Viikon kysymys: Myyjän vastuu rakennevirheestä?
Ostimme tämän vuoden keväällä v. 84 rakennetun rivitaloasunnon. Taloyhtiössä on nyt ilmennyt, että betonilaatan alla olevat käyttövesiputket ovat ilman eristeitä. Ongelma on tullut esille, kun uudet asukkaat purkivat alkuperäisen palikkaparketin päällä olevan uivan parketin. Tutkimusten mukaan eristämättömät käyttöveden putket ovat kondensoineet kosteutta lattiaan pilaten samalla alkuperäisen lattian.
Onko tällainen käyttövesiputkien eristämättä jättäminen piilevä virhe, josta asunnon myyjä on virheestä johtuvien korjausten suhteen vastuussa? Onko sillä merkitystä, onko myyjä tai häntä edeltävä asukas laittanut toisen parketin edellisen päälle?
Kysymys: Myyjän vastuu rakennevirheestä?
Vastaus:
Kaupan kohteessa oleva vika tai puute ei välttämättä aiheuta myyjälle virhevastuuta. Vähäisiä vikoja ja puutteita ei pidetä kaupan kannalta vaikutuksellisina eivätkä ne näin ollen ole virheitä, joista voisi seurata kaupanvastuu.
Kaupan kohteessa (v.84 rakennettu rivitaloasunto) on ilmennyt, että betonilaatan alla olevat käyttövesiputket ovat olleet eristämättömiä, mikä on aiheuttanut veden kondensoitumisen lattiaan, mikä pilannut alkuperäisen lattian.
Aluksi tarvitsee selvittää, onko ko. vesiputket asennettu rakentamisaikaisten määräysten ja/tai hyvän rakennustavan mukaisesti.
Jos eivät ole, niin silloin siinä on virhe. Se, onko virhe sellainen, että se oikeuttaa hinnanalennukseen ratkeaa yleisen virhesäännöksen perusteella. Asunnossa on virhe, jos se on sopimuksenvastainen, se ei vastaa myyjän antamia tietoja ja seikka on kaupan kannalta vaikutuksellinen, myyjä on laiminlyönyt tiedonantamisen asuntoa koskevasta erityisestä seikasta ja seikka on kaupan kannalta vaikutuksellinen tai asunnossa on salainen virhe.
Asunnossa on virhe, jos se on varustukseltaan, kunnoltaan ja muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin ostajalla on perusteltua aihetta edellyttää. Arvioinnissa otetaan huomioon asunnon ikä, alueella tavanomainen varustetaso kohtuullista asumistasoa koskevat yleiset vaatimukset ja muut seikat.
Virhevastuuta arvioitaessa virheen korjauskustannuksilla on olennainen merkitys. Jos ostajan vastattavaksi jäävät korjauskustannukset suhteessa kauppahintaan ovat vähäiset, ei myyjälle yleensä synny virhevastuuta.
Kyseessä oleva virhe on sellainen, että sen korjauskustannukset kuuluvat ainakin pääosin asunto-osakeyhtiön korjausvastuun piiriin, ellei yhtiössä ole erikseen muuta sovittu. Tällöin asunto-osakeyhtiön korjausvastuu otetaan huomioon korvausta määrättäessä.
Asunto-osakeyhtiön kanssa kannattaa ennen jatkotoimiin ryhtymistä selvittää, mitkä ovat todelliset ostajan vastuulle jäävät kustannukset, joiden määrää tulee sitten verrata kauppahintaan. Jos nämä kustannukset ovat merkittävät suhteessa kauppahintaan, niin siinä tapauksessa myyjälle syntynee virhevastuu ns. salaisen virheen perusteella. Jokainen tapaus tulee kuitenkin aina arvioida yksilöllisesti ottaen huomioon kaikki asiaan vaikuttavat seikat.
Sillä, onko myyjä tai häntä edellinen asukas asentanut toisen parketin edellisen päälle ei ole merkitystä myyjän virhevastuun kannalta; sillä voinee olla merkitystä asunto-osakeyhtiön korjausvastuun kannalta, jos voitaisiin todeta, että tällainen toimenpide on aiheuttanut vaurion tai lisännyt sitä, jolloin asunto-osakeyhtiön korjausvastuu vähenee tai jopa voi poistua kokonaan.
Olli Forsell
asianajaja,
Hämeenlinna
Asianajotoimisto Romo & Ilonen Oy
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
- Vko 43: Vuokralaisen vastuu vesivahingosta?
- Vko 42: Yhtiöjärjestys vai asunto-osakeyhtiölaki?
- Vko 41: Puun kaato rivitalossa, kenen vastuulla?
- Vko 40: Kosteusvaurion kustannukset, kuka maksaa??
- Vko 39: Asuntokaupan purkaminen, mitä korvataan?
- Vko 38: Voiko vastuunjakoa vielä muuttaa?
- Vko 37: Seinä vinossa, kenen vastuu??
- Vko 36: Vastuu kylpyhuoneen vesieristeestä??
- Vko 35: Yhdenvertaisuus taloyhtiön remonteissa?
- Vko 34: Muutostyöilmoitusta ei käsitellä, miten toimia?
- Vko 33: Kuka vastaa kantavasta rakenteesta?
- Vko 32: Onko osakkaalla oikeus vedota yhdenvertaisuuteen?
- Vko 31: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
- Vko 30: Kuka vastaa peruskorjausten viivästymisestä?
- Vko 29: Kenen vastuu ja mitä korvataan?
- Vko 28: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
- Vko 27: Voiko yhtiöjärjestystä muuttaa seuraavasti?
- Vko 26: Remonttitarpeiden pimittäminen
- Vko 25: Kenen vastuulla on osakkaan korjaama kosteusvaurio?
- Vko 24: Turhia kustannuseriä PTS-suunnitelmassa?
- Vko 23: Voiko asunnon ostaja vaatia merkittävää hinnanalennusta?
- Vko 22: Taloyhtiö kieltäytyy maksamasta vesieristyksen
- Vko 21: Kerrostalon piha-alueen saneeraus
- Vko 20: Putkivuodon kustannuksien jako
- Vko 19: Parveke- ja hissiremontit
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!