• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Onko hallitus vastuussa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 21.11.2011
taloyhtiö-asunto-osakeyhtiö-omataloyhtiö

Viime keväänä oli eripuraa tehdäänkö n.200 000€ maksava piharemontti vai ei. Hallitus joka ei ollut edes yhtiöjärjestyksen mukainen oli päättänyt tehdä tämän remontin ilman äänestystä. Olivat jo teetättäneet pihasuunnitelmakuvat sekä valvonnan sopineet. Isännöitsijä oli jo maksanut nämä suunnitelmat (7000 euroa).

Piharemontti peruuttiin kun isännöitsijä suostui kovan "väännön" jälkeen järjestämään ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa kallis piharemontti äänestettiin nurin.

Kysymys on nyt siitä, että saadaanko noita rahoja(7000€) perittyä takaisin jotka menivät suunnitelmiin joista ei koskaan ole mitään hyötyä. Tuon piharemontin oli päättänyt hallitus, jossa oli kaksi osakkeen omistajaa sekä isännöitsijä.

Kysymys: Onko hallitus vastuussa?

Vastaus:

Hallituksen jäsenet valitaan yhtiökokouksen päätöksellä. Jos tämä päätös on lain tai yhtiöjärjestyksen vastainen, sitä on moitittava 3 kuukauden kuluessa. Ellei näin ole tehty, päätöstä pidetään lähtökohtaisesti pätevänä. Tässä tapauksessa on siis mahdollista, että yhtiökokouksen päätös jolla hallitus on valittu, on pätevöitynyt.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous päättää kunnossapidosta, joka on laajakantoinen, taikka vaikuttaa olennaisesti asumiseen tai asumiskustannuksiin. Edelleen säädetään, että hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka ovat yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen epätavallisia ja laajakantoisia. Näillä perusteella katsoisin, että 200.000 euron piharemontti kuuluu yhtiökokouksessa päätettäviin asioihin eli hallituksen olisi pitänyt tuoda asia yhtiökokoukseen käsiteltäväksi.

Hallituksen jäsenten vahingonkorvausvastuusta säädetään asunto-osakeyhtiölain 24 luvun 1§:ssä. Säännöksen mukaan hallituksen jäsenen ja isännöitsijän on korvattava vahinko, jonka hän on tehtävässään lakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla tahallaan tai huolimattomuudesta aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle. Taloyhtiöissä tulisikin nyt pohtia, halutaanko pihasuunnitelmiin käytettyä 7000 euroa lähteä hallituksen jäseniltä vahingonkorvauksena vaatimaan.

Eveliina Tammela,
lakimies,
asianajotoimisto Botnia,
Helsinki

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton