Viikon kysymys: Osakkailta salataan tietoja, onko päätös laillinen?
Asunto-osakeyhtiömme asuinrakennus on suojeltu ympäristöministeriön vahvistamassa asemakaavassa merkinnällä srII suojeltava rakennus. Ikkunoista on tehty 2 vuotta sitten kuntotutkimus jonka mukaan suositellaan korjausta. Raportissa todetaan lisäksi;"asukkaat ovat eriarvoisessa asemassa,sillä jotkut huolehtineet ikkunoistaan kiitettävästi kun taas toiset eivät".Ikkunat on pääosin uusittu 20v. sitten. Hallitus/isännöitsijä eivät ole missään vaiheessa tuoneet kuntotutkimusta yhtiökokous käsittelyyn. Yhtiökokous on tehnyt päätöksen ikkunoiden uusimisesta ilman myönnettyä toimenpidelupaa. Toimenpidelupaa haettu ympäristöviraston rakennusvalvonnasta yhtiökokouksen päätöksen jälkeen.
Lupapäätös oli kielteinen ikkunoiden uusimiseen perusteluineen eikä päätöksestä valitettu joten päätös tuli lainvoimaiseksi. Onko yhtiökokouksen päätöksellä mitään laillista arvoa jatkon suhteen? Ylimääräinen yhtiökokous pidetty jossa ajettu "kuitenkin uusintaa",ilman että on tehty selvitystä yhtiökokoukselle museon kannasta joka suosittaa korjausta.
Onko tämän kokouksen päätös laillinen jos salataan tietoa osakkeenomistajilta?
Nyt taas yhtiökokoukseen tuodaan päätettäväksi ikkunoiden uusinta uusien tarjousten pohjalta sekä päättäminen työn rahoittamisesta.Päätös edellyttää esityslistan mukaan rakennusluvan saantia. Yhtiökokous kutsussa ei ole mitään selvityksiä kuinka uusinta suoritetaan eikä siitä aiheutuvista kustannuksista. Voidaanko edellyttää että kustannuksiltaan näin mittava hanke alistetaan osakkeenomistajien päätettäväksi pelkässä kokouksessa ilman että siihen on voitu tutustua ja arvioida sitä?
Eikö pitäisi hankkia toimepidelupa ensin ja tutkia tarjouspyynnöt siinä annettujen ehtojen pohjalta?
Kysymys: Osakkailta salataan tietoja, onko päätös laillinen?
Vastaus:
Remontoinnin aloittamispäätös on viimekädessä osakkaiden harkinnassa ja vastuulla ja siitä päätetään osakkaiden muodostamassa yhtiökokouksessa. Koska tässä tapauksessa remontoinnin aloittaminen edellyttää viranomaisten lausuntoja ja lupia, tulisi kaikista asiaan vaikuttavista seikoista tiedottaa osakkaita. Osakkeenomistajat voivat halutessaan vedota asunto-osakeyhtiönlain 6 luvun 25 §:n mukaiseen kyselyoikeuteen, minkä perusteella osakkailla on oikeus saada tarkempia tietoja kokouksessa käsiteltävistä asioista. Kokouksen päätös voi olla täysin laillinen, mutta mikäli osakkaiden mielestä tietoa ei ole jaettu riittävästi, tulee asia ottaa esille esim. ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Ylimääräisten yhtiökokousten pitäminen laajoissa remonttiasioissa on varsin yleinen ja hyvä keino saada asia kaikkien halukkaiden ulottuville.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.
Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun
Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.
Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:
Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!
Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!
Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!