Viikon kysymys: Oikeus saada asia yhtiökokouksessa käsiteltäväksi?
Laki sanoo selvästi, että osakkeenomistajalla on oikeus saada asia yhtiökokouksen asialistalle kunhan se on yhtiökokouksen päätettäviin asioihin kuuluva ja on esitetty riittävän ajoissa, (jona on ainakin pidettävä viikkoa ennen aikaisinta yhtiökokouksen kutsumisaikaa eli 2 kk ja 1 viikko).
Yhtiökokouksen puheenjohtaja totesi, että kokous on laillinen ja päätösvaltainen niiden asioiden osalta, jotka on kutsussa mainittuna. Minä itse olin taas sitä mieltä, että tällainen kokous, jossa hallitus on käyttänyt väärin harkintavaltaansa, ei ole laillinen ja päätösvaltainen.
Miten asia todella on, kun jotkut juristit taas selvästi kirjaavat: "hallituksella ei ole harkintavaltaa silloin kun osakas haluaa asianmukaisen asian yhtiökokouskutsuun, jos se on riittävän ajoissa jätetty. Jos sitä ei ehditä valmistella seuraavaan yhtiökokoukseeen, niin se on otettava seuraavaan varsinaiseen tai ylimääräiseen yhtiökokoukseen ellei osakas muuta vaadi."
Vastaus:
Kysyjä esitti omaan kysymykseensä jo asiallisia vastauksiakin. Osakkeenomistajalla on oikeus saada kokouskutsuun mukaan sellainen asia, joka on yhtiökokouksen toimivaltaan kuuluva asia ja joka on esitetty niin ajoissa, että hallitus on ehtinyt siihen paneutua ja valmistautua. Hyvien päätösten (so. perustellut ja monipuolisesti harkitut päätökset) aikaansaaminen edellyttää hallitukselta valmistelua ja päätösesityksen laadintaa. Esimerkiksi asia joka saattaa vaikuttaa olennaisesti yhtiövastikkeiden määrää, on ilman muuta yhtiökokouksessa päätettävä asia.
Lähtökohta on se, että osakkalla on oikeus saada asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Jos tulee sellainen tilanne vastaan, että hallitus ei ole varma, onko kyseessä yhtiökokouksen päätösvaltaan kuuluva asia vai ei, niin silloin kannattaa hallituksen viedä asia kokouksen päätettäväksi ja hyvin valmisteltuna. Näin säilytetään luottamus osakkaiden ja hallituksen välillä ja vältetään se vaihtoehto, että hallituksen tekemät ratkaisut kumotaan tuomioistuimessa toimivallan ylityksenä. Jos aloite asian käsittelystä tulee niin myöhään, että sitä ei ehditä valmistella, niin asia pitää tuoda seuraavaan yhtiökokoukseen.
Info
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.
Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.