• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokouksen käsittelyyn?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 03.02.2022
202112_74042.jpg

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat todella huonosti hoitaneet paloturvallisuusasiat. Palomestari on käynyt tarkastamassa ja antamassa käskyjä palavasta materiaalista porraskäytävissä. Ja jälleen löytyy huomautettavaa. Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokoukseen:

- kokouskutsussa erikseen kohta pelastuslain noudattaminen
- otan asian esille ja kirjataan pöytäkirjaan, kun äänestetään hallituksen ja isännöitsijän luottamuksesta
- vaiko vasta lopussa kohdassa muut asiat?

Tuleeko nimeni esille kokouskutsussa? Toki puhuisin asian puolesta itse kokouksessa.

Vastaus:

Kaikki nämä tavat käyvät. Sinulla on oikeus saada asia käsiteltäväksi ja päätettäväksi yhtiökokouksessa esittämällä kirjallisen vaatimuksen hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun, jolloin se tulee erilliseksi käsiteltäväksi asiaksi kokouksessa. Voit pyytää, että nimeäsi ei ilmoiteta kokouskutsussa, mutta nimesi saatetaan silti ilmoittaa.

Mikäli asiasta halutaan vain keskustella, voidaan asiaa käsitellä Muut asiat -kohdassa.

Asian voi vaihtoehtoisesti tuoda esille käsiteltäessä vastuuvapauden myöntämistä hallitukselle ja isännöitsijälle. Voit pyytää tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa vastuuvapauden myöntämiseen. Lähettämällä kysymykset etukäteen hallitukselle varmistat, että kysymyksiisi voidaan vastata kokouksessa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20222_76784.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

20222_76785.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20222_76719.jpg
Voiko yhtiökokouksen jättää pitämättä?
Saimme pöytäkirjan osakkaiden yksimielisestä päätöksestä, yhtiökokousta pitämättä, että näin toimittaisiin.Pitämättäjättämispäätös tuli puskista koska asiasta ei ole päätöstä tehty eikä mitään kirjettä tai ilmoitusta osakkaille ole tullut (muutama hallituksen jäsen ei myöskään tiennyt asiasta mitään).Onko tässä tapauksessa pidettävä varsinainen yhtiökokous viimeistään syyskuussa?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Hometta asunnossa?
Taloyhtiömme hallitus teetti hometestin yhteen asuntoon. Näytteissä oli kiellettyjä mikrobeja. Näytteet otti yrittäjä, joka teetti testit, teki päätökset haitoista, korjaussuunnitelmat ja valvonnan. Aihe esiteltiin osakkaille vasta rahoituksesta päättävässä kokouksessa, esitys hyväksyttiin.Isännöitsijä oli myös sopinut 7 (24) asunnon testeistä tapausten laajuuden kartoittamiseksi. Valinnan perustana oli kirjallinen kysely osakkaiden kokemista hajuista. Yrittäjä valitsi hallitukselta 75 % (3/4) ja muilta 17 % (3/18). 1 osakas teetti testin itse. Valituksi tuli hajua tunnistaneita ja tunnistamattomia. Nyt testatuista 5/8 on selkeästi vaurioituneita ja 3/8 oireellista. Edellyttääkö yhdenvertaisuus myös muiden asuntojen (16) testaamista ja korjauksia kokonaisratkaisuna?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Vastuunjakotaulukon tulkinta ja vahingonkorvausvastuu?
Vastuunjakotaulukon mukaan autonlämmitystolpan kunnossapito kuuluu taloyhtiölle. Nyt asukas on lähtenyt autolla siten, että auton sähköjohto on jäänyt irrottamatta tolpasta, ja lämmitystolppa on mennyt rikki. Kuka maksaa kulut?
20216_71056.jpg
Saako taloyhtiön asukas rakentaa pihalle grillin ilman lupaa?
Asukas on rakentanut grillin/takan pihalle ilman lupaa. Hän perusteli asiaa sillä, että se on pieni kasa tiiliä ja hän käyttää grillissä vain grillihiiliä, ei oksia tai puuklapeja. Miten tulee suhtautua luvan myöntämiseen jälkikäteen?Minusta luvan lisäksi on kaksi muutakin asiaa ennen sen myöntämistä.Koska grilli on ilman piippua tiilirakenteinen, minusta se on avotulipaikkaEn löytänyt ohjeita tai suositusta minimietäisyydestä rakennukseen, koska alueella, jossa n.80 % tuulen suunta on etelän ja lännen välistä. Koska piha on talon eteläpuolella, pidän etäisyyttä taloon tärkeänä.
20115_25991.jpg
Esteellisyys valtakirjaa käytettäessä?
Hallituksen jäsen tai hänen valtuutettunsa ei voi äänestää tili- ja vastuuvapautta myönnettäessä. (Asunto-osakeyhtiölaki 6 luku 15 §).1.) Osakas tai osakkaat (ei hallituksen jäseniä) ovat valtuuttaneet hallituksen jäsenen edustamaan itseään valtakirjalla yhtiökokouksessa.Voiko hallituksen jäsen valtakirjan valtuuttamana äänestää vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä valtakirjan osakkeilla?2.) Hallituksen jäsen on valtuuttanut osakkaan (ei hallituksen jäsen) edustamaan itseään yhtiökokouksessa.Voiko valtuutettu äänestää omilla osakkeillaan vastuuvapautta koskevassa äänestyksessä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton