• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Lumet luomatta, vastikkeet maksamatta, mikä avuksi?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 06.06.2023
Erillistalot

Asumme paritalossa joka on osakeyhtiö. Naapurini ei tällä hetkellä asu asunnossaan homevaurioiden takia. Meillä on yhteinen piha ja joudun aina kulkemaan hänen etupihan edestä että pääsen asunnoltani pois. Mitä velvollisuuksia naapurillani on koskien pihan talvikunnossapitoa, vaikka hän ei itse asunnossa asu? Tällä hetkellä minä hoidan myös hänen pihaltaan lumet pois, koska hän itse ei lumiaan kolaa, kun ei kerran asunnossaan asu, eikä ne häntä haittaa.

Sitten vielä hänellä on vastikkeita rästissä / myöhässä. Miten saan hänet maksamaan ne?

Meillä ei ole hallitusta muodostettu tämän homeongelman takia, joka ilmeni kun asunto vaihtoi omistajaa. Osakeyhtiössämme on kolme ihmistä / kaksi asuntoa ja mitään yhtiökokouksia ei voida pitää.

Vastaus:

Kyseessä on siis paritalo, jota hallinnoidaan asunto-osakeyhtiömuotoisesti. Tähänkin kysyjän paritaloyhtiöön sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia. Asunto-osakeyhtiö on osakkeenomistajista erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröinnin kautta. Maistraateista voi kysyä neuvoa asunto-osakeyhtiön rekisteröintiasioista (www.maistraatti.fi). Pienet paritaloyhtiöt ovat tavallaan omassa kategoriassaan suomalaisessa taloyhtiökentässä johtuen juuri niiden pienuudesta.

Paritaloyhtiön haasteet liittyvät esimerkiksi yhtiön hallinnointiin, vastuunjakokysymyksiin, päätöksentekoon ja kunnossapitoon.

Lain mukaan paritaloyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle (AOYL 4:3). Yhtiöjärjestyksessä voi olla omat määräyksensä kunnossapitovastuun jakautumisesta. Paritaloyhtiöissä yhtiöjärjestyksen määräyksin osakehuoneiston edustalla olevat pihat on voitu määrätä osakashallintaan kuuluviksi, ja silloin niiden kunnossapitovastuu on kyseisen huoneiston haltijalla. Taloyhtiön hallinnassa olevien piha-alueiden hoidosta vastaa yhtiö. Vastuu esimerkiksi talvikunnossapidon ja liukkauden torjunnan huolehtimisesta on yleensä sillä taholla kenen hallinnassa alue on.

Ongelma talvikunnossapidosta syntyy silloin, jos osakas ei asu huoneistossaan, ja toinen osakas joutuu tämän vuoksi luomaan lumet myös toisen osakehuoneiston edustalta. Tilanne ei ole asianmukainen. Toisaalta jos on epävarmuutta siitä, onko alue osakashallinnassa vaiko yhtiön hallinnassa, niin on suositeltavaa jo ihan vastuukysymysten johdosta hoitaa talvikunnossapito myös toisen osakkeenomistajan pihan edustalta.

Lähtökohta on se, että osakkeenomistajan vastuut taloyhtiötä kohtaan eivät lakkaa sen takia, että hän ei asu huoneistossaan. Vastikkeen maksaminen on yksi keskeisimpiä osakkaan velvollisuuksia yhtiötä kohtaan.

Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 5 §:n mukaan, jos osakehuoneistoa ei voi käyttää sen käyttötarkoituksen mukaisesti, osakkeenomistajalta perittävästä yhtiövastikkeesta on vähennettävä määrä, jolla yhtiön käyttö- ja kunnossapitokulut vähenevät huoneiston käytön estymisen vuoksi. Tällä on kysyjän tapauksessa merkitystä toisen osakkeenomistajan ollessa estynyt käyttämästä huoneistoa.

Taloyhtiöllä on viime kädessä oikeus ottaa huoneisto hallintaansa maksamattomien vastikkeiden johdosta. Paritaloyhtiön osalta tämä sanktio ei kuitenkaan liene toimiva.

Asunto-osakeyhtiössä osakkaan vastuuperusteet eivät liity niinkään asumiseen vaan omistamiseen. Osakkeenomistaja on asunto-osakeyhtiön yksi omistajista ja vastaa välillisesti tätä kautta myös yhtiön velvoitteista.

Yhtiöllä on oltava asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 1§:n mukaan hallitus. Lain mukaan hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Pienissä paritaloyhtiöissä osakkaat hoitavat yleensä hallintotehtävät "monitoimityyppisesti" yhdessä.

Yhtiökokousta ei varta vasten tarvitse järjestää, jos osakkaat ovat yksimielisiä jostakin taloyhtiön päätettävästä asiasta (AOYL 6:1). Sinänsä yhtiökokous voidaan pitää vaikka 3 ihmisen/osakkaan voimin. Silläkään seikalla, että taloyhtiössä on vain kaksi asuntoa, ei ole merkitystä yhtiökokouksen järjestämisen osalta. Perinteistä yksi asuntoista omakotitaloakin voidaan nykyisen lain mukaan hallinnoida asunto-osakeyhtiömuotoisesti.

Kysyjän tapauksessa asia on ehkäpä entistäkin haasteellisempi johtuen toisen osakehuoneiston homeongelmista. Todennäköisesti vireillä on asuntokauppalain mukainen riita ostajan ja myyjän välillä ja vastuukysymykset ovat tästä johtuen vielä auki.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton