Viikon kysymys: Milloin varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?
Kiinnostaa tietää lainkäytön kanta siihen, missä vaiheessa taloyhtiön vuosikokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?
Onko se
a) silloin kun puh. johtaja ja sihteeri ovat allekirjoittaneet,
b) kun 3 kk kokouksesta (pj ja siht. allekirjoittanut) on kulunut vai
c) silloin kun pöytäkirjantarkistajista joku on sen allekirjoittanut?
Kysymys: Milloin yhtiökokouksen pöytäkirja saa lainvoiman?
Vastaus:
Tarkoittanet taloyhtiön vuosikokouksella varsinaista yhtiökokousta ja tämän yhtiökokouksen pöytäkirjaa? Yhtiökokouksen päätös on sitova kun se on tehty, jos se on tehty asunto-osakeyhtiölain puitteissa. Yhtiökokouksen päätöksen sitovuus ei sinänsä riipu lainkaan siitä, koska yhtiökokouksen pöytäkirja on laadittu ja allekirjoitettu. Tässä yhteydessä ei yleensä käytetä termiä lainvoimainen päätös.
Kokouksen puheenjohtajan on huolehdittava siitä, että kokouksesta laaditaan pöytäkirja. Pöytäkirjaan merkitään tehdyt päätökset sekä äänestysten tulokset. Lisäksi pöytäkirjaan on otettava ehdotukset yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi. Puheenjohtajan ja yhden pöytäkirjan tarkastajaksi valitun on allekirjoitettava pöytäkirja. Ääniluettelo otetaan tai liitetään kokouksen pöytäkirjaan. Pöytäkirjat on numeroitava juoksevasti ja säilytettävä luotettavalla tavalla.
Pöytäkirja on viimeistään neljän viikon kuluttua kokouksesta pidettävä yhtiön isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan luona osakkeenomistajien nähtävänä, ja siitä on toimitettava jäljennös sitä pyytävälle osakkeenomistajalle. Osakkeenomistajalla on oikeus saada jäljennös myös pöytäkirjan liitteistä. Pöytäkirjan ja liitteiden lähettämisestä saadaan periä hallituksen vahvistama kohtuullinen maksu.
Jos osakas haluaa moittia yhtiökokouksen päätöstä, pitää osakkaan nostaa kanne yhtiötä vastaan toimivaltaisessa käräjäoikeudessa. Perusteena voi olla se, että asian käsittelyssä ei ole noudatettu menettelyä koskevia asunto-osakeyhtiölain säännöksiä tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä ja virhe on voinut vaikuttaa päätöksen sisältöön tai muuten osakkeenomistajan oikeuteen, taikka yhtiökokouksen päätös on muuten asunto-osakeyhtiölain tai yhtiön voimassa olevan yhtiöjärjestyksen vastainen.Tällainen moitekanne yhtiötä vastaan on nostettava 3 kuukauden kuluessa yhtiökokouksesta eli päätöksen tekemisestä. Jollei kannetta nosteta määräajassa, päätöstä pidetään pätevänä.
Moitekanteen johdosta annettavassa tuomiossa päätös voidaan kantajan vaatimuksesta julistaa pätemättömäksi tai sitä voidaan muuttaa. Kantajan vaatimuksesta voidaan samalla kieltää yhtiötä panemasta pätemätöntä päätöstä täytäntöön. Päätöstä voidaan muuttaa vain, jos voidaan todeta, minkä sisältöinen päätöksen olisi pitänyt olla. Tuomio, jolla yhtiökokouksen päätös on julistettu pätemättömäksi tai jolla päätöstä on muutettu, on voimassa myös niihin osakkeenomistajiin nähden, jotka eivät ole yhtyneet kanteeseen.
Yhtiökokouksen päätös voi myös olla suoraan lain nojalla mitätön. Tätä asiaa en kuitenkaan tässä yhteydessä selvitä.
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!