Viikon kysymys: Onko taloyhtiöllä pakko aina olla tilintarkastaja?

Yhtiöjärjestyksessä lukee, että yhtiössä on varsinainen tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja. Tilintarkastajat ovat irtisanoutuneet tehtävästään. Meillä on yhden paritalon muodostama asunto-osakeyhtiö. Kummallakin puolikkaalla on kaksi omistajaa.
Nythän ei tarvitse enää välttämättä olla tilintarkastajaa (edellyttänee muutosta yhtiöjärjestykseen)? Pitääkö tällaisessa yhtiössä olla toiminnantarkastaja erikseen vai riittääkö, että yhtiökokous hyväksyy tilinpäätöksen? Yhtiökokouksen pöytäkirjanhan voivat allekirjoittaa kaikki osakkeenomistajat.
Vastaus:
Taloyhtiössänne pitää olla tilintarkastaja asunto-osakeyhtiölain mukaan silloin kun kaksi (2) seuraavasta kolmesta edellytyksestä täyttyy:
- taseen loppusumma on yli 100.000 euroa
- liikevaihto on yli 200.000 euroa tai
- yhtiön palveluksessa on enemmän kuin kolme henkilöä keskimäärin
Ilman ammattitutkintoa toimiva ns. "asukastarkastaja" toimii toiminnantarkastajana. Lisäedellytyksenä tilintarkastajasta luopumiselle on, että tilintarkastuslaki tai muu laki ei edellytä tilintarkastajan valintaa, tai että vähemmistöosakkeenomistajat eivät sitä vaadi.
Kysymykseen vastasi:
MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto
Huomio
"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."
Tarvitsetko lakimiestä avuksi kokoukseen?
Aiheeseen liittyvää

Miten lopetamme vierasparkkipaikan jatkuvan väärinkäytön?

Miksi en saa grillata parvekkeella?

Taloyhtiön varojen väärinkäyttö?

Toimiiko taloyhtiön hallitus oikein?

Asukas käyttää vierasparkkipaikkaa väärin, mitä tehdä?
