Viikon kysymys: Mitä tapahtuu luvattomasti rakennetulle terassille? Kuka Korvaa?
Omistan pienen rivitaloyksiön (34 m2). Seinä-naapurin asunto on 64 m2, koska kaksi yksiötä on yhdistetty. Hän asuu paikalla pysyvästi. Naapurini kysyi kantaani, jos hän rakentaisi terassin asuntonsa metsän puolelle. Keskusteltuani isännöitsijämme ja kunnan rakennustarkastajan kanssa, kuulin, että hän on rakentamassa 10 m (asunnon leveys) x 4 m kokoista "lavaa"; molemmat viranomaiset olivat sanoneet, että niin suuri terassi ei missään tapauksessa voi tulla kysymykseen. Laitoin oman kielteisen kantani kaikenkokoisten terassien tekemiseen perusteltuna.
Naapuri oli kuitenkin anonut rakennuslupaa suoraan kunnalta (ei siis taloyhtiöltä); rakennustarkastaja oli pyytänyt puuttuvia asia-kirjoja, mutta niitä ei toimitettu. Kun terassi (n. 40 m2) oli rakennettu salaa, ulkoseinään oli puhkaistu ovi ilman lupaa ja tontilta oli kaadettu 6 suurehkoa mäntyä.
Yksiöni huone toimii sekä makuu- että olo-huoneena ja terassi alkaa 1 m:n päästä huoneeni ikkunan reunasta ja ulottuu n. 4 m (entiseen) metsään päin. terassilta on esteetön näkymä lähes koko huoneeseeni.
Yksityisyyteni on täysin mennyt kuten myös rauhallinen metsämaisema. Rakennustarkastaja, saatuaan kuulla asiasta, antoi vielä lisäaikaa piirustusten yms. toimittamiseen syyskuun loppuun. Kun papereita ei tullut, määräsi rakennustarkastaja terassin käyttökieltoon ja purettavaksi. Tähän naapurini on tehnyt oikaisuvaatimuksen, joka ei täytä kriteereitä.
Isännöitsijä on antanut rakennustarkastajalle lausunnon, että lupaa ei ole anottu eikä myönnetty ja että yhtiön kanta terassin rakentamiseen on kielteinen.
Voiko ja täytyykö yhtiön hallituksen tehdä päätös terassin purkamisesta ja asettaa mahdollisesti uhkasakko? Jos niin minkä suuruinen sakko? Miten korvataan kaadetut puut? - voinko minä, naapurina, hakea korvausta osakkeeni arvon alenemisesta johtuen valtavasta terassista ja metsämaiseman pilaamisesta?
Vastaus:
Osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokoukselle asunto-osakeyhtiölain lain nojalla kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi, jos hän vaatii sitä kirjallisesti hallitukselta niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. Asia on siis mainittava lähtökohtaisesti etukäteen kokouskutsussa, jos siitä halutaan päättää yhtiökokouksessa.
Jos terassin rakentaminen vaatii rakennusluvan, kuten olet kirjoittanut, ei osakas voi sitä hakea itse. Luvan hakeminen on taloyhtiön tehtävä ja vain taloyhtiölle voidaan kiinteistön omistajana myöntää sen rakentamiseen lupa.
Jos taloyhtiö päättää olla hakematta lupaa eikä hyväksy terassin rakentamista, ei osakas voi sitä ilman lupaa tehdä. Eri asia on sitten kokonaan se, tarvitseeko terassi lupaa. Se riippuu viranomaisista, terassista, sen koosta ja rakenneratkaisuista ym. Tähän en pysty ottamaan näillä tiedoilla kantaa.
Taloyhtiön hallitus ei voi sellaisia sanktioita osakkeille asettaa kuin uhkasakko on.
Ilman rakennuslupaa tehty rakennus tai rakennelma on kuitenkin "laiton" ja rakennusvalvonta voi antaa määräyksen sen purkamiseen, jos sille ei haeta ja saada lupaa jälkeenpäinkään. Viranomainen voi myös asettaa tarvittaessa uhkasakon toimenpiteen tehostamiseksi. Mitä kertomaasi vahingonkorvaukseen tulee, on vahingonkärsijällä tietysti oikeus vaatia korvausta vahingon aiheuttajalta. Taloudellisen vahingon määrä pitää kuitenkin pystyä osoittamaan riittävällä tarkkuudella toteen ja pelkälle mielipahalle ei lasketa rahallista arvoa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö maiseman pilaantumisesta joutuisi maksamaan vahingonkorvausta. Vahingon määrään en pysty antamillasi tiedoilla ottamaan kantaa.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.