksessa yhtiön vastuulle.
Edellinen osakas tai vuokralainen voi joutua vastuuseen, mikäli hän on toiminut huolimattomasti. Esimerkiksi silikonimassojen kunnossapidon laiminlyönti voi aiheuttaa tuottamusvastuun.