Viikon kysymys: Maksamattomat vastikkeet
Rakennusluvan hakemisen yhteydessä tuli kiinteistöyhtiössämme ilmi, että eräällä osakkaalla on jo kohta 13 vuotta ollut 44 neliömetrin asunto, mutta maksanut vastikkeita vain 30 neliömetrin asuntopinta-alan mukaan. Osakas on, ennen meidän muitten tuloa yhtiöön, vuonna 2000 ottanut haltuunsa osan ullakkoa asuntonsa yläpuolelta.
Asiaa on yhtiössämme käsitelty eri tavoin jo muutaman vuoden. Ajankohtainen kysymys on: onko yhtiöllä mahdollisuus vaatia osakkaalta maksamatta jätetyt vastikkeet? Onko oikeuteen haastaminen ainoa keino? Miten ja voiko tähän asiaan soveltaa osakeyhtiölain säännös osakkaiden yhdenvertaisuudesta? Yhtiössämme noudatetaan muutamin poikkeuksin osakeyhtiölakia, ei asunto-osakeyhtiölakia. Yhtiön puheenjohtajana en tiedä mitä tehdä.
Kysymys: Maksamattomat vastikkeet
Vastaus:
Asunto-osakeyhtiölakia sovelletaan rekisteröityyn keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön, jollei asunto-osakeyhtiölaissa tai muussa laissa toisin säädetä. Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että asunto-osakeyhtiölakia ei sovelleta yhtiöön tai että yhtiöön sovelletaan tiettyjä asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Tällaiseen yhtiöön sovelletaan osakeyhtiölakia siltä osin kuin yhtiöön ei sovelleta asunto-osakeyhtiölakia. Kysymyksestä ilmenee, että kysyjän tarkoittamassa yhtiössä noudatetaan muutamin poikkeuksin osakeyhtiölakia. Kysymyksestä ei tosin ilmene, mitä ne muutamat poikkeukset ovat, joissa, oletettavasti yhtiöjärjestyksen määräyksen nojalla, noudatetaan asunto-osakeyhtiölakia.
Yhtiövastikkeen maksuvelvollisuutta ja maksuperustetta koskevat säännökset löytyvät asunto-osakeyhtiölain 3 luvusta. Osakeyhtiölaissa asiasta ei ole säännöksiä. Asunto-osakeyhtiölain 3 luvun 4 §:n mukaan vastikkeen maksuperusteesta on määrättävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus. Nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa vastikkeita maksetaan 30 m2:n mukaan, kun tosiasiassa osakas hallitsee 44m2:tä. Tilanteessa yhtiöjärjestys on muutettava vastaamaan tosiasiallista tilannetta, jotta vastike voidaan periä 44 m2:n mukaan. Yhtiöjärjestys voidaan muuttaa yhtiökokouksen päätöksellä. Päätös on tehtävä määräenemmistöllä. Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 35 §:n mukaan yhtiöjärjestyksen muuttamiseen on saatava määräenemmistön lisäksi osakkeenomistajan suostumus, kun lisätään hänen maksuvelvollisuuttaan yhtiötä kohtaan siten, että muutetaan vastike- tai muuta maksuperustetta taikka lisätään tai poistetaan maksuperuste. Tarvittaessa yhtiö voi ajaa vahvistuskannetta osakasta vastaan siitä, mistä tiloista yhtiö saa periä vastiketta. Osakkaiden yhdenvertaisuus on huomioitava yhtiökokouksessa vastikkeiden maksuperusteesta sekä tilojen hallinnasta päätettäessä.
Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä, ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!